Tracers (2015)

 English Here
Korte Inhoud
De New Yorkse fietskoerier Cam slaat vanwege een hoge schuld op de vlucht voor de Amerikaanse maffia. Wanneer hij de aantrekkelijke free runner Nikki tegen het lijf loopt, is er meteen sprake van een klik. Ze introduceert hem aan de sensationele wereld van parkour; een sport waarbij buitengewone snelheid, het verleggen van grenzen en het overwinnen van obstakels centraal staan.

Genre : Action

Land : VS
   
Cast
:


Taylor Lautner : Cam
Marie Avgeropoulos : Nikki
Adam Rayner : Miller
 

Regisseur : Daniel Benmayor

Mijn mening


“You're one of those kind of people.
What kind of people is that?
Can't hang on to anything nice.”


Tracers” is zo’n film waar ik moeite mee heb om het in de juiste categorie te klasseren. Vond ik het nu een vreselijke film ? Zo eentje dat louter en alleen dienst doet als opvulsel van onbestemde vrije tijd ? Of was het nu toch een film die ontspannend genoeg was om mijn volledige aandacht op te eisen ? Uiteindelijk moet ik op beide vragen “Ja” antwoorden. Enerzijds kon ik het niet anders als nutteloos tijdverdrijf bestempelen. Nu, het feit dat Taylor Lautner, alom bekend van de “Twilight” saga, hier in meespeelt, is al een reden dat er ergens een alarmbelletje afgaat. Het zal niet voor zijn acteerprestaties zijn dat hij hier wordt opgevoerd, maar eerder voor zijn aantrekkelijk uiterlijk en afgetraind lichaam. Een soort magneet om ervoor te zorgen dat horden bakvissen massaal naar de cinemazalen afzakken. Het was te verwachten dat het resultaat niet bijster origineel zou zijn. Alweer krijg je het welbekende verhaal voorgeschoteld waarbij twee fris uitziende tieners elkaar toevallig tegen het lijf lopen (letterlijk dan nog ook), bij elkaar verzeild geraken en bepaalde hachelijke situaties meemaken. Initieel zal er eentje zich afwijzend gedragen en op het uiteinde is alles koek en ei en redden ze zich samen uit hun penibele situatie. Happy End, smakkende zoenen en met vlinders in de buik op naar een schitterende toekomst. Op dat vlak is het een oerdegelijke film. Oerdegelijk saai.


Anderzijds is het dan wel weer een energieke film vol vlotte en actierijke fragmenten. Het verveeld (mits je de kinderachtige en stompzinnige verhaallijn achterwege laat) tot mijn verbazing dus niet. De uit Frankrijk overgewaaide discipline “Parkour” staat centraal in deze film. Grote delen van deze film toont dan ook hoe de aanhangers van deze sport doorheen het straatbeeld heen en weer springen, wentelen en balanceren, en dit op een zo vloeiend mogelijke manier. Dit alles is ook netjes in beeld gebracht zonder dat je als toeschouwer zeeziek wordt door een rondzwaaiende camera. De filosofie van parkour om je eigen grenzen te verleggen wordt ook voldoende onderstreept. Alhoewel het soms wel leek op een snugger in elkaar gestoken circusact waarbij het gebruik van vernuftig weggemoffelde trampolines overduidelijk was. Maar buiten de bewondering voor de halsbrekende stunten die deze jongeren uitvoerden, was er voor mij niet echt meer te bewonderen.


Cam (Taylor Lautner) is een gedreven fietskoerier die dagelijks zijn leven waagt in het verkeer van New York om postpakketjes te bezorgen. Tot hij op een dag de lieftallige Niki (Marie Avgeropoulos) tegen het lijf loopt. Terstond maakt deze rondhuppelende deerne een immense indruk op Cam en laat hem ook nog eens achter met een dubbel geplooid voorwiel. Niet getreurd. De volgende dag staat er een spiksplinternieuwe racefiets op Cam’s werk. Een cadeautje van Niki die natuurlijk de slaap niet kon vatten door alles verterende spijt. Er is echter een vervelend probleempje waarmee Cam opgezadeld (ook toepasselijk) zit en dat is de enorme som geld die hij geleend heeft bij de Chinese maffia. Een vanzelfsprekend feit dat hij geld daar gaat lenen. Hoogstwaarschijnlijk waren op dat moment alle financiële instellingen op jaarlijks verlof en had hij het geld hoogdringend nodig. Hopelijk heeft hij niet zijn tot puin herschapen fiets bekostigd hiermee, want dat zou nu toch doodzonde zijn (Uiteindelijk blijkt het voor zijn zieke moeder te zijn. Maar hier wordt niet te lang bij stil gestaan). Na verloop van tijd kan hij lid worden van het groepje jongeren die onder leiding van Miller (Adam Rayner) ook een soortement pakjesdienst runnen. Het grote verschil is dat zij wel degelijk weten wat de inhoud is van deze pakjes en er ook nog aardig wat geld aan overhouden. Je moet niet al te snugger zijn om te weten welke beslissing Cam neemt als hij de hete Chinese adem reeds in zijn nek voelt.


Op het eerste zicht lijkt het wel een aflevering van “The Little Rascals” maar dan met iets oudere rakkers die wat meer dan wat onschuldig kattenkwaad uithalen. En dat het allemaal razendsnel moet gaan, is zelfs te merken aan de gebruikte namen. Als je de opsomming naleest kan je de volledige cast in sneltreintempo doorlezen : Cam, Niki, Miller, Dylan, Tate, Jax, Jerry, Hu, Angie, Joey, Chen, … Eenlettergrepige namen zodanig dat er zeker geen tijd verloren wordt bij het roepen naar elkaar bij kritische situaties. Taylor Lautner heeft het charisma van een versgebakken pannenkoek. Had hij niet zo een getraind lichaam met aardig ontwikkelde biceps, dan kon je hem probleemloos onder een deur doorschuiven. Fysiek is Lautner niet echt veel veranderd sinds de laatste keer dat ik hem zag acteren (kuch) in “Abduction” (Trouwens ook een film om snel te vergeten) en het beetje schaamhaar dat hij heeft laten groeien, helpt ook niet denderend veel. Hij blijft er als een tiener uitzien.


Zo ook de bevallige Marie Avgeropoulos, wiens naam volwassener klinkt dan dat zij er uitziet. Bij momenten vroeg ik me af of het niet illegaal is in de staat New York om zulke activiteiten te ondernemen met iemand zoals zij, want ze zag er in mijn ogen toch redelijk minderjarig uit. Een spichtig, klein meisje met een engelgezicht en een lenig lichaam. Het ontbreken van vrouwelijke fundamentele onderdelen was dan weer een pluspunt voor haar als “Parkour” adept. Trouwens lijkt me dat heel parkour-gedoe ook niet zo verschrikkelijk moeilijk. Eerst en vooral moet je fysiek wel een beetje in orde zijn. En daarnaast moet je beschikken over een met internet voorziene smart Phone zodanig dat je via een 4G verbinding rustig “YouTube” instructiefilmpjes kan bekijken en dan stevig te oefenen door tegen muren op te lopen, trapleuningen te bedwingen en over daken te rennen. Af en toe eens stevig op je smikkel gaan, hoort er natuurlijk bij. Ik neem aan dat het zo eenvoudig is, daar Cam het ook op deze manier onder de knie kreeg. En tenslotte is het brein achter de hele operatie, stoere bink Miller, ook niet een bepaald groot licht. Hij heeft maar twee regels waar de leden zich aan moeten houden, en hij kan ze nog niet alle twee onthouden.


Tienermeisje zullen na het bekijken van “Tracers” redelijk opgewonden in hun bed kruipen diezelfde avond. Toegegeven ik kan me wel indenken dat dit een groot marktaandeel omvat en dat het voor de makers van deze snel te vergeten film wel aantrekkelijk was om dit project op te starten. Zelf vond ik het echter een typisch product voor onze huidige consumptiemaatschappij : bekijken, verteren en vergeten. De dag dat Lautner zijn sixpack kwijt is, zal het voor hem aartsmoeilijk zijn om nog bepaalde rollen te krijgen, vrees ik. Ik ben er zeker van dat in de toekomst bij je inschrijving in één of andere sportclub, je deze film als extra bonus gratis erbij krijgt samen met een stapeltje drankbonnen en een XL-handdoek.
Het enige wat ik miste aan het begin van de film was een “Don’t try this at home” waarschuwing zoals bij Jackass !
Het verdict 2/10 
Links : IMDB, Moviemeter  
 
Tracers (2015) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten