The Wolverine (2013)

 English Here
Korte Inhoud
Logan, de eeuwige krijger en buitenstaander, bevindt zich in Japan. Daar zal het staal van een samoerai botsen met het 'adamantium' van Logans klauwen, wanneer deze laatste het moet opnemen tegen een mysterieuze figuur uit zijn verleden in een epische strijd die hem voorgoed zal veranderen.
Genre
: Fantasy/Actie
Land
: USA


Cast :
Hugh Jackman : Logan
Tao Okamoto : Mariko
Will Yun Lee : Harada

Regisseur :
James Mangold

Mijn mening


"What they did to me, what I am, can't be undone."

Ondanks dat "The X-Men" nooit mijn favoriete superhelden waren, kon deze film me toch boeien. Het script rammelde wel hier en daar en je stelt je wel een enorm aantal vragen bij sommige situaties. De originele X-Men film heb ik in het ver verleden gekeken. En uiteraard is "The Wolverine" het meest tot de verbeelding sprekende personage. Niet voor niets dat er blijkbaar een aantal spin-offs zijn uitgekomen over hem. Door Japan als locatie te kiezen , was de inmenging door de Yakuza een logisch gevolg. Positief gevolg is de soms flitsende en uiterst onderhoudende actie-momenten waarbij de mengeling van "Martial Art" beoefenaars en het betere hak en snijwerk van "The Wolverine" een uitstekende combinatie is en spannende filmmomenten oplevert. Spijtig genoeg zijn deze momenten uitermate schaars te zien. Jammer !


Hugh Jackman speelt de rol van "The Wolverine" schitterend. Een legendarisch rol die hem op het lijf geschreven is. Sinds hij het moet stellen zonder andere mede-mutanten heeft hij de moeilijke taak om de hele film te dragen. Dat doet hij dan ook, maar spijtig genoeg is het niet voldoende om er een echte super-helden epos van te maken. Komt daar nog bij dat de focus ligt op de zielenroerselen van Wolverine en het verwerken van de dood van Jean Grey, zijn geliefde, waaraan hij blijkbaar zelf schuldig is. Door het gebrek aan enige voorkennis van het hele X-Men gebeuren, waren deze flashbacks voor mij nutteloos en niks bijbrengend. Verder was de rol gespeeld door de voor mij onbekende Rila Fukushima als Yokio een sublieme aanvulling van de hoofdfiguur. Haar soms vreemd gevormd gelaat maakten van haar een bizarre partner. Maar het is vooral de actiedelen met haar flitsende bewegingen waardoor het aangenaam kijken was. Tao Okamoto als Mariko was noodzakelijk voor het totaalbeeld, maar verder vond ik het maar een zielige vertoning. Vooral het amoureuze gedeelte dat verplichte kost was waarschijnlijk, vond ik eigenlijk maar niks.


Het verhaal op zijn eigen was niet echt bijster origineel, en zoals al eerder vermeld, rammelde het nogal aan alle kanten. In een notendop kan je het als volgt samenvatten : Yashida, een Japanse industrieel magnaat die bij de atoomaanval op Nagasaki van de dood wordt gered door Logan, is hem eeuwig dankbaar hiervoor en nodigt hem uit als het einde nadert om hem nog eens te bedanken. Om Logan te verlossen van het eeuwige leed en leven, stelt hij voor dat deze hem het eeuwige leven schenkt. Logan weigert en krijgt door de assistente van Yashida (die ook een mutant is blijkbaar) een soort pacemaker ingeplant in zijn hart, waardoor zijn zelfhelende krachten langzamerhand verdwijnen en hij kwetsbaarder wordt.


Uiteindelijk blijf je met onverklaarbare vragen zitten. Was het niet zo dat de klauwen van Logan niet te vernietigen waren ? Het boren in de knokkels van Logan zorgt blijkbaar ervoor dat de zelfhelende krachten oversijpelen naar Yashida, die dan ook zienderogen jonger uitziet, maar toch enige tellen later sterft door een steekwonde. Raar ! Van waar kwam Viper ? Wat doel had ze voor ogen ? Ze is een soort mutant die geweldig is met gifsoorten en een slangentong tevoorschijn kan toveren als het haar uitkomt. Zou het dan niet logischer zijn dat ze Logan zijn krachten laat afnemen d.m.v. gif i.p.v. een futuristisch soort parasiet te implanteren bij zijn hart ? En hoe heeft ze in godsnaam dat ding erin gekregen ? Door die intense tongzoen? Waar diende die vervelling eigenlijk voor ? De doe-het-zelf hartchirurgie van Logan was een beetje overdreven ? Hoe is hij in godsnaam langs zijn ribben geraakt ? De achtervolging op de hogesnelheidstrein tart, zelfs al ben je een superheld, alle wetten van de natuurkunde. En mijn grootste vraag was : Als Yashida echt de krachten wou overnemen, waarom het risico nemen dat Logan door zijn verlies van zijn zelfhelende krachten zijn kaars zou uitgaan? Ik veronderstel dat je dan ook naar die krachten kan fluiten.


Ruwweg gezien blijft er een zoveelste superhelden film over, waarin de superheld eerder een triestig geïsoleerd individu is, wiens superkrachten een beetje achterwege blijven en daarna ook nog eens ongewild weggenomen worden. Je blijft wel op je honger zitten voor wat actie tot aan de begrafenis van Yashida. Maar als dat moment losbarst zit je wel aan je beeld gekluisterd. Spijtig genoeg komt dat gevoel niet meer echt terug en kan je alleen nog maar verder kijken naar een toeristische uiteenzetting van Japan waarbij alle cliché aspecten van dat land de revue passeren. Het einde is ongeloofwaardig en somtijds ronduit belachelijk.
Entertainment maar niet van exceptioneel niveau.
Niet bijster super dus !

 
Het verdict 5 /10
Links : IMDB , Moviemeter

 
The Wolverine (2013) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten