Out of the Furnace (2013)

 English HereKorte Inhoud
Russell en zijn jongere broer Rodney wonen in Braddock, een dorpje gelegen in de economisch verpauperde Rust Belt in het noorden van Amerika. Russell is de noeste werker van de twee, die net als zijn pa tevreden is met zijn leven als fabrieksarbeider. Rodney daarentegen, als militair geplaagd door oorlogstrauma's, probeert rond te komen van gokgeld en prijzengeld dat hij wint met illegale boksgevechten. Hij werkt zich in de schulden en komt uit noodzaak in contact met een groep rednecks uit het berggebied dat boven Braddock ligt. Zij hebben hun eigen wetten en regels. Aan Russell om zijn broertje uit de oven te houden.

Genre
: Drama/Misdaad

Land : USA

Cast
:

Christian Bale : Russell Baze
Casey Affleck : Rodney Baze
Woody Harrelson : Harlan DeGroat

Regisseur
:

Scott Cooper

Mijn mening

"Am I supposed to be scared of him because he sucks on a lollipop?"

Als je je verwacht aan een keiharde actiefilm, dan ga je bedrogen uitkomen. Keihard is deze film wel, maar dan niet op fysiek vlak. Een donker,deprimerend en uitzichtloos beeld word je hier voorgehouden over een ten dode opgeschreven industriestad. Een traag voortschrijdende film dat het verhaal vertelt van de broers Baze. Russell is diegene die het leven aanpakt op een gangbare manier door dagelijks in de staalfabriek te gaan zwoegen voor een mager loon. Rodney is de energieke Amerikaanse marinier die al een paar missies in buitenland achter de rug heeft en duidelijk daar onder lijdt. Liefst wil hij geen doorsnee job hebben. Hij leent liever wat geld bij een lokale bookmaker , om dat dan onmiddellijk te vergokken op de paardenraces. Ofwel probeert hij wat dollars te verzamelen door deel te nemen aan illegaal georganiseerde vuistgevechten. Hij heeft echter één probleem en dat is zijn soms opkomende blinde woede waardoor hij de precieze instructies wel eens uit het oog verliest. 


Christian Bale speelt hier een voortreffelijke rol en had beter hier een nominatie voor gekregen dan zijn aandeel in de miskleun "American Hustle". Hij straalt een intense rust uit en probeert zijn broer ook tot rust te brengen. Het enige wat ik mij afvroeg is of hij in het verleden ook wel in aanraking is geweest met het misdaadmilieu. De liefde voor zijn vriendin en zijn in zorgwekkende toestand verkerende vader lijken waarlijk oprecht. Het is een man waarvan de ogen boekdelen spreken. Het dodelijk ongeval dat hij veroorzaakt en ervoor zorgt dat hij een tijd achter de tralies vliegt, kan hem zelfs niet breken. Het moment dat hij vrijkomt en de ontmoeting met zijn vriendin, die hem ondertussen heeft laten staan , zijn twee sterke momentopnames in de film.

Casey Affleck is de tegenpool. Een broeihaard van opgekropte woede en frustraties die ontstaan zijn tijdens zijn buitenlandse missies waarbij hij bepaalde situaties heeft meegemaakt waarover hij niet mag praten en hij deze opkropt. Hij speelt het zo verbluffend goed. Die ingehouden woede t.o.v. zijn broer. Iemand met een kort lontje die elk moment kan ontploffen. Wat hij dan ook doet tijdens de gevechten waar waarschijnlijk zwaar op wordt gegokt. Tot hij zich inlaat met een gemeenschap dat in de bergen woont en die hun eigen wetten stellen. De interactie tussen de 2 broers is schitterend. Ze voelen elkaar goed aan. De oudere broer die moeite doet om zijn jonger rebels broertje in toom te houden. En die zelfs zijn schulden afbetaalt die hij gemaakt heeft bij het gokken. Dat het respect en de broederliefde wederzijds is, is te merken aan de veelvuldige bezoekjes van Rodney in de gevangenis en tevens het moment waarop Russell het excuseerbriefje leest nadat ze een korte ruzie hebben gehad, niet beseffend dat hij zijn broer niet meer zal terugzien.


Woody Harrelson speelt op een magistrale manier de aartsgevaarlijk DeGroat. De openingscene in de drive-in maken direct duidelijk dat het een psychopathische gewelddadige persoon is die voor niemand uit de weg gaat. De duivelse grimas en de sluwe uitgekiende lach passen perfect bij hem. Dezelfde trekken zoals zijn personage in "Natural Born Killers". Woody heeft er het postuur en de air voor om zo'n personage te spelen. Eigenlijk ziet hij er soms redelijk vriendelijk uit met zijn innemende lach, om dan in een flits te veranderen in een dodelijk toeslaand iemand.

De acteerprestatie van Forest Whitaker vond ik weer iets minder. Het moment waarop hij Russell het nieuws brengt over zijn broer, was echt abominabel slecht. Nochtans vind ik Forest een schitterende acteur. Een offday waarschijnlijk.


Ik kan me best voorstellen dat er in de U.S. zulke doodse en armtierige steden bestaan waar mensen vechten om te overleven en zelfs zich terugtrekken om geïsoleerd van de wereld een eigen gemeenschap op te trekken waar misdaad en geweld normaal is. Buiten het feit dat dit een doodgewoon wraakfilmpje is worden ook andere elementen, die niet rechtstreeks iets te maken hebben of toevoegen aan het hoofdthema, subtiel uitgewerkt om tot slot een sluitend geheel te vormen. Het enigste waar ik een beetje in ontgoocheld was, was het einde. Als ik in Russell zijn plaatst stond, dan zou de weerwraak toch een langere tijd in beslag nemen.

Een verhaal dus over vechtende mensen. Vechtend voor een inkomen. Letterlijk en figuurlijk. En het dilemma om het recht in eigen handen te nemen of niet. De zoete wraak. Ik vond het uiteindelijk een top film. 


Het verdict 7 /10
Links : IMDB , Moviemeter
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten