Dredd (2012)

 English Here
Korte Inhoud
Het toekomstig Amerika is een braakliggend niemandsland. Aan de oostkust ligt Mega City One - een uitgestrekte , gewelddadige metropool waar criminelen regeren in de chaotische straten . De orde wordt gehandhaafd door zogenaamde "rechters" die de functie van rechter, jury en beul uitoefenen. Dredd is de meest beruchte rechter , die de stad tracht te bevrijden van een nieuwste plaag : de gevaarlijke drug " Slo-Mo".Dredd krijgt Cassandra Anderson toegewezen voor evaluatie. Ze is een rookie met krachtige paranormale gaven dankzij een genetische mutatie . Een gruwelijke misdaad roept hen naar een buurt waar collega-rechters zich zelden durven te wagen : een 200 verdiepingen tellende sloppenwijk gecontroleerd door de drugsbarones Ma - Ma en haar meedogenloze clan.
Genre
: SF/Actie
Land
: USA


Cast :
Karl Urban : Judge Dredge
Olivia Thirlby : Anderson
Lena Headey : Ma-Ma

Regisseur :
Pete Travis

Mijn mening


"How the fuck are we gonna stop this guy?"
"Call 911."


Kenners van de gelijknamige comic weten dat Dredd staat voor ruwe,rauwe en genadeloze geweldsscènes in een grauwe en donkere maatschappij waar er geen toekomst is voor de doorsnee mens en waar de criminaliteit schrikwekkend hoog ligt. Judge Dredd regeert in deze armtierige en agressieve maatschappij met strenge en meedogenloze hardhandige hand. De figuur Dredd kan gezien worden als een Robocop-achtige door anabolica opgepompte spiermassa waarvan het gelaat steeds bedekt is door zijn helm en alleen een verbeten grimas te zien is met vervaarlijk soms ietwat vlijmscherp-lijkende tanden. Doorgaans is hij kortaf,bot en is er geen ruimte voor onderhandelingen en valt er een vlijmscherp oordeel naar zijn goeddunken. Dat is zowat mijn visie over de comic.


En deze film volgt dit beeld accuraat op. Vergeleken met deze film is Judge Dredd uit 1995 met Sly de Walt-Disney versie m.a.w. vreselijk braaf,bloedeloos en geschikt voor een gezamenlijke gezinsuitstap. Deze versie daarentegen staat bol van de actie en straight-in-your-face geweld met de bijhorende gore beelden en bloedvergieten. Toegegeven het verhaal is niet echt het toonbeeld van spitsvondigheid en ver doorgedreven inspiratie. Stuur Dredd samen met een mutant als rookie (trouwens enigste vermeldenswaardige acteerprestatie) naar een misdaadoord met 3 verdachte zelfdodingen. Blijkt dat het eigenlijk een doodgewone afrekening is in het drugsmilieu waar een zekere Ma-ma de plak zwaait.


Deze zorgt , met medewerking van een andere mutant , voor een lock-down van de megagrote wolkenkrabber Peach Trees om te voorkomen dat een bendelid meegenomen zou worden voor verhoor. Wat volgt is een wedloop naar de bovenste verdieping, waarbij er confrontaties zijn met alle lokale bendes (waarvan ik dacht dat die niet meer bestonden) en uiteindelijk eindigt in een confrontatie met de opperbaas Ma-ma. Niks wereldschokkends maar de gehele film is doordrenkt met actie en ultra-hardcore geweld. De slow motion beelden zien er "stunning" uit en geven een duidelijk beeld van de invloed van het nieuwe "Slow-mo" drug.


De enigste minpuntjes waren :
- het feit dat de corrupte judges wisten dat ze achter de befaamde Judge Dredd zaten , zou toch moeten betekenen dat ze ook wisten deze op pad was met de rookie Anderson die beschikte over bepaalde psychische krachten. Die Judge die achter Anderson aanging had toch moeten weten dat Anderson onmiddellijk wist wat haar plan was. Dom wicht.
- Het einde van Ma-ma kon wel beter in beeld gebracht worden. Een Slow-Mo vrije val met een spetterend einde. Paste beter in het totale plaatje van deze film.


Over de acteerprestatie van Karl Urban valt eigen weinig te zeggen. Elke nitwit met een goed postuur en een verbeten trek op de mond kon deze rol aan. Dat was ook het enige wat er in beeld kwam. Je moet geen groot licht zijn om dit te kunnen vertolken.
Vermakelijke vrijdagavondfilm met bloederige no-nonsense censuurloze actie. Thumbs up van mij in ieder geval


Het verdict 7/10
Links : IMDB , Moviemeter

 Dredd (2012) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten