Disconnect (2012)

 English Here
Korte Inhoud
Een hardwerkende advocaat kan beter communiceren met zijn GSM dan met zijn familie. Een getrouwd koppel komt terecht in een levensgevaarlijke situatie nadat hun geheimen online worden gezet. Een weduwnaar en ex-politieagent heeft moeite met de opvoeding van zijn tienerzoon die een klasgenootje pest via cyberspace. Een ambitieuze journaliste ziet een mogelijkheid om haar carrière een niveau hoger te brengen dankzij een verhaal over een tiener die op adult-only websites zich vertoond. In deze dramatische thriller zijn ze allen zowel vreemden , als buren en collega's wiens verhalen verweven geraken.  Het zijn allemaal doodgewone mensen die het moeilijk hebben om contact te hebben met elkaar in de huidige maatschappij.

Genre
: Drama/Thriller

Land : USA

Cast :
Jason Bateman : Rich Boyd
Hope Davis : Lydia Boyd
Paula Patton : Cindy Hull
Alexander Skarsgard : Derek Hull
Andrea Riseborough : Nina Dunham
Jonah Bobo : Ben Boyd
Haley Ramm : Abby Boyd

Regisseur :
Henry Alex Rubin

Mijn mening
 
Quote Paul Carvel
Internet : absolute communication, absolute isolation.

Een boeiende film met een actueel onderwerp, dat me geen moment heeft losgelaten. Daarenboven is mijn beroepsleven eng verbonden met de gebruikte thema's en technologieën waardoor het voor mij nog aangenamer was. In eerste instantie verwachtte ik een saaie film over de hedendaagse informatiemaatschappij met veel geneuzel en dialogen , waardoor dat het entertainment gehalte van deze film naar een absoluut nulpunt zou zakken.


Dit was bij nader inzien een grote inschattingsfout. Dit was een intrigerende film met 3 verhaallijnen die uiteindelijk subtiel in elkaar verweven zaten. De rode draad is een maatschappijkritische boodschap met drie voorbeelden over welke gevaren er schuilen in de hedendaagse informatietechnologie nl. exploitatie,internetfraude en cyberpesten. Inderdaad is dit tegenwoordig niet uit de actualiteit te slaan en dat maakt deze film des te realistischer. Het kan iedereen overkomen wat deze personen meemaken. De drie verhalen waren erg realistisch en ik vond niet dat het op emotioneel vlak naar het melige overgedramatiseerd vlak helde.


De dubbele boodschap, volgens mij, in deze film is langs de ene kant de waarschuwing dat men niet alles als vanzelfsprekend moet nemen. Er is wel degelijk het gevaar dat je financiële gegevens worden verdonkeremaand en je bankrekening of kredietkaart wordt geplunderd. Het cyberpesten kan zodanige proporties aannemen, dat dit iemand tot een wanhoopsdaad kan drijven. En er worden vreselijk veel mensen/jeugd op het wereldwijde web misbruikt/gebruikt met als enige doel om zichzelf te verrijken. Langs de andere kant denk ik dat de echte boodschap achter dit ,voor mij cinematografisch pareltje, is dat tegenwoordig iedereen nog nooit zo verbonden is met elkaar op technologisch vlak (e-mail, Facebook, Twitter, blogs, iPhone, iPad, internet TV...), maar in de werkelijke gevoelswereld hebben we nog nooit zo langs elkaar doorgeleefd en vervreemden mensen van elkaar.


Het acteerwerk was schitterend. Elk personage was goed gecast en paste perfect in de verhaallijn : de schoolvrienden die evolueerden van kwajongensachtig naar meelevend, het buitenbeentje in zijn vrienden-loos geïsoleerd wereldje , de advocaat die meer betrokken is bij zijn werk dan zijn naaste omgeving, de freelance cyberdetective die het schuldgevoel van zijn zoon niet opmerkt, het koppel dat niet meer communiceert en een eigen verwerkingsproces hebben waarbij ze elkaar niet betrekken, de jongeman waarvan het leven meer voor de webcam plaatsvind dan in realtime en de journaliste die uiteindelijk de rol van Moeder Theresa op zich wil nemen. Briljante vertolkingen en ontroerende zelfontdekkingen van de personages bij momenten. Ik vond ook de montage van vertraagde beelden op het einde visueel sterk.

Sterke film dus, diep realistische situaties met puur acteerwerk dat overtuigde en een intrieste boodschap waar uiteindelijk een flintertje hoop uit voortkwam.


Het verdict 8/10
Links :  IMDB , Moviemeter
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten