White House Down (2013)

 English HereKorte Inhoud
Politieman John Cale heeft juist te horen gekregen dat hij niet toegelaten wordt bij de geheime politie die de huidige president James Sawyer beschermen. Hij neemt zijn dochter die bij hem is mee op een geleid bezoek in het Witte Huis om alzo niet het slechte nieuws te moeten vertellen. Ondertussen wordt het gebouw ingenomen door een zwaarbewapende para-militaire groep. Nu is het John's taak om zowel het leven van de president als die van zijn dochter te redden.

Genre : Actie
Land
: USA


Cast :
Channing Tatum : Cale
Jamie Foxx : President Sawyer
Maggie Gyllenhaal : Finnerty
James Woods : Walker

Regisseur :
Roland Emmerich

Mijn mening

Walker: You just killed the Secretary of Defense.
Stenz: Well, he wasn't doing a very good job.


Een drietal maanden geleden heb "Olympus has fallen" op een luie zaterdagavond bekeken en goed bevonden. Mijn mening over "Olympus has fallen" was dat het een recht-door-zee verstand op nul actiefilm was, waar geen ingewikkelde verhaallijn in zit en de pure essentie van deze film was om zoveel mogelijk lijken in stapeltjes van 4 te produceren. Daarlangs was ik ervan overtuigd dat het Amerikaanse superieure patriottistisch gevoel weer er van zou afdruipen en dat het weer één volk tegen allen zou worden met een zegevierende meute als afsluiter. Al bij al een voor mij voortreffelijk actie-prent dus.


White house down” tapt eigenlijk uit hetzelfde vaatje. Je zou zelfs durven zeggen dat het een doorslagje is van de eerste film. En toch is deze film van Roland Emmerich een tikkeltje beter en meer geloofwaardig. Toegegeven, er zitten ongeloofwaardige dingen in en plotgaten zo groot als het gat in de ozonlaag. Maar eigenlijk kijk je daar straal langs en geniet je ook bij deze film van de aaneenschakeling van de actiescènes, massale schietsalvo’s en close-combat momenten. Dat een doodeenvoudige snul zomaar daar kan binnen komen paraderen om naderhand met een zaklamp in zijn mond een provisiekamer begint te doorzoeken waar een uniform in zit of een bende techniekers die een dolby surround systeem komen installeren en dan daar rondhossen met dozen zonder toezicht, kwam nogal belachelijk over. Het meest lachwekkende vond ik als Cale op het dak onder vuur word genomen door de Black Hawk en dat er dan zo een snuggere is die opmerkt dat het misschien één van hun kant zou kunnen zijn


Het is weeral een veiligheidsagent die niet aanvaard wordt in de veiligheidsdienst die weeral de held wordt en de president het hachje redt. Dat zijn dochtertje ook aanwezig is en uiteindelijk gebruikt wordt als aas om hem uit zijn hol te lokken is weeral zo'n gegeven waardoor het weeral begint te ruiken naar een "Die Hard" kloon. Maar Channing Tatum vond ik wel overtuigend als hoofdrolspeler en Jamie Foxx vind ik een aangename vertolker van de Amerikaanse president en is onvermijdelijk een weerspiegeling van Barrack Obama. De slechteriken zijn weeral stereotypes van hersenloze spierbundels die uiterst goed voorbereid aan de missie beginnen en als alles begint fout te lopen, allen als een kip zonder kop beginnen rond te strompelen om het probleem van de baan te krijgen. Resultaat : ondanks de numerieke meerderheid , leggen ze er het loodje bij neer één voor één. De apotheose waarbij Stenz’s hoofd eraf wordt geblazen , was dan weeral genieten.


Een zaak waar ze wel flink werk van hebben gemaakt is de veelvoud van mogelijke plots. De reden waarom de aanslag gebeurde is als volgt op te sommen :
1. Weerwraak van gesneuvelde zoon in een uitzichtloze Midden-Oost conflict of
2. Zelfmoordmissie wegens tumor of
3. Toch voor het geld

Uiteindelijk bleek het toch een spitsvondig ineengestoken plan om aldus het postje als president te bemachtigen. Veronderstel ik toch.

Voor mij was deze beter dan "Olympus has fallen" en vond ik James Woods ijzersterk als op pensioen gaande Walker en Jamie Foxx als president. Deze laatste kwam soms grappig uit de hoek.


Het verdict : 7 / 10
Links : IMDB , Moviemeter 
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten