Green Zone (2010)

 English HereKorte Inhoud

Na de Amerikaanse invasie van Irak in 2003 zijn Chief Warrant Officer Roy Miller en zijn mannen belast met het vinden van de zogenaamde massavernietigingswapens, die volgens het Pentagon en hun contactpersoon in Bagdad, Poundstone , wel degelijk aanwezig zijn en die  de aanwezigheid van de Amerikaanse strijdkrachten rechtvaardigt. Veteraan CIA-agent Marty vertelt Miller dat er geen wapens zijn. Dat het een grote misleiding is zodanig dat de Amerikanen het land onder controle kunnen houden. Ook Wall Street Journal verslaggever Lawrie Dayne, vind de hele operatie maar verdacht en laat Miller weten dat Poundstone een geheime besprekingen had  in Jordanië met een belangrijke Irakese leider , met codenaam Magellan, die hem vertelde over de wapens. Al lijkt het nu dat Magellan's informatie ook niet betrouwbaar is. Zo begint een zoektocht naar de waarheid.
Genre : Oorlog/Drama
Land
: UK/Frankrijk/USA


Cast :
Matt Damon : Miller
Greg Kinnear : Clark Poundstone
Brendan Gleeson : Marton Brown
Khallid Abdala : Freddy

Regisseur :
Paul Greengrass

Mijn mening

Elke film die aantoont dat de The U.S of A niet het beloofde land is en een beerput hebben waar het met de jaren moeilijker wordt om een deksel te fabriceren om het nog af te dekken, heeft bij mij al een streepje voor. Zet die Amerikanen te kakken en ik zorg ervoor dat ik op de eerste rij zit om me te verkneukelen hierover. (Ben dan ook een fan van Michael Moore) Bij deze films heb je dan ook de garantie dat het geen super patriottistische film is waar het Amerikaans leger de hemel in geprezen wordt en dat de "We will prevail" en de "God blesh America" slogans kwistig worden rondgestrooid.


Dat de inval in Irak gestoeld was op onwaarheden en valse/verkeerde info, zal een eeuwig geheim blijven. Dat het voor sommigen daar overzee een lucratieve ingreep was, twijfel ik zeker niet aan. Ik was nieuwsgierig hoe de Amerikanen dit in beeld zouden brengen op een Holywoodiaanse manier. Ik verwachte een open einde waarbij je eigenlijk toch nog zou kunnen twijfelen of het wel zo is gegaan. Uiteindelijk hebben ze naar eer en geweten een realistische film gemaakt, waar de uitkomst als boodschap meegeeft "O.K. we hebben een beetje gelogen, maar uiteindelijk hebben we toch het land gered". Hiep hiep hoera.Het was een snelle, actierijke oorlogsfilm met een uitstekende Matt Damon in de hoofdrol, doorspekt met politieke/diplomatieke blahblah er tussendoor en dan gooien ze er nog een journaliste en het Pentagon mannetje in de ring, waarvan de eerste wroeging krijgt van haar verhaal over Magellan zonder haar verhaal te checken en de tweede op geen enkel vlak wroeging krijgt. Verschrikkelijk cliché.


Dat de Irakees die zich , hoe kom je erop, Freddy laat noemen , de gezochte generaal Al Rawi uiteindelijk zou omver knallen , zag je van kilometers ver aankomen.  Al bij al een mooi uitgewerkte CNN-documentaire ...
 

Het verdict 5/10
Links : IMDB , Moviemeter
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten