Cold in July (2014)


 English HereKorte Inhoud
Richard Dane, een gewone man, schiet uit zelfverdediging een man dood. Dan krijgt hij te maken met Ben Russel, een ruige ex-gevangene en de vader van de man die Dane heeft neergeschoten. Russel is vastbesloten om de dood van zijn zoon te wreken. Maar dorpscorruptie en paranoia veranderen deze gezworen vijanden in onwaarschijnlijke bondgenoten. De twee door schuld getroffen vaders gaan op zoek naar de waarheid, en worden hierbij geholpen door Dane's vrouw en een privédetective uit het achterland van Houston.

Genre : Thriller/Misdaad
Land : VS/Frankrijk

Cast
:

Michael C. Hall : Richard Dane
Sam Shepard : Russel
Don Johnson : Jim Bob

Regisseur
: Jim Mickle


Mijn mening

"I need a drink and I haven't even had my coffee yet."

Beeld je in. Je vrouw maakt je wakker in het midden van de nacht omdat ze een verdacht geluid heeft gehoord. Je begeeft je met knikkende knieën en met een reuze paasei in je pyjamabroek naar de woonkamer met een mega-pistool in je bibberende vuist. En er staat zowaar een inbreker rond te zwaaien met een zaklamp in het midden van je woonkamer. En dan moet toch wel juist in dit gespannen moment die antieke grootmoeder-klok afgaan. En door het schrikken gaat je revolver af en zorg je ervoor dat de inbreker nooit meer de behoefte heeft om sigaretten te gaan kopen in de lokale supermarkt. Met andere woorden, de hersenen die de inbreker bezat, zitten niet meer waar ze zouden moeten zitten. Ze hebben zich over je hele woonkamer verspreid. Vanzelfsprekend wordt dit gezien als zelfverdediging en terwijl je stiekem de uitvaart gaat bekijken van het slachtoffer, een nietsnut die al eens in aanvaring is gekomen met het gerecht, staat er ineens een rustig ogende vreemdeling langs je. Blijkt dit de vader (trouwens ook ex-gevangene) te zijn van die nu hersenloze jongen en die je in duidelijke bewoording laat weten dat hij niet echt happy is met de dood van zijn zoon. Voor je het weet zit je in een dreigende situatie waarbij je zoontje het voornaamste doelwit is. De gebeurtenissen hierna zorgen ervoor dat je echter in een bizarre situatie terechtkomt en meegesleurd wordt in een dodemansrit die elke verbeelding tart.


En dat is wat Richard Dane (Michael C. Hall) in deze toch wel spannende en verrassend uitdraaiende film overkomt. Verwacht je aan een spannend begin in de trant van “Cape Fear”. En als je het einde hebt gezien ben je er zeker van dat Jim Mickle precies in de leer is gegaan bij Quintin Tarantino. Een grijze,depressieve en intense thriller compleet met druilerige regen en achterbuurten met verwaarloosde huizen en aftandse Amerikaanse Caddilacs. Een verhaal dat soms brutaal is en dan weer compleet absurd. Bij momenten twijfelde ik of het nu de bedoeling was om er een grauwe en vreselijke levensschets van te maken of een cynische absurde komedie. Een prachtig low budget film dat begint met wraak maar langzaam iets anders verontrustend aan het licht brengt. Niks lijkt wat het is en telkens komt er weer een andere wending in dit onheilspellend verhaal.


Cold in July” is een echte zwartgallige film waar dreiging vanuit gaat, het geweld buitensporige proporties aanneemt en ziekelijke excessen aan de basis liggen van de finale uitbarsting van extreem geweld. Het is een verfilming van het gelijknamige boek geschreven door Joe Lansdale, de befaamde horror/thriller auteur. Michael C.DexterHall speelt de hoofdrol als Richard, een gemoedelijke,timide huisvader die de kost verdient als kadermaker. Door mijn desinteresse in TV-series had ik geen flauw idee dat Hall redelijk bekend was als “Dexter”. Mijn schoonmoeder was verbouwereerd dat ik die vent niet kende. In ieder geval heeft hij niet het uitzicht van een doorgewinterde ruige macho wat ook al duidelijk was bij de confrontatie met de inbreker. Hall weet echter op een weergaloze manier de transformatie naar een meedogenloze wreker te vertolken. Een geslaagde interpretatie.


Sam Shepard neemt de rol van Russel, de op wraak zinnende vader, voor zijn rekening. Het lijkt wel alsof Sheppard in elke film die ik recent heb gezien komt opdraven ("Out of the furnace","Mud","Killing them Softly","Safe House") en is uitermate geschikt voor deze rol. De grauwe,verweerde trekken in zijn gelaat, die rauwe rasperige stem en zijn stoere houding. Het past perfect bij de persoon Russel. En toch toont hij op het einde dat er toch nog een beetje menselijkheid in hem zit.


Maar voor mij was de verschijning van Don Johnson een echte verrassing en is hij degene die uitblinkt in deze film. Als ik Johnson zie, zie ik Crockett uit Miami Vice. Ik had hem niet meer zien acteren tot “Django Unchained”. Maar toen hij kwam aanrijden in zijn knalrode cabrio met dat wiegend hawaiiaans meisje op het dashboard en dat sappig Texaans accent naar boven kwam, was ik helemaal verkocht. Een schitterende vertolking als varkenskweker aka privé detective die ook zijn mannetje kan staan en Russel zijn volwaardige steun verleent.


Visueel is het bij momenten ijzersterk. De dialoogloze fragmenten zijn soms perfect in beeld gebracht : het zwijgzaam schrobben van de muur in het begin of de momenten dat ze op de veranda zitten bij Don Johnson. “Cold in July” lijkt wel een mengeling te zijn van verschillende genres en probeert je keer op keer te verrassen en op het verkeerde been te zetten. Buiten het feit dat het een beetje ongeloofwaardig was hoe Richard Dane evolueert van een doorsnee watje naar een bloeddorstige nietsontziende agressieveling, was dit een fantastische ervaring en een aanrader voor alle fans van een heerlijk spannende thriller.


Het verdict 8/10
Links : IMDB , Moviemeter

Cold in July (2014) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten