The Last Days on Mars (2013)

 English HereKorte Inhoud
Op de laatste dag van een bemande missie naar Mars, denkt een bemanningslid dat hij iets bijzonders heeft ontdekt, namelijk bacterieel leven. Langzaam komt het besef dat de ontdekte levensvorm nog volop in leven is en daarnaast ook nog eens gevaarlijk.

Genre
: SF

Land :USA

Cast
:

Liev Schreiber : Vincent Campbel
Elias Koteas : Charles Brunel
Romola Garai : Rebecca Lane

Regisseur
:

Ruairi Robinson

Mijn mening

"There are footprints here. There’s two pairs."

          
Zonder enige voorkennis beginnen kijken. Het zal wel over Mars gaan zeker en het zijn dan ook nog eens de laatste dagen (Uiteindelijk is het maar één dag). Om eerlijk te zijn zag het begin er veelbelovend uit. De vergezichten van het Mars-landschap, de woestijnachtige omgeving en de aankomende zandstorm waren schitterend in beeld gebracht. De simpel uitziende elektrische voertuigen zagen er realistisch genoeg uit en de personages die de eerste momenten werden voorgesteld lieten onmiddellijk blijken dat er onderlinge spanningen waren. Het enige wat je niet weet is waarover het nu uiteindelijk zal gaan. Reeds vroeg heb je al door dat het de laatste dag is die deze bemanning gaat doorbrengen op Mars voordat ze worden afgelost door het volgende team. Is er een klimatologische ramp op komst of worden ze overmeesterd door marsmannetjes ? 


Het visuele ziet er verzorgd uit zoals ik al eerder zei. Zowel in het basisstation als de buitenlocaties. Alleen vond ik de stalen toegangsdeuren binnen het station er nogal lichtjes uitzien en eerder het uitzicht hadden van een duikboot. Spijtig genoeg is het hele team weer samengesteld met de steeds weerkerende archetypes. Een gezagvoerder die een beetje gezag mist op bepaald vlak, een psychiater die uiteindelijk een angsthaas en lafaard blijkt te zijn, een kreng van een wijf die over lijken gaat als het op het behalen van persoonlijk succes gaat, een technicus die eigenlijk een kortstondige rol speelt en uiteindelijk alleen dient om een slachtofferrol te spelen. En dan heb je natuurlijk de hoofdrolspeler Vincent die lijdt onder een opgelopen trauma en die een goede band heeft met Rebecca, een ander vrouwelijk teamlid. Natuurlijk zullen deze 2 tot het bittere einde nog samenblijven. En het einde smaakt dan ook wel een beetje bitter. 


Liev Schreiber neemt de hoofdrol op zijn schouders en speelt dit wel met de nodige bekwaamheid. De laatste keer dat ik hem bezig heb gezien was in "Salt". En juist zoals in deze laatste film, heeft hij gedurende de hele film een bijna gevoelloze uitdrukking op zijn gezicht. Behalve de momenten dat hij die flashbacks heeft. Wat de uiteindelijk verklaring en oorzaak van deze flashbacks zijn, wordt nergens meegegeven. Romola Galai neemt de rol van Rebecca, het vrouwelijke teamlid waar Vincent zich goed mee verstaat, voor haar rekening. Geen overdonderende prestatie maar toch uitstekend. Voor mij was Olivia Williams als Kim de uitblinker. In die paar flitsen dat ze in beeld was, was ze wel echt een harde tante en onaangenaam persoon. Een echte "bitch".


Tot mijn grote spijt draaide het uiteindelijk uit op een doorsnee soort "World War Z" op Mars en op minuscule schaal. Er waren tenslotte niet veel personen op de planeet die konden muteren naar een naar vocht zoekend zombieachtig marswezentje. De vondst van een soort biologische levensvorm op deze planeet is de boosdoener van dit feit. Het enigste wat dan kan beginnen is een raadspelletje wie de volgende aan de beurt is en wie er uiteindelijk overblijft. En dat is dan ook niet zo moeilijk te raden !


Positief is het feit dat het maar een film is die ongeveer 100 minuten duurt en dan ook aanvoelt als een sappige hamburger uit de McDonnalds : snel klaar, rap meenemen en zo verteert. En een uur later ben je dan alweer vergeten dat je gegeten hebt. Een film als tussendoortje dus. Sterkste moment in de hele film is wanneer Vincent de psychiater zijn aangezicht verbrijzeld met zijn ruimtehelm na enkele welgemikte kopstoten. De bloeddruppeltjes die hij naderhand wegwuift terwijl hij gewichtloos rondzweeft vond ik super in beeld gebracht.


PS. Als je dan het budget (7 Mil $) vergelijkt met dat van "Gravity" (100 Mil $) vind ik deze film bij nadere beschouwing toch een verdienstelijke en bewonderenswaardige poging. "Gravity" heeft dan wel 2 topacteurs (en dat bedoel ik dan omdat ze waarschijnlijk een groot deel van het budget opslorpen) en verbijsterende grafische effecten. Maar het verhaal rond "Gravity" is ook zo simpel en nietszeggend als deze hier. 


Het verdict 4 /10
Links : IMDB , Moviemeter
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten