Z for Zachariah (2015)

 English HereKorte Inhoud
Na een verwoestende nucleaire ramp is Ann in de veronderstelling dat ze de enige overlevende is van het menselijke ras, totdat ze de zwaargewonde wetenschapper Loomis ontmoet. Ze besluit hem te verzorgen en de twee krijgen gevoelens voor elkaar. Hun relatie komt echter op gespannen voet te staan wanneer Caleb, een andere overlevende, verschijnt. Caleb is jonger, fitter en sterker dan Loomis. Wat volgt is een strijd tussen beide mannen om het hart van de laatste vrouw op aarde, waarbij hun ware aard naar boven zal komen.

Genre
: Drama/SF
Land : Ijsland/Nieuw Zeeland

Cast
:

Margot Robbie : Ann Burden
Chris Pine : Caleb
Chiwetel Ejiofor : John Loomis

Regisseur : Craig Zobel

Mijn mening

“It's about... rebuilding.
Maybe God... or your father... put this here for us.
So we can... we can start again.
Maybe that's why we're here... Just to start again.”

Het toekomstperspectief van onze geliefkoosde wereld ziet er niet rooskleurig uit, als je afgaat op de post-apocalyptische films die de laatste jaren de revue passeren. De eindeloze rij van rampscenario’s voorspellen niet veel goeds. “The Maze Runner”, “Divergent”, “Mad Max”, “Oblivion”, “The Hunger Games”, “Snowpiercer”, “Automata”, “How I live now”,”World War Z”, “The Well” … allen tonen ze een herstellende samenleving op de puinen van een voorafgaande rampspoed. Zo ook “Z for Zachariah”. Een echte verklaring over het gebeuren dat leidde tot een algemene uitroeiing van onze maatschappij, krijg je niet. Er wordt gewag gemaakt van radioactiviteit en opkomende misselijkheid door bezoedeld water, waaruit je kan afleiden dat er zich een nucleaire oorlog of ongeluk heeft voorgedaan in het verleden. Maar verder is het puur giswerk.
 

Aanvankelijk was het nog interessant. Een sober verhaal met centraal een overlevende in een vruchtbare vallei (een soort “Tuin van Eden” als het ware) dat op één of andere manier gespaard werd van de mondiale holocaust. Maar die soberheid vloeit langzamerhand over in saaiheid. De nadruk van het apocalyptische dat zich heeft voltrokken in de wereld wordt langzaamaan verlegt naar de complexe, apocalyptische gevoelswereld van enkele overlevende individuen. Een driehoeksverhouding waarbij heropbouw, godsdienst, rassenonderscheid en jaloezie de centrale thema’s vormen. Het feit dat het niet ondenkbaar is dat een wereldbevolking uitgeroeid werd door een catastrofe, wordt naar de achtergrond verdrongen en slechts minimaal terug opgerakeld. Wat blijft is een doorsnee maar toch gecompliceerd liefdesverhaal.
  
 
Ik kwam de volgende rake samenvatting ergens tegen : “Z for Zachariah is a sex movie with a science-fiction coating and barely any sex.”. Het kan moeiteloos bijgevoegd worden aan de lijst waarin films zoals “The Boy”, en “Manglehorn” in voorkomen. Tergend trage films. Wat blijft zijn de uiteindelijke acteerprestaties. Een voordeel (en tegelijkertijd een nadeel) is dat het aantal hoofdpersonages beperkt blijft. Margot Robbie als de vrome, achtergebleven boerendochter Ann Burden, die moeiteloos een tractor kan besturen om het land te bewerken maar anderzijds onhandig is als het gaat over intieme betrekkingen met iemand van het mannelijk geslacht. Margot Robbie is een ravissante verschijning zoals ook te zien was in “Focus”, “Suite Française”, “The wolf of Wall Street” en “About time”. Ondanks haar redelijk kneuterige en kwezelachtige look in deze film, valt die natuurlijke schoonheid toch nog altijd op. Ze krijgt gezelschap van Chiwetel “12 years a slave” Ejiofor als de wetenschapper John Loomis die van een gewisse dood gered wordt door Ann nadat hij een verkwikkende bad heeft genomen in een toxisch vijvertje. Het gezelschap wordt vervolledigd door Chris Pine die de niet onaardig uitziende mijnwerker Caleb speelt en de plannen van John om de planeet terug te bevolken danig dwarsboomt.

  
Deze film is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Robert C. O’Brien uit 1974. Zelf heb ik deze niet gelezen, maar naar verluidt strookt de film niet echt met dit boek. Zo zou onder andere er geen sprake zijn van een derde persoon. Dit wetende, peins ik toch om dit boek links te laten liggen want zelfs drie personen kunnen er niet voor zorgen dat er een intrigerend, boeiend verhaal ontstaat. Laat staan met twee. “Z for Zachariah” is een sciencefiction zonder veel fictie, een erotisch geladen relaas zonder erotiek en een pseudo-emotioneel geladen verhaal. Ondanks de nucleaire ramp, was de chemie tussen de personages ver te zoeken.

 
Het verdict 4/10
Links : IMDB
, Moviemeter

Z for Zachariah (2015) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten