Little Accidents (2014)

 English HereKorte Inhoud
In een klein Amerikaans mijnstadje, in de nasleep van een recent mijnongeluk, verdwijnt een 14-jarige tiener. Hierdoor worden een mijnwerker die het ongeluk overleefd heeft, de eenzame vrouw van de directeur van de mijn en een lokale jongen samen in een web van intriges meegetrokken.

Genre
: Drama

Land : VS
 
Cast
:
Elizabeth Banks : Diane Doyle
Boyd Holbrook : Amos Jenkins
Jacob Lofland : Owen Briggs

Regisseur
: Sara ColangeloMijn mening 

“You gonna be the big shot that closes down the Bonford Coal Company?
We lost men in there.
I'd keep to myself, if I was you.
Just keep telling them you don't remember.
Try to get back to work, back to being productive.”

Heb je je voorgenomen om er eens een gezellige filmavond van te maken ? Zit je al knus in je zetel overstelpt met zakken chips en de frisdrank binnen handbereik ? Dan raad ik je aan om toch een andere film dan “Little accidents” uit te kiezen, want echt happy word je niet van deze film. Het is eerder een opeenvolging van intrieste en deprimerende omstandigheden en voorvallen. Een ongeval in een steenkoolmijn waar 10 doden te betreuren vallen, een spijtig incident met verregaande gevolgen, de verscheurende dilemma’s, het immens verdriet over het verlies van een dierbare, de onwetendheid over het lot van een vermiste en het onbegrip binnen een huwelijk. Het zit allemaal verwerkt in dit sociaal drama dat zich afspeelt in een uitstervend stadje dat er zo grauw uitziet alsof het bedekt werd door een laagje steenkoolgruis. Een verhaal over twee inwoners van dit gehucht zonder toekomst, wiens levensloop parallel lopen zonder dat ze het beseffen en verschillende raakpunten hebben. Een ingrijpende gebeurtenis, de loodzware waarheid die ze verborgen houden en het al of niet beslissen om deze aan het licht te brengen. Uiteindelijk kruisen zich deze parallelle lijnen en eindigen op dezelfde manier.


Little Accidents” is een melodrama waarbij verschillende belangengroepen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Enerzijds de werkende bevolking wiens leven afhangt van het al of niet sluiten van de “Bonford Coal Company”. En anderzijds de vertegenwoordigers van de slachtoffers en vakbonden, die deze maatschappij willen aanklagen wegens nalatigheid en winstbejag op kap van de minderbedeelde arbeiders waardoor deze hun werk uitvoerden in risicovolle omstandigheden. Zo ook Amos Jenkins (Boyd Holbrook), de enige overlevende van het mijnongeluk. Na een revalidatie keert hij terug naar het stadje in West Virginia, wordt onmiddellijk geconfronteerd met deze tweestrijd en wordt voortdurend belaagd door de beide belangengroepen. Tegelijkertijd leren we Owen Briggs (Jacob Lofland), zoon van één van de slachtoffers in de mijnramp, kennen. Zijn moeder Kendra (Chloë Sevigny) tracht de draad terug op te pikken terwijl Owen overdag zorgt voor zijn jongere broer James (Beau Wright), een innemend knaapje dat lijdt aan het syndroom van Down. Ondanks dat Kendra de beide jongens overstelpt met hebbedingetjes heeft Owen het moeilijk om zich te integreren in de gemeenschap, en zoekt het gezelschap op van een groep jongeren die uiteindelijk alleen erop uit zijn om hem te pesten en uit te buiten.


De spilfiguur van deze groep jongeren is JT Doyle (Travis Tope), zoon van Bill (Josh Lucas) en Diane Doyle (Elizabeth Banks), leidersfiguur en diegene die spoorloos verdwijnt op een dag. De enige die de ware toedracht weet over deze verdwijning is Owen. Maar angstvallig houdt hij zijn mond hierover, waardoor JT’s ouders een periode tegemoet gaan waarin ze met grote onzekerheid het onderzoek afwachten. De reden dat Owen dit geheim met zich blijft meedragen is het feit dat JT’s vader één van de verantwoordelijken is in de koolmijn en die verantwoordelijk zou zijn voor het dodelijke ongeval. Dat de aangehaalde verklaring van een blikseminslag niet stand houdt, betekent dat zijn positie als directielid van dit bedrijf praktisch onhoudbaar wordt. Diane lijdt het meeste onder het spoorloos zijn van haar zoon, terwijl vader Bill zich volledig stort op de problemen van zijn werk, en voelt zich meer en meer verwaarloosd, wat dan leidt naar een verrassende affaire. Het resultaat is dat de levens van Amos,Owen en Diana zich toevallig met elkaar vermengen door deze omstandigheden.


Litle accidents” is een redelijk deprimerende film. Verwacht je niet aan glimlachende gezichten. Het lijkt eerder op een competitie “om ter meest neerslachtig kijken”. Holbrook speelt een verbijsterende rol als de half verlamde simpele arbeider die voor een moeilijke keuze staat. De keuze tussen de nabestaanden van de slachtoffers en de niet getroffenen die er nog baat bij hebben dat de enigste industrie in hun stadje blijft draaien. De hulploosheid en tegelijkertijd schaamte dat hij de enige is die het overleefde, staat op zijn gezicht geschreven. “It was a waste to save me,if you think about it. I ain’t got no family, no kids.” zoals hij zelf toegaf. Ook Lofland (bekend voor zijn rol als hulpvaardige tiener in “Mud”) speelt een schitterende rol. Die ondragelijke last die hij met zich meetorst wordt door hem op een meesterlijke manier gespeeld. Zelfs in de stille momenten zie je dat leed. Elizabeth Banks (gekend als Effie Trinket in “The Hunger Games” en als Lydia Mercer in “Man on a Ledge”) slaagt erin om een moeilijk rol tot een goed einde te brengen. Ze toont zonder problemen een mengeling van uiteenlopende emoties : trots, wanhoop, verzoening, eenzaamheid en verslagenheid. Al bij al een getalenteerde cast.


Little accidents” is niet een perfecte film en heeft de neiging om te melig te worden. Het is al droefenis wat de klok slaat en sommige aangehaalde thema’s zijn niet bijster origineel. Na een tijd kreeg ik het gevoel dat het toch wel overdreven volgestouwd werd met droefgeestige gebeurtenissen. Naderhand bekeken kan je alleen maar toegeven dat dit nu eenmaal bij het alledaagse leven hoort. De doorleefde vertolkingen en de uitgewerkte karakters zorgen er echter voor dat deze sombere en donkere film toch een indruk nalaat. Een prachtige film met andere woorden die laat zien hoe het noodlot ongenadig kan toeslaan.


My rating 6/10 
Links : IMDB
, Moviemeter 
 
Little Accidents (2014) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten