The Collection (2012)

 English HereKorte Inhoud
Arkin is ontsnapt uit de kwaadaardige greep van "de verzamelaar" tijdens een gijzelingsdrama, waar deze de knappe Elena aan zijn 'collectie' heeft toegevoegd. In plaats van te kunnen herstellen van de traumatische gebeurtenis, wordt Arkin plots ontvoerd uit het ziekenhuis door een stel huurlingen in opdracht van de rijke vader van Elena. Arkin wordt gechanteerd om samen met de huurlingen de schuilplaats van "de verzamelaar", die vol ligt met boobytraps, op te sporen en Elena te redden van de sadistische rituelen.

Genre
: Horror

Land : VS
 
Cast
:

Josh Stewart : Arkin
Emma Fitzpatrick : Elena
Randall Archer : The Collector

Regisseur
:
Marcus Dunstan


Mijn mening 

“He will cut your balls off and feed them to you”
Ben je een liefhebber van “Saw” en aanverwante folterfilms, dan zal dit zeker in de smaak vallen. Maar was je eigenlijk de hele “Saw” saga na deel drie al zo beu als koude pap, dan kan je “The Collection” maar beter links laten liggen, want echt noemenswaardig origineel kan je deze film niet noemen. Dit vervolg op “The Collector” (die ik nooit heb gezien) begint toch wel indrukwekkend, heeft een te verwachten open einde en is vreselijk saai er tussenin met belachelijk onwaarschijnlijke situaties. Echt spannend is het nergens en uiteindelijk is het een kat en muis spel in een groots,verlaten hotel vol met dodelijke en krankzinnige booby-traps, waarbij de ene ruimte nog surrealistischer oogt dan de voorgaande. Om het enigszins vermakelijk te maken, raad ik aan om een supporterssjaal en muts aan te doen en jezelf te voorzien van toeters en vlaggen, zodanig dat je als een overenthousiaste supporter de mededingers kan aanmoedigen.
Door zijn korte speelduur verspilt men niet te veel tijd aan het begin. In een flits vernemen we dat de stad belaagd wordt door een meedogenloze seriemoordenaar genaamd “The Collector”. We maken kennis met Elena (Emma Fitzpatrick) die door een paar vrienden op sleeptouw wordt genomen naar een obscure geheime nachtclub. Na een schermutseling met haar vriend ontdekt ze een koffer waarin Arkin (Josh Stewart) opgesloten zit. Arkin is een slachtoffer uit de eerste film die de dans is ontsprongen. Alleen begint de nachtmerrie hier terug van vooraf aan en krijg je de meest hallucinante moordpartij ooit te zien. Iets wat ik raar of zelden doe, heb ik hier tweemaal gedaan, namelijk terugspoelen. Eenmaal dit bloederig gedeelte voorbij, is eigenlijk het beste achter de rug en vervalt de film in een flauwe slachtpartij waarbij de makers van de film (en dan vooral de schrijver Patrick Melton, die ook verantwoordelijk is voor SAW IV,V,VI en 7) meer oog hebben voor het sadismegehalte dan voor het verhaal zelf. Het vervolg kan je eigenlijk al raden : Elena wordt ontvoerd door “The Collector” en Arkin wordt ingelijfd als gids voor een groep huurlingen die haar uit de handen van deze sadist moeten redden. Hij keert dus onverrichter zake terug naar de onheilsplek.


Deze film in hetzelfde rijtje zetten als “Saw” is deze laatste een beetje onwaardig. De opzet van “Saw” was van een heel andere strekking en zat ietwat subtieler in elkaar. Ik moet toegeven dat “Saw” wel indruk op me maakte. “Jigsaw” ontvoerde mensen omdat hij vond dat ze dat verdiende vanwege zondes die ze hebben begaan in het verleden. De keuze die ze hadden was om op een pijnlijke manier zichzelf te redden uit hun situatie of gewoonweg te sterven. “The Collector” had in mijn ogen zo geen verheven taak voor ogen, maar is gewoon een psychopaat die slachtoffers hervormd in groteske kunstwerken op sterk water. Ofwel gebruikt hij ze als tijdverdrijf en foltert hij ze op gruwelijke wijze. Zijn identiteit wordt niet onthuld in deze film. Het blijft een sinistere onbekende die af en toe een masker over zijn hoofd trekt en massaal begint te moorden.


Het lijkt me totaal onzinnig om over karakterontwikkeling te praten, want die ontbreekt volkomen. Je hebt langs de ene kant de schijnbaar onoverwinbare dader aan de ene kant, die volgens mij voorzien is van een ingebouwd GPS systeem want hij verschijnt telkens op het juiste moment en op de juiste plaats in dit toch redelijk omvangrijk hotel) en het stelletje huurlingen aan de andere kant, die het probleem wel zullen aanpakken. Het feit dat die waar ze het op gemunt hebben zo maar eventjes een hele meute discotheekgangers herschapen heeft in kant-en-klare barbecuepakketjes maakt blijkbaar geen indruk en begeven ze zich schijnbaar zorgeloos op onbekend terrein. Hun lot ligt dan ook nog eens in handen van één iemand die dit lugubere gebouw wist liggen door gebruik te maken van aanwijzingen die hij in zijn arm heeft gekerfd. In hun plaats zou ik me uit de voeten maken en het overlaten aan een heel leger paramilitairen om de klus te klaren.Er zitten trouwens nog van die onbegrijpelijk momenten in deze film. De manier waarop ze zich kunnen bevrijden uit de metalen kooi is grote onzin. En zeker als je dan ook nog eens ziet hoe die persoon in actie schiet, alsof er geen vuiltje aan de lucht is. De meeste seriemoordenaars in andere slasher-movies hebben een motief en patroon. Deze “Collector” is daar blijkbaar nog niet helemaal uit en doet van alles wat. Hij moordt, hakt en klieft in het rond, versnijdt en assembleert lichamen, martelt en foltert als hij tijd over heeft. Hij maakt gebruik van allerhande instrumenten om zijn doel te bereiken (niet zoals Michael Myers die steevast gebruik maakt van een slagersmes) en heeft dan ook nog een resem slachtoffers gedrogeerd zodanig dat deze als een leger zombies ingezet kunnen worden tegen indringers. En dan heeft hij ook nog eens een verzameling razende honden en tarantula’s om in te zetten. Je merkt het al, er is variatie genoeg. Uiteindelijk is het maar een matige film waarin vooral aandacht wordt besteedt aan de vallen en de bloederige uitwerking ervan. Het gaat er wel stevig aan toe en het tempo is razendsnel. Zo snel dat je misschien een slachtpartij hebt gemist. Geen nood, op het einde krijg je een herkansing om ze te bekijken tijdens de eindgeneriek. Het einde nodigt uit voor een opvolger, maar ik vrees dat ik die wijselijk ga overslaan dan.


Het verdict 2/10
Links : IMDB
, Moviemeter
The Collection (2012) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten