The Day (2011)


 English HereKorte Inhoud
In een apocalyptische wereld moeten vijf jonge mensen zien te overleven. Ze zijn onderweg op zoek naar voedsel en een onderkomen om veilig een tijdje te verblijven. Ze ontdekken een vervallen huis en nemen hun intrek. Maar dit huis is niet zo'n veilige haven als ze gehoopt hadden en komen ze in een dodelijke situatie terecht.

Genre
: Horror/SF

Land : USA

Cast :
Shannyn Sossamon : Shannon
Dominic Monaghan : Rick
Shawn Ashmore : Adam
Ashley Bell : Mary

Regisseur :
Douglas Aarniokoski

Mijn mening


"I fear for all the souls and pieces of shit that try and get into this house tonight."

Ik hou wel van apocalyptische en post-apocalyptische films. Het uitzichtloze, de deprimerende landschappen en grijze tinten, de strijd die de overlevenden moeten voeren tegen een of andere dreigende situatie. In het verleden zijn er legio films die hierover gaan : "Mad Max", "The Day After", de "Terminator" saga (op een bepaalde manier toch), "Waterworld", "The Day after tomorrow", "I am legend", "The book of Eli", "The Divide", "Dredd", "Monsters", "Oblivion" en zelfs "Wall-E". Allen bevatten ze een beeld van een verwoeste of door rampspoed bedreigde aarde waarop een enkeling of een groep rondzwerft.


The Day” had een schitterend begin. De flashback waarin we zien hoe Adam zijn familie verliest nadat ze worden afgesleept door … euh … iemand. En dan dat schitterend beeld van de vijf primitief bewapende in lompen geklede overlevenden die hun weg voortzetten op zoek naar voedsel en een veilig onderkomen. Ze zijn op de vlucht voor … euh … die anderen weer en hebben twee bokalen met zaadjes in, die ze ergens willen gaan planten. Sla me dood waarom dit voor hun belangrijk is in deze situatie. Dit bijna stilistisch fragment met donker grijze tinten in een verwoest en desolaat landschap maakte me nieuwsgierig en benieuwd naar het vervolg.


Het grootste minpunt doorheen de hele film is dat je je zit af te vragen wat er nu eigenlijk aan de hand is. Wat heeft ervoor gezorgd dat de mensheid in deze situatie terecht is gekomen ? Een atoomaanval ? Een wereldwijde pandemie? Een buitenaardse inval? De zon gedeeltelijk weggeblazen door een komeet? Je hebt er geen flauw idee over en wacht vertwijfelt op enige toelichting. Het had geen halve film moeten duren, deze uitleg, maar een paar flitsen puur als ondersteunende info zodanig dat je je een beeld kan vormen over de ontstane situatie. Dat er bloeddorstige bendes rondzwerven op zoek naar vers menselijk vlees besef je wel naarmate de film vordert. Maar zijn dit gemuteerde zombies ? Of is de aarde zodanig chemische besmet dat het telen van voedsel een probleem is waardoor er een voedseltekort is ? Of zijn het gewoon agressieve overlevenden die zich verenigd hebben in een soort “clan” ? Het is en blijft tot op het einde onduidelijk.


Het hele verhaal speelt zich dus eigenlijk voornamelijk af in het alleenstaand huis waar ze onderdak in vinden. Naderhand blijkt dit een val te zijn waar de naar menselijk vlees zoekende clans op af komen. Enkele meesterlijke fragmenten krijgen we hier voorgeschoteld. Maar ook enkele irriterende feiten die zich hier voordoen. Het moment waarop het alarm afgaat is het meest enerverende en zenuwslopende in de gehele film. Het geheim dat Mary met zich meedraagt en het moment waarop dit ontdekt wordt is onthutsend. De reactie van Adam hierop is vreselijk realistisch en pijnlijk in beeld gebracht. De belegering en de uiteindelijk climax in de vorm van een bloedige confrontatie is niet meer dan een duplicaat van wat we in de betere zombiefilms te zien krijgen. Maar wel lekker heftig in beeld gebracht. Het einde is dan weer verrassend en schokkend. Een kortstondig niet te voorspellen moment. De storende elementen waren : waarom flikkert iemand dat alarm niet van de muur of knalt het aan diggelen, zo opletten met de munitie maar toch 5 kogels verprutsen aan 2 in de kelder gevallen individuen die daar onmogelijk uit konden, de miraculeuze genezingen van Mary haar aangezicht na enkele vernietigende vuistslagen en neusbrekende klappen.


De vijf leden acteerden niet slecht, maar kwamen zelden overtuigend over. Vooral Shannon (Shannyn Sossamon) was hemeltergend vervelend, ondanks dat het zo'n knappe verschijning is. De enige twee die een behoorlijke rol speelden waren Rick en Mary. De eerste die echt als een leidersfiguur overkwam en Mary die het instinct had van een roofdier en er alles voor overhad om te overleven en wraak te nemen. Als het een apocalyptische film is, wordt het de gewoonte om dan Michael Eklund op te trommelen. Hij heeft er dan wel de perfecte figuur,gelaatstrekken en uitdrukking voor om een geschift personage neer te zetten. Recent speelde hij ook een gelijkaardige rol als labiel persoon in een post-apocalyptische situatie in "The Divide". Deze laatste film vond ik iets beter, meer psychotisch en traumatiserend claustrofobisch. Deze "The Day" voelt speciaal aan, had wel iets, maakte gebruik van toepasselijke sombere tinten, maar miste dat beetje extra om het indrukwekkend te maken. En ik haat het als ik op het einde nog altijd niet weet waar het in godsnaam over ging.


Het verdict 5 /10
Links : IMDB , Moviemeter


The Day (2011) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten