The Imitation Game (2014)

English Here ...

Genre
: Biografie/Drama/Oorlog
Land : UK/VS
 
Cast
:
Benedict Cumberbatch : Alan Turing
Keira Knightley  : Joan Clarke

Matthew Goode : Hugh Alexander

Regisseur
: Morten Tyldum

Korte Inhoud

Film over het levensverhaal van Alan Turing, een Britse wiskundige en informaticus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel had onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Turings grootste verwezelijking bestond erin om als één van de eersten de Duitse Enigma-codes te breken waardoor de Geallieerden de controle over de Atlantische Oceaan kregen en uiteindelijk de oorlog zouden winnen.

Mijn mening

“Cryptography is the science of codes.
Like secret messages?
Not  secret. That’s the brilliant part. Messages that anyone can see, but no one knows what they mean, unless you have the key.
How is that different from talking?
Talking?
When people talk to each other they never say what they mean. They say something else. And you’re supposed to just know what they mean. Only, I never do. So how is that different?
Alan, I have a funny feeling that you’re going to be very good at this.”

Achteraf gezien was deze conversatie tussen Alan Turing en zijn schoolvriend Christopher Morcom voor mij de perfecte samenvatting van het fascinerende leven van de hoogintellectuele wiskundige Turing. Het fenomeen waarmee hij geconfronteerd werd zijn hele leven heeft alles met “decodering” te maken . Van jongs af aan heeft Alan problemen met de omgang met zijn medemensen en is het voor hem als het ware een soort cryptogram hoe te ageren en te reageren ten aanzien van zijn medemensen. Een briljante geest die simpele menselijke interacties gewoonweg niet kon vatten. In een latere fase was hij diegene die een voorloper van de huidige computer ontwierp en de beginselen van artificiële intelligentie vastlegde om op die manier de beruchte Enigma codeermachine , die door de Duitse mogendheid werd gehanteerd en om de 24 uur van combinatie veranderde, te kraken. Een schier onmogelijke opdracht die dankzij het pionierswerk van Poolse wetenschappers op dit vlak door hem werd mogelijk gemaakt, na het bouwen van één van de eerste zichzelf corrigerende computer “The Bombe”. Uiteindelijk zou dit de loop van WWII ingrijpend veranderen en 2 tot 4 jaar vervroegd eindigen waardoor miljoenen levens gespaard bleven.Get it on Amazon ...

Het verdict 9/10
Links : IMDB, Moviemeter

 
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, 49 years and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien (5y) and Filip (3y) I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie plaatsen