Only God Forgives (2013)

 English Here
Korte Inhoud
Julian, een Amerikaan die in Bangkok woont, is een gerespecteerde figuur in de onderwereld. Samen met zijn broer Billy baat hij een Thai boxing club uit die in feite een dekmantel is voor drugssmokkel naar Amerika. Wanneer Billy vermoord wordt, komt hun moeder Crystal uit Amerika over om het lichaam te repatriëren. Crystal zelf is het hoofd van een machtige criminele organisatie en is gewend te krijgen wat ze wil. In dit geval: de dood van haar zoon wreken. In een bloedige spiraal van woede, verraad en wraak, dwingt ze haar zoon Julian de verantwoordelijke voor Billy's dood te vinden en te vermoorden.

Genre
: Misdaad/Drama

Land : USA

Cast :
Ryan Gosling: Julian
Kristin Scott Thomas : Crystal
Yayaying : Mai
Vithaya Pansringarm : Chang

Regisseur :
Nicolas Winding Refn

Mijn mening
 
"Drive" gesitueerd in Bangkok

Refn wil duidelijk maken waarin hij goed is. Het naar een hoger niveau brengen van een simpel verhaaltje door stilistische en artistiek aandoende ingrepen. Identiek als bij "Drive" toen in de tijd, is er veel commotie hierover en staan de voor en tegenstanders lijnrecht tegenover elkaar. Dat Refn blijkbaar een enorme fan is van David Lynch is overduidelijk. Sommigen zullen het als een kunstwerk beschouwen. Andere zullen het eerder als totale nonsens betitelen en een verlies van tijd wanneer je je waagt aan deze film. Ik neem de gulden middenweg en betitel het eerder als een geweldige prestatie om van een inhoudsloos verhaal een artistiek kunstwerk te maken. In de intellectuele filmliefhebbers-kringen zal deze film overduidelijk tot een staande ovatie leiden en een grabbelton zijn om allerhande theorieën en meningen over op te rakelen. Als je er lang over nadenkt zul je wel de diepere filosofische inhoud ontdekken met de nodige symboliek. Als je er niet te lang over nadenkt is het eigenlijk een lege doos waarbij nauwkeurig gelet is op de juiste ISO instellingen en lenzen die er gebruikt werden.


Zonder enige twijfel zijn de meeste beelden esthetisch verantwoord met zijn esoterische, neon belichtingen en de talrijke momenten met stilzwijgend voor zich uitkijkende personages. De meeste passages zijn echter soms zo absurd en op de lachspieren inwerkend. De montage van een moord,afrekening en een Karaoke bar in die sequentiële volgorde liet langs de ene kant een verwonderende indruk achter, en aan de andere kant kon ik een hoofdschuddend gegrinnik niet onderdrukken. De karaokebar wordt meermaals hergebruikt. Ik breek mijn hoofd nog altijd over de symbolische waarde hiervan.


Als je de personages afloopt lijkt het wel een bende aan autisme lijdende figuren te zijn, die op de meest onnatuurlijke manier reageren op situaties en ellenlang hun tijd nemen om een response te geven om daaropvolgend meestal naar een oneindig punt te staren. Elk van hun beheersen het betere "Bold and the Beautifull" staarwerk. Ryan Gosling is eigenlijk een duplicaat van zijn personage in "Drive". Een stilzwijgend persoon met een inlevingsgevoel als een goedwerkende Amerikaanse koelkast. Het nieuws over de dood van zijn broer zorgt zelfs niet eens voor een kleine verandering in zijn gelaatsuitdrukking. Het feit dat hij eigenlijk totaal getreiterd en genegeerd wordt door zijn moeder, roept dezelfde emotieloze houding op.


De gehele film is een aaneenschakeling en secure montage van fragmentjes doordrenkt met veel neon licht en proportioneel meesterlijk geplaatste beeldindrukken. Een stilleven van een broeksriem, een beeldschone oosters meisje achter rood fluorescerende kralen, een flits van bodybuilders, een karaokebar, naar plafond starende mensen .... Neem alle fragmenten uit deze film waarbij nietszeggend gestaard wordt naar de einders , en je houdt een simpel wraakverhaal van pakweg 20 minuten over.


Om het enigszins bij het grotere publiek aanvaardbaar te maken, gooi je er wat bloederige fragmenten bij en een flitsend gevecht waar Gosling een nogal beschadigd gelaat aan overhoudt.
Kortweg : een simpel wraakverhaal samengehouden door kunstgrepen. In mijn ogen toch niet zo'n kunstwerk als dat het zou moeten uitschijnen.


Het verdict 3 /10

Links : IMDB , Moviemeter


Only God Forgives (2013) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten