The Counselor (2013)

 English HereKorte Inhoud
Het verhaal gaat over een gerespecteerde advocaat die denkt dat hij slim genoeg is om zich aan de drugshandel te wagen zonder in de criminaliteit te verzeilen. Maar de realiteit geeft hem al snel ongelijk. Hij probeert alles om te overleven en uit de uitzichtloze situatie te komen, maar zal hem dit lukken?

Genre : Misdaad/Drama
Land :USA

Cast
:

Michael Fassbender : Counselor
Brad Pitt
: Westray
Cameron Diaz : Malkina

Regisseur
:

Ridley Scott


Mijn mening

A man would give entire nations to lift grief off his heart and yet, you cannot buy anything with grief, because grief is worthless.

Moeilijke film om te beoordelen. Ik hou er een dubbel gevoel aan over. Het eerste gedeelte is vreselijk langdradig en saai. Een aaneenschakeling van enorm pretentieuze dialogen en onbegrijpelijke filosofische redeneringen. Het is een montage van verschillende fragmentarische onderwerpen die het moeilijk maken om je in te leven in de film en om te begrijpen hoe het uiteindelijk in elkaar steekt. Tevens worden er zaken bijgehaald en in gemonteerd die in mijn ogen totaal naast de kwestie waren (het erotisch begin sowieso al). Ook het totaal ontbreken van enige uitleg hoe men in deze situatie is terecht gekomen maakt het ook niet evident om de verhaallijn te volgen.


Ridley Scot, gekend natuurlijk voor zijn meesterwerken "Blade Runner" en "Alien" onder andere, mist hier een beetje de boot om er de vaart in te houden. Je moet eerst een vol uur doorbijten om eindelijk een beetje te beseffen wat het inhoudelijke van deze film betreft om daarna 45 minuten te genieten van een voortreffelijke doorsnee afrekening. En dat is dan het dubbele gevoel over deze film. Het eerste deel krijgt een vreselijke onvoldoende. Terwijl het tweede gedeelte het weeral een beetje goed maakt. Een soort zalf op de wonde.

Qua personages springt Brad Pitt er torenhoog bovenuit. Een gewiekste tussenpersoon met een gereserveerde en zelfverzekerde instelling die blijkbaar zijn zaakjes goed geregeld heeft zodanig dat als er iets fout begint te lopen, hij vliegensvlug kan verdwijnen en verder rentenieren voor de rest van zijn leven. Zijn spierwitte kostuum en stetson over zijn lange haren geven hem enerzijds een deftig uiterlijk en anderzijds een rebels uiterlijk. Michael Fassbender als "The Counselor" overtuigde wel als advocaat, maar wat hij in hemelsnaam tussen de overige misdadigers loopt te doen, begrijp ik totaal niet. Hij ziet er uit als een koorknaapje die bij de minste oorvijg begint te snotteren. Dit is ook iets wat niet echt duidelijk is. Hoe is hij in godsnaam bij de drugsbaron Reiner terechtgekomen ? Is hij ook een soort raadsman van hem zoals Tom Hagan in "The Godfather" ? Lijkt me niet, anders zou hij zich niet inlaten bij de drugsdeal die hem uiteindelijk noodlottig werd. Heeft hij dan geldproblemen ? Lijkt me ook niet, sinds hij helemaal naar Amsterdam reist , om een diamant te gaan kiezen bij een gerenommeerd diamantair.


Javier Bardem was ook schitterend als de exentrieke Reiner. Het leek wel precies een bruingebrande Tom Jones. Penélope Cruz speelde maar een minieme rol en kwam over als een religieus preuts naïef vrouwmens die voortdurend van haar stuk werd gebracht door de anderen. De enigste waar ik instant een hekel had, was Cameron Diaz. Ze straalt minder uit dan een doorsnee microgolfoven en de ouderdom begint toe te slaan, met als gevolg lichte doorzakkingen op enkele plaatsen. Buiten het feit dat ze een dubbele rol speelt op een sluwe manier, probeert ze op seksueel vlak te choqueren met als hoogtepunt de zuignap routine op de voorruit van Reiner.


Het verhaal op zijn eigen is doodsimpel en heeft eigenlijk geen 2 uren nodig om verteld te worden. Dat het zo ellendig lang werd komt door de reeds genoemde dialogen. Hier ergerde ik me dus vreselijk aan na een tijd. Zelfs met ondertiteling in het Engels was er soms geen touw aan vast te knopen. Het leken wel allemaal academisch geschoolde Germanisten die elke dialoog moesten omvormen naar een op intellectueel hoog niveau gebrachte bloemlezing met enorm veel moeilijke woorden in. Zelfs de doorsnee drugbaron Reiner en iemand van het drugskartel gebruikte van die ingewikkelde omschrijvingen. Ze klinken zo filosofisch dat ik twijfel of ze zichzelf wel begrijpen. Een fragment van de Nederlandse diamantair klinkt als volgt : "To partake of the stone's endless destiny, is that not the meaning of adornment? To enhance the beauty of the beloved is to acknowledge both her frailty and the nobility of that frailty. At our noblest, we announce to the darkness that we will not be diminished by the brevity of our lives.". Zelfs na 3 keer herlezen snap ik de diepere betekenis nog niet .


De meest indrukwekkende scene was de liquidatie van Pitt wat toch redelijk expliciet en gruwelijk in beeld werd gebracht. De beste dialoog was tussen Pitt en Fassbender over Snuff-movies. Het grappigste was het feit dat ik tweemaal een toch veel vertelde mop in de film hoorde. De ene die de motorrijder vertelde over het hondeneten. De tweede over de paus in Mexico. Grappig om dit eens mee te maken.

Eindconclusie : een ingewikkeld doodsaai eerste uur als aanloop naar een toch wel indrukwekkend eindoffensief. Uiteindelijk is het dan gemiddeld nog niet een voldoende.

Het verdict 4 /10
Links : IMDB , Moviemeter

The Counsellor (2013) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten