Legend (2015)


 English HereKorte Inhoud
De tweelingbroers Ron en Reggie Kray (Tom Hardy) zijn twee beruchte gangsters die in de jaren 50 en 60 de duistere onderwereld in Londen overheersten. Dit is het verhaal van hun opkomst en hun ondergang.

Genre
: Misdaad/Biografie
Land : UK/Frankrijk

Cast
:

Tom Hardy : Reggie/Ron Kray
Emily Browning : Frances Shea
David Thewlis : Leslie Payne

Regisseur : Brian Helgeland

Mijn mening

“Come to Philadelphia! You see a nice girl, we'll get her for you!
I prefer boys. Italians, sometimes Greek, but I am not prejudiced.


Legend” zal zeker niet de geschiedenis ingaan als een briljante gangsterfilm. Het kan zeker niet vergeleken worden met een gangsterepos zoals “The Godfather” of “The untouchables”. Deze verfilming met de beruchte Kray tweelingbroers in de hoofdrol heeft wel een enorm geslaagde retro-look meegekregen en toont hoe de broers hun zakelijk imperium opbouwden vol glamour en geweld. En hoe dit imperium geleidelijk aan afbrokkelde. Enerzijds doordat ze constant in de gaten gehouden werden door de autoriteiten en anderzijds door het psychotische gedrag van één van de broers. Het summum wat deze film te bieden heeft, is de acteerprestatie van Tom Hardy. Het lijkt wel op een revanche na “Mad Max : Fury road” waar hij fungeerde als weerloze bloeddonor en moeiteloos weggespeeld werd door Charlize Theron. “Ik ga iedereen eens laten zien uit welk hout ik gesneden ben” zal hij gedacht hebben en dus vertolkt hij hier zomaar eventjes de voltallige tweeling.


Het was pas na een tijdje dat ik ineens besefte dat ik naar één en dezelfde persoon aan het kijken was. Zo griezelig verschillend zijn de twee hoofdpersonages. Niet alleen op fysiek gebied. Ron heeft bolle wangen, een ziekenkasbrilletje en een afhangende onderlip waardoor bij woede-uitbarstingen het speeksel alle kanten uitvliegt. Reggie is het meer afgeborstelde, intelligente type. Maar ook de persoonlijkheidsverschillen zijn magistraal gespeeld. Reggie is het meesterbrein achter de hele operatie die zowel een charmante als een meedogenloze zijde bezit. Maar vooral zijn bezorgde houding tegenover zijn broer speelt in zijn nadeel. Ron is het onberekenbare deel van de tweeling. Een nogal opvliegend karakter die zichzelf zou moeten temperen mits inname van medicatie. De meeste aandacht gaat naar de moeilijke relatie tussen de beide broers. Een verbazingwekkend staaltje acteerkunst.


Verwacht je niet aan veel gewelddadige scenes. Er is slechts het incident in een lokale pub met een rivaliserende bende waarbij de broertjes hun harde aanpak eventjes demonstreren. Wees er maar zeker van dat er naderhand enkele met pijnlijke knieschijven rondlopen. De rest wordt opgevuld met het bekende “politieman probeert crimineel in te rekenen zonder veel succes”, korte verblijven in de gevangenis, een langzaam openbloeiende relatie die gedoemd is om te falen en het ineenstorten van het Kray-rijk door de fratsen van de geschifte broer. Verder alle lof voor de decors en de authenticiteit die je te zien krijgt. Het oude Londen uit de jaren 60 herleeft terug in deze film. De soundtrack paste er perfect bij. En verder zit er heel wat verdoken humor in deze film.


Legendarisch is deze film niet te noemen. Het is een mengelmoes van verschillende verhaallijnen. Het reilen en zeilen van een gangster duo die de onderwereld van Londen stevig in hun greep houden. Connecties met de Amerikaanse maffia wordt onderhouden om een heel witwascircuit op te bouwen. De charismatische broer start een relatie met de lieftallige Frances (Emily Browning) die erop hoopt dat Reggie zijn gangsterpraktijken laat varen. De wig die geslagen wordt tussen de twee broers door Frances, wordt maar slecht verteerd door Ron, die hierop totaal schizofreen reageert. Grootste obstakel waren de dialogen die gevoerd werden in een redelijk zwaar Engels dialect. Vooral de in zichzelf mompelende Ron was moeilijk verstaanbaar. Het enige legendarische aan “Legend” is de wereldprestatie die Tom Hardy levert.


My rating 6/10

Links : IMDB
, Moviemeter

Legend (2015) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten