Cape Fear (1991)

Genre : Thriller
Land
: USA

Cast :
Robert De Niro : Max Cady
Nick Nolte : Sam Bowden
Jessica Lange : Leigh Bowden
Juliette Lewis : Danielle Bowden

Regisseur :
Martin Scorsese

Korte Inhoud
Sam Bowden is een huisvader en advocaat in een klein stadje. Max Cady is een getatoeëerde sigaarrokende psychotische verkrachter die niks liever doet dan bijbelse uitspraken te citeren. Wat hebben ze met elkaar nu gemeen ? Veertien jaar geleden verdedigde Sam hem in een verkrachtingszaak waarin hij een serieuze fout maakte : hij hield een document achter wat had kunnen leiden tot een vrijspraak voor zijn client. Cady zint nu op weerwraak.
Mijn mening

Na zovele jaren weer eens herbekeken. Ondanks het feit dat deze film al 22 jaar oud is (wat vliegt de tijd) kan deze gerust nog staan tussen de hedendaagse films in het thriller genre. De Niro speelt een briljante rol als op wraak beluste maniak , Max Cady , die ondertussen geletterd en redelijk verstandig uit de gevangenis is teruggekeerd, waar hij op één of andere manier erachter is gekomen dat zijn advocaat toen in de tijd een rapport heeft laten verdwijnen dat een kans zou geven op een strafvermindering. De Niro komt sterk overtuigend over als een intrigerende, psychopathische gek. 
De blik als hij de eerste keer de jonge dochter ziet aankomen in de tuin, spreekt boekdelen. Het onderhoudend gesprek met het vriendinnetje van de advocaat is luchtig, maar heeft een dreigende ondertoon , wat naderhand ook bevestigd wordt. Nolte speelt de ex-advocaat van Max , Sam Bowden, die je ziet evolueren van een succesvolle advocaat met een huwelijk dat op springen staat door zijn slippertjes en een emotioneel gestoorde tienerdochter, in een gespannen zenuwachtig klein miezerig ventje dat zijn toevlucht neemt tot niet zo koosjere middelen om die boze meneer uit zijn omgeving te mijden en uit zijn leven te verbannen voordat zijn mooi leventje in stukken uiteen valt.
Het dreigende in deze film zit hierin , dat het mogelijk is dat een ongeletterde, laag allooi van de straat , an ex-con, kan terugkeren als een geslepen , intellectueel iemand, die slim en clever genoeg is om iemand uit de middenklasse het leven zuur te maken, zonder iets op een directe wijze verkeerd te doen.
De kantelpunt zit in de scene in het theater op school tussen Max en de dochter. Deze scene is zo beladen met erotiek en hier voel je de aanvaarding van Danielle. Van hieraf gaat de film in een snel tempo en voel je dat de dreiging toeneemt. Sam faked een vertrek met het vliegtuig, om Max in de val te lokken,. De rebelse dochter begint langzaamaan zich te keren tegen de figuur Max, en uiteindelijk eindigt het in de familiale woonboot.
Schitterende film. Klassieker met een grote K.


Het verdict : 9 / 10
Links : IMDB , Moviemeter
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten