Captain America : The First Avenger (2011)

 English HereKorte Inhoud
Een dappere, maar zachtaardige jonge soldaat genaamd Steve Rogers moet aan een aantal experimenten deelnemen voor het Amerikaanse leger, het zogenaamde Super Soldier programma. Maar wanneer het experiment wordt stopgezet besluiten ze Steve te gebruiken om het imago van het Amerikaanse leger te verbeteren.

Genre
: Actie,Avontuur,SF

Land : VS

Cast
:

Chris Evans : Steve Rogers/Captain America
Hugo Weaving : Red Skull
Tommy Lee Jones : Colonel Chester Phillips

Regisseur
: Joe JohnstonMijn mening

“Whatever happens tomorrow, you must promise me one thing. That you will stay who you are, not a perfect soldier, but a good man.”

Sinds 2000 worden we letterlijk overspoeld door verfilmingen van Marvel striphelden. Even een kleine opsomming : X-Men,Blade,Spider Man,Daredevil,The Hulk,The Punisher,Elektra,Fantastic Four,Ghost Rider,Iron Man,Thor,Wolverine,The Avengers,Guardians of the Galaxy … Redelijk indrukwekkend. En dit jaar wordt dan de opvolger van “Captain America : Winter Soldier” voorgesteld, waarover ik in de vakliteratuur zoveel goeds lees. Als voorbereiding hierop was ik dan ook verplicht om de eerste film van “Captain America” eens te bekijken. Kwestie van voorbereid te zijn.


Captain America is geïntroduceerd voor de Tweede Wereldoorlog door Marvel en was immens populair onder de Amerikaanse troepen. Hij nam het dan ook op tegen de Nazi’s,de japanners en andere vijanden van de VS. Na de 2de wereldoorlog vocht hij tegen communisten gedurende de Koude Oorlog. Hij werd een beetje in de vergeethoek gedrumd en tenslotte nog eens ingelijfd bij The Avengers. In tegenstelling tot andere Marvel superhelden, beschikt hij niet echt over superkrachten en moet hij zich redden door zijn immense spierballen.


Dit verhaal speelt zich af in 1942. Steve Rogers (Chris Evans) wil koste wat het kost inlijven in het Amerikaanse leger, zodanig dat hij mee kan strijden op het Europese vasteland tegen het Nazi Regime. Hij is echter veel te tenger en heeft een hele waslijst met kwaaltjes. Hij wordt dan ook afgekeurd terwijl zijn vriend James “Bucky” Barnes (Sebastian Stan) wel goedgekeurd werd en op het punt staat om te vertrekken naar het front. Op een tentoonstelling trekt Rogers de aandacht van een zekere professor Erskine (Stanley Tucci) die hem een voorstel doet : meedoen aan het geheim project “Rebirth” waarbij hij injecties krijgt en bestraald wordt met “Vita”-stralen die de geïnjecteerde chemische stoffen stabiliseren en activeren. Zijn fysiek uiterlijk verandert nogal drastisch. Het kleine,kriele,zwakke ventje maakt plaats voor een gezonde en gespierde supersoldaat. Erskine heeft hem verkozen omdat hij er zeker van is dat een zwak persoon deze gave zal blijven respecteren en ook mededogen kent. “Because the strong man who has known power all his life, may lose respect for that power, but a weak man knows the value of strength, and knows… compassion.” Steve Rogers is echter de enige supersoldaat die de mensheid zal kennen, daar professor Erskine vermoord wordt en daarmee ook het experiment niet meer herhaalt kan worden.


 Het eerste half uur was grappig en onderhoudend. De sfeer van de jaren 40 was prachtig geïntegreerd. Een beetje flets en met die jaren 40 flair door de kostuums en het decor. Het kwam echt over als een vooroorlogse film. De illusie die ze creëren waarbij je Chris Evans ziet uitgroeien van een dreumes naar een imposant persoon, is wonderbaarlijk gerealiseerd. Tommy Lee Jones (als de drill sergeant) en Tucci zorgen wel voor wat grappige momenten. Zelfs het gedeelte waarbij Captain America wordt opgevoerd als een levend reclamebord om nieuw kanonnenvoer aan te trekken is redelijk onderhoudend. En dan wordt alles een beetje gewoontjes en wordt Captain America een parodie van zichzelf. De transformatie van een schlemiel naar een onoverwinbaar iemand is natuurlijk iets wat een publiek graag voorgeschoteld krijgt, maar het flauw en cartoonesk tweede gedeelte zet wel een domper op het grandioos begin.


De strijd die hij voert tegen de Nazi Johan Schmidt (Hugo Weaving) oftewel Red Skull, die in het bezit is van één of andere superkracht die vervat zit in een soort kubus van Odin (van cruciaal belang in “The Avengers”) en waarmee hij het complete Nazi-regime wil opzijschuiven en de wereld veroveren, is aanvankelijk nog genietbaar maar vervalt uiteindelijk in een flauwe actiefilm. Het verhaal hangt hier met haken en ogen aan elkaar en is gebaseerd op redelijk stompzinnige toevalligheden. De revue waar Captain America in optreed om obligaties aan de man te brengen, verhuist toevallig naar Italië. Blijkt zijn goede vriend “Bucky” ook nog eens ontvoerd te zijn door Red Skull en gevangen te zitten in het kasteel dat deze laatste ingepalmd heeft om zijn organisatie “Hydra” verder uit te bouwen en te voorzien van verwoestende wapens die werken met de occulte krachten van de buitgemaakte kubus. Maar ondanks die bijna onoverwinnelijke kracht, is het echt een peulenschil voor de Captain om deze immense troepenmacht op een hoopje te vegen. Hij walst er doorheen alsof hij tegenover een legertje tuinkabouters staat die hem proberen af te weren met minuscule wapens. Dit kwam toch nogal simplistisch over. De ene moment staat Red Skull zijn troepen te aanschouwen en voor je het weet is hij in paniek het kasteel aan het ontruimen omdat Captain America ergens is komen aankloppen en de dienstdoende Duitse portier kennis heeft gemaakt met zijn legendarisch schild. De geloofwaardigheid van de verhaallijn op dat moment, heeft de gestalte van Rogers voordat hij die chemicaliën toegediend kreeg : zwak,pover en magertjes. Echt spannend kan je het niet noemen. En het is zo voorspelbaar als het feit dat Paasmaandag weeral op een maandag zal vallen. 


De vertolkingen daarentegen zijn van een acceptabel niveau. Chris Evans is schitterend als Captain America. De transformatie van een onbeduidende schlemiel naar een redder en toonbeeld van moed voor het Amerikaanse volk is gewoonweg subliem. Spijtig genoeg dat zijn personage uiteindelijk een derderangs actiefiguurtje wordt met een inspiratieloze verhaallijn. Tommy Lee Jones was weer onweerstaanbaar in een rol die op zijn lijf geschreven is. Een humorloze,humeurige brulboei met een uitgesproken mening en iemand die te pas en te onpas zijn ongezouten mening zegt. Hugo Weaving was perfect voor de rol als de dictatoriale nazi Schmidt en aartsvijand Red Skull. Zijn verbeten gelaatstrekken en de demagogische waanzin zorgden ervoor dat het overdreven Duits accentje niet begon te enerveren. 


Maar ondanks de prima vertolkingen is deze Captain America niet meer dan een doorsnee actiefilm. Geen spanning en totaal niet indrukwekkend. Visueel ziet het er niet slecht uit maar het niveau van het verhaal is toch bedenkelijk. Uiteindelijk is het maar een inleiding voor de film “The Avengers“. Het enige wat ik kon bedenken was “Het is te hopen dat het vervolg ook niet zo’n tamme vertoning wordt !”.

PS. Ik kan wel eventjes vermelden dat de sequel grandioos, fantastisch is !


Het verdict 4.5/10
Links : IMDB , Moviemeter
 
Captain America: The First Avenger (2011) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.