Tomorrowland (2015)

 English HereKorte Inhoud
Samengebonden door een gedeeld lot, vertrekken een slimme optimistische tiener barstend van wetenschappelijke nieuwsgierigheid, en een voormalig kindgenie geteisterd door desillusie, op een gevaarlijke reis. Hun doel is om de geheimen van een enigmatische plek ergens in tijd en ruimte te vinden, die in hun gedeelde geheugen onder de naam ‘Tomorrowland’ bestaat.

Genre
: Actie/Avontuur/Familie
Land : VS/Spanje

Cast
:

George Clooney : Frank Walker
Britt Robertson : Casey Newton
Raffey Cassidy : Athena

Regisseur : Brad Bird

Mijn mening

 
"If I was walking down the street and I saw some kid with a jetpack fly over me...
I'd believe anything's possible. I'd be inspired.
Doesn't that make the world a better place?”

Wereldwijd zou er een verplichting moeten zijn voor doemdenkers, negativisten en zwartkijkers om deze film eens te kijken. Niet dat ze er vrolijker op zullen worden, want de meeste zijn toch hopeloos verloren en blijven in hun negatieve spiraal gevangen. Maar misschien zijn er toch enkelingen die de boodschap van deze actierijke futuristische Disney film begrijpen. Namelijk dat positivisme en optimisme betere eigenschappen zijn om van onze wereld een betere wereld te maken. Vasthoudendheid en zelfgeloof zorgen ervoor dat je je doel bereikt. Dat optimisme tierde welig in de jaren zestig waardoor vooruitgang mogelijk was en de toekomst rooskleuriger werd voorgesteld. In de hedendaagse wereld ziet de toekomst er angstaanjagend en bedreigend uit.

 
En zo zien we aan het begin dan ook Frank Walker. Een jonge, enthousiaste uitvinder, die er stellig van overtuigd is dat zijn jetpack ooit van nut zou kunnen zijn. Ook al werkt het niet 100%. We leren hem kennen tijdens de wereldexpo in 1964 die plaats vond in Flushing Meadows. Met behulp van het lieftallig meisje Athena (Raffey Cassidy) ontdekt hij de futuristische wereld “Tomorrowland”. Een veilige wereld in een parallelle dimensie, waar de technologische vooruitgang niet heeft stilgestaan en dienst doet als onderkomen voor visionairs en genieën. Ze kunnen echter niet vermijden dat de wereld waarin we leven regelrecht afstevent op een allesvernietigende catastrofe. En dat is dan het moment dat Casey Newton (Britt Robertson) op de proppen komt. Samen met de al oudere Frank Walker (George Clooney), die ondertussen uit Tomorrowland verbannen is, en Athena tracht ze het tij te keren.

 
Dat dit een Disney Product is, merk je doorheen de gehele film. Het is allemaal schitterend in beeld gebracht met adembenemende beelden en weergaloze effecten. Het zou zeker niet misstaan als attractie in een Disney pretpark. Tomorrowland ziet er uitermate futuristisch uit en je hebt echt ogen tekort om alles in je op te nemen. Het deed me bij momenten denken aan futuristische steden in atoomstijl uit stripverhalen. Je valt van de ene verbazing in de andere. Op een onbekende aandrijfkracht rondvliegende transportmiddelen en andere voertuigen, zwevende zwembaden en gebogen landschappen (identiek zoals in “Interstellar” en “Elysium”) vol vreemdsoortig gevormde gebouwen. Het Eifeltoren-moment is fantastisch en grotesk tegelijkertijd.


Spijtig genoeg zorgt de Disney-inbreng er ook voor dat het allemaal nogal kinderachtig overkomt. Zeker naar het einde toe wordt de boodschap nogal moralistisch. Het jaren 60 gevoel besloop me vol waarden en normen die moesten nageleefd worden. In ons geval moeten we toch maar eens beter gaan zorgen voor ons huidig milieu en het egocentrisch denken van deze tijd trachten om te buigen naar meer samenhorigheidsgevoelens. Het verplicht emotioneel moment als afsluiter kon natuurlijk ook niet ontbreken. Gelukkig konden we ook excellente acteerprestaties bewonderen. Clooney laat zijn pose als Nespresso charmeur achterwege en verschijnt als nukkig genie. Maar vooral de jonge Cassidy steelt de show. Zowel in de actierijke als de sentimentele momenten.

 
“Tomorrowland” (of “Projekt T” zoals het in onze contreien genoemd werd doordat de originele titel een gedeponeerde naam is van een gelijknamig muziekfestival) is voor één keer geen op een boek gebaseerde film, prequel, sequel of reboot. Het is een uniek project dat de gehele familie als doelgroep viseert. Het was aangenaam vertier en boeiend genoeg. Buiten het melige, voorspelbare einde was het best in orde en ik begrijp alle negatieve kritieken niet echt goed.Het verdict 6/10
Links : IMDB
, Moviemeter

Tomorrowland (2015) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten