Life of a King (2013)

 English HereKorte Inhoud
De film vertelt het waargebeurde verhaal van een man die de Afro-Amerikaanse kinderen van Washington D.C. iets kan geven wat ze nooit hebben gehad: een toekomst. Na 18 jaar in de gevangenis te hebben gezeten, begint Eugene Brown in 1991 de 'Big Chair Chess Club' om de kinderen van de straat te houden en te werken aan hun toekomst.

Genre
: Drama

Land : USA

Cast
:

Cuba Gooding Jr. : Eugene
Dennis Haysbert : Searcy
Malcolm M. Mays : Tahime

Regisseur
:

Jake Goldberger

Mijn mening  

Life of a King” is schijnbaar het waargebeurde verhaal van de ex-gedetineerde Eugene Brown, die een schaakclub opricht in de achterbuurten van Washington, om tieners op het rechte pad te houden en de filosofische betekenis van een spel schaken over te brengen. “Schijnbaar” zeg ik dan want ik lees op het internet dat de echte Eugene Brown alleen schaaklessen gaf op een basisschool en zeker niet op een hoge school in de achterbuurten. Hij zou naar het schijnt ook te bang zijn om zich in te laten met tieners die de hele tijd rondscheuren in snelle wagens, met revolvers zwaaien en drugs verhandelen. De film zou dus 95% fictie zijn. Het idee om een schaakclub op te richten voor kansarme kinderen kwam van ene zekere Sergeant Michael Brown (geen familie overigens) die diende bij de brandweer van Washington D.C.


Of het nu een lichtjes gewijzigde versie is van de echte feiten, doet eigenlijk niks ter zake. Ik vond het een aangrijpende en boeiende film over kansarme jongeren die de realiteit dagelijks ontvluchten en het nut van een degelijke opleiding niet meer inzien. Ze vluchten weg in de criminele wereld en keren zich tegen de maatschappelijke waarden. “Life of a King” hoort thuis in een rijtje van films die in de loop der jaren zijn verschenen en de inhoud is tweeledig. Aan de ene kant hebben we de rebellerende jeugd die elke vorm van gezag afwijst behalve die van een lokale misdadiger. Aan de andere kant hebben we weer een of andere barmhartige Samaritaan die gelooft dat deze jongeren wel een toekomst hebben en dan probeert ze te helpen. Het onderwerp is niks nieuws en er zijn een hele reeks films gemaakt met een gelijkaardig thema. Van "Boystown" en "Blackboard Jungle" , tot "Class of 1984" en "Dangerous Minds". In al deze films treedt een figuur naar voren die de wilskracht en het geduld heeft om een ontspoorde jeugd terug op het juiste spoor te brengen. Het grootste cliché in al deze films is dat iedereen pas tot inkeer komt, op het moment dat er zich een tragisch ongeval voordoet.


Cuba Gooding Jr. speelt hier een schitterende rol in. Ik ben niet zo’n grote fan van hem, maar ik vond dit toch een prachtprestatie. Hij heeft dan ook zo’n sombere, trieste blik die perfect bij deze rol past. Een man die gebroken is na een hele lange opsluiting en die tot het besef is gekomen dat hij, juist zoals in een schaakspel, een pion was die nodig is om de belangrijkste persoon te beschermen en alleen dient om opgeofferd te worden. Deze boodschap probeert hij dus ook over te brengen bij de jongeren, waar hij bij toeval als opzichter terecht komt, nadat ze de aangestelde verantwoordelijke weggepest hadden. Clifton (Carlton Byrd) is de leidersfiguur van de jongeren die voor een lokale drugsbaron dealt en ook cliënteel in de klas heeft. Het is ook de enigste die totaal niet meegaat in het plan van Eugene maar wel direct doorheeft dat deze laatste niet snel te intimideren is. Tahime (Malcolm Mays) is de meer timide jongen met familiale problemen en die Clifton tot op het einde blindelings volgt. Peanut (Kevin Hendricks) is de softie van de klas en krijgt de rol als slachtoffer aangereikt.


De boodschap die Eugene wil duidelijk maken is dat het leven zoals een schaakspel is. En als je dit eenmaal begrijpt en toepast op het dagelijkse leven, openen er zich mogelijkheden om te ontsnappen aan de negatieve spiraal. Bij momenten vond ik het heel ontroerend. Maar je kan er niet langs kijken dat het eigenlijk maar een doorsnee film is met de gebruikelijke clichés en te voorspellen situaties. Uiteindelijk beland deze film op één of andere TV-zender waar meer van die moraliserende met levensverhalen doorspekte films worden getoond. Prachtvertolkingen in een gekende omkadering.


Het verdict 6 /10
Links : IMDB , Moviemeter


 Life of a King (2013) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten