Elysium (2013)

 English Here
Korte Inhoud
In het jaar 2154 bestaan er twee klassen van mensen : de zeer rijken, die op een ongerept door de mens gecreëerd ruimtestation leven genaamd Elysium, en de rest, die op een overbevolkte, verwoeste aarde wonen. Niets stopt Secretaresse Delacourt, een overheidsfunctionaris, om anti-immigratiewetten af te dwingen voor het behoud van de luxueuze levensstijl van de burgers van Elysium. Aardbewoners proberen op welke wijze dan ook daar te geraken. Door pech wordt Max in een hoek gedreven en stemt hij toe een lastige missie uit te voeren die zijn leven kan redden.

Genre
: SF
Land
: USA


Cast :
Matt Damon : Max
Jodie Foster : Delacourt
Sharlto Copley : Kruger

Regisseur :
Neill Blomkamp

Mijn mening


Android : What is in the bag?
Max: Hair care products, mostly.


We worden nogal verwend op SF gebied de laatste tijd. Elysium is een pessimistische blik op de toekomst. Een overbevolkte aarde met alle gekende problemen en Elysium is een kunstmatige oase van rust waar alleen plaats is voor de miljardairs. Elke woning is daar voorzien van een "genees-bed" zodanig dat alle inwoners van een gezond en kwalen-vrij leven kunnen genieten. Achtergebleven op de Aarde proberen de minderbedeelden te overleven in een ongezond,armoedig en een door droids strak gehouden regime.



Overduidelijk is de sociaal belerende boodschap van de steeds breder wordende kloof tussen arm en rijk. Het illegaal proberen te bereiken van Elysium doet je denken aan de grens tussen Mexico en de VS waar op dit eigenste moment nog steeds mensen proberen over te steken om de armoede in te ruilen voor een meer gezegende toekomst. Verder was het een reflectie van de gezondheidszorg zoals het nu is in de V.S. , namelijk dat diegene die het zich kunnen permitteren het beste van het beste toegediend krijgen.


Ik heb "District 9" nooit gezien (maar staat alvast nu ook op mijn lijstje) en heb dus geen flauw benul of dit er op lijkt of niet. Ik moet wel eerlijk toegeven dat de CGI spectaculair is. De vormgeving van de woongebieden op de Aarde, de immense fabriek waar de droids worden geassembleerd, de droids zelf zien er flashy en sexy uit, de voertuigen die gebruikt worden (vooral de scene met Carlyle's vervoermiddel is magnifiek), Elysium zelf is duizelingwekkend briljant in beeld gebracht en het robot-harnas dat Max aangemeten krijgt vond ik verbluffend realistisch. De visuals zijn eigenlijk bijna zo prachtig als die in "Oblivion". De actiefragmenten zijn sensationeel in beeld gebracht en het wapenarsenaal dat gebruikt wordt past perfect bij de rest van de gehele film. De film heeft een verdomd hoog tempo en zorgt ervoor dat je meermaals op het puntje van je stoel gaat zitten.


De inhoud van de film en de verhaallijn zijn zo clichématig en er zijn vergelijkbare films (maar dat kan je natuurlijk altijd aanhalen). De overbevolkte wereld deed me denken aan de wereld in "Dredd". De scheiding tussen rijk en arm kwam terug in "Upside Down".
De personages zijn een opsomming van stereotypes : een ex-gevangene die terug op het rechte pad is en als een fatsoenlijke burger dagelijks zijn boterhammendoosje meeneemt naar zijn klote-job en die natuurlijk de held van het verhaal wordt, een soortement liefdesverhaal met het verplichte verpleegstertje en de bende nietsontziende criminelen die hem najagen tot ze er bij neervallen.



Daarlangs waren er een deel zaken die te belachelijk voor woorden waren. Radioactiviteit in de fabriek en iedereen zonder beschermkledij? Ok , het waren allemaal personen die verwaarloosbaar zijn en vervangen kunnen worden door anderen. Maar waar is de radioactiviteit naar toe bij de droids? Spider had toch al lang gebruik kunnen maken van dat instrument dat hij Max aandeed, om één van zijn handlangers om te vormen tot een super-moordmachine ? Het illegaal arriveren op Elysium is niet zo simpel sinds alles vreselijk bewaakt wordt, maar Spider kan als alles online komt wel zeer gemakkelijk eventjes daar neerstrijken. Kruger's hoofd wordt er bijna totaal afgeblazen door een granaat, maar zijn hersenen blijven nog functioneren waardoor hij volledig terug wordt hersteld. 't Is wel SF maar dat ging me toch een beetje te ver. Zeker als daarna Delacourt sterft door "ocharme" een steekwonde in de nekstreek. Tsja, zal wel een vergelding zijn geweest voor haar slechte acteerprestatie.


Ja het acteren dan. Matt Damon deed het weer op automatische piloot en het was weer genieten om hem te zien in een actierijke rol sinds "Bourne". Slechtste acteerprestatie ooit is voor Jodie Foster. Ik had soms de indruk dat zij een android was. Inspiratieloze conversaties, belachelijk accentje en totaal niet indrukwekkend als wrede en gevoelloos Secretary of Defense. Voor mij was Kruger (Sharlto Copley) de meest kleurrijke persoon in deze film. Verrassend dat hij op een bepaald moment precies een Nederlands liedje zong. Na een beetje opzoekwerk bleek het Zuid-Afrikaans te zijn. In ieder geval was het een perfecte uitbeelding van een gestoorde en uitgekookte huurling die gebruikt werd om de smerige klusjes op te knappen. Het verpleegstertje en haar aan leukemie lijdend dochtertje diende spijtig genoeg alleen voor het melige deel. Gelukkig werd er niet te diep ingegaan op een eventuele liefdesverhaal tussen Max en haar. Voor mij waren het gewoon jeugdvriendjes die uit elkaar zijn gegroeid.


Conclusie : Een puike SF met uitermate zinnenprikkelende beelden met een sociale boodschap als ondertoon en gemixt met een melig ontroerend thema dat natuurlijk voor een happy end vraagt. Enigste is dat Max de pijp uit gaat ... Hij vertoeft waarschijnlijk nu op de Elysese velden tussen alle andere gelukzaligen.


Het verdict 7 /10
Links : IMDB , Moviemeter


Elysium (2013) on IMDb

8 opmerkingen:

  1. Howdy! I know this is kinda off topic but I'd figured I'd ask.
    Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?

    My site covers a lot of the same topics as yours and I
    think we could greatly benefit from each other.
    If you might be interested feel free to send me an e-mail.
    I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!


    My site; Marketing with coupons; ,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Send me a link and I'll put this on my blog. If it's about movies I wouldn't have a prob with posting there as well :)

      Verwijderen
  2. Hi, Neat post. There's an issue along with your web site in web
    explorer, could check this? IE still is the marketplace leader and a large part
    of people will leave out your excellent writing due to this problem.



    my web-site; manhattan beach carpet cleaning

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. You mean the pictures in the Popular list I guess. I'll have a look at that. Thx for reporting it !!!!

      Verwijderen
  3. This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader amused.
    Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost...HaHa!) Wonderful job.

    I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
    Too cool!

    Visit my blog; Hilfsmittel

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
    Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
    I've been trying for a while but I never seem to get there!
    Many thanks

    My web-site easy way to set up a website

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.