Captain Phillips (2013)

 English HereKorte Inhoud
Captain Phillips is een realistische verfilming van de kaping van het vrachtschip Maersk Alabama door een bende Somalische piraten. De film focust zich op de relatie die ontstaat tussen Kapitein Richard Phillips en de Somalische leider Muse.

Genre
: Drama/Thriller

Land : USA

Cast :
Tom Hanks : Richard Phillips
Barkhad Abdi : Muse
Catherine Keener : Andrea Phillips

Regisseur :
Paul Greengrass

Mijn mening


"They're not here to fish."

Een vertolking die Tom Hanks op het lijf geschreven is. Hij kan weer zijn trukendoos bovenhalen om een hele waaier van emoties te vertonen in deze film. Een autobiografische film gebaseerd op het boek van Kapitein Richard Philips : A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea . Een rauw en emotioneel verslag over het overmeesteren van een vrachtschip voor de Somalische kust door piraten en de daaropvolgende gijzeling van Philips door deze laatsten.


Tom Hanks laat verschillende facetten zien van deze kapitein : een doodgewone huisvader op weg naar een routineklus, een plichtsgetrouwe kapitein die zich strikt aan de regels houdt en kan bogen op een jarenlange ervaring, een slinkse gezagsvoerder die met list en strategisch vernuft probeert de piraten af te schudden en om ze naderhand aan het lijntje te houden, de angstige persoon die vreest voor zijn leven en toch nog een uitweg zoekt uit deze gevaarlijke situatie en als apotheose de manier waarop hij een gebroken en in shock verkerende persoon speelt, die tot het besef komt dat hij ontsnapt is aan een levensbedreigende situatie. In die laatste minuten toont Hanks wat voor een schitterende acteur hij is. Elke emotionele fase speelt hij alsof hij het al echt meegemaakt heeft. De strenge plichtsgetrouwe blik, de angst in zijn ogen en de strijdlustige blik. Telkens is het geloofwaardig neergezet en voel je je betrokken. 


De vertolking van de Somalische piraten was angstaanjagend realistisch. Vooral Barkhad Abdi vond ik schitterend als Muse. Een Somaliër die aangezet wordt door zijn stam om geld binnen te halen en groep samenstelt om een schip in te nemen en zo eventueel losgeld op te strijken. Hij was een personage dat een mix vertoonde van enige doordachtheid en vastberadenheid om dit te bewerkstelligen. Ook een leidersfiguur die tot op het einde in staat was om de gemoederen te bedaren van zijn ploeg die volgens mij half gedrogeerd rondliepen de hele tijd. Met hun wijd opengesperde ogen en vervaarlijk rondzwaaiend met hun machinegeweren.


Ondanks de beperkte locaties die gebruikt konden worden in deze film is de spanning te snijden en zie je de situatie escaleren van gevaarlijk naar een claustrofobische en gewelddadige boottocht in een reddingssloep.

Ik had geen flauw idee dat er voor zo'n situatie zulke maatregelen werden genomen door het Amerikaanse leger. Op een bepaald moment had ik het idee dat dit wel een heel bijzondere kapitein moest zijn en daardoor de grote middelen werden ingezet. Zo maar eventjes 3 militaire fregatten komen aanrukken en een peloton Navy SEALS worden opgetrommeld om de klus te klaren. Uitermate professioneel in beeld gebracht en zenuwslopend spannend werd het wel vanaf dat moment. Ik had geen flauw idee wat de uitkomst van de film zou zijn, maar veel keuze heb je eigenlijk natuurlijk niet : ofwel overleeft Philips deze helletocht. Ofwel niet. Zo simpel is het.


Het is te hopen dat vrachtschepen zich nu iet of wat beter mogen bewapenen als ze in deze wateren vertoeven, zodanig dat ze van op afstand zo'n primitief motorbootje kunnen tegenhouden. Zo moeilijk is dat toch niet. En anders gewoon een undercover team erop af sturen en zich voordoen als zijnde een reportageteam die hun wil interviewen, waarna ze gewoon gearresteerd kunnen worden. Op de luchthaven van Zaventem heeft dit toch gewerkt.


Het verdict 8 /10
Links : IMDB , Moviemeter


Captain Phillips (2013) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten