The Benefactor (2015)

 English HereKorte Inhoud
Franny is een rijke excentriekeling. Wanneer een goede vriend van hem sterft mengt hij zich in het leven van diens dochter en haar nieuwe echtgenoot. Op die manier probeert hij het leven dat hij eens leidde te herbeleven.

Genre
: Drama
Land : VS

Cast
:

Richard Gere : Franny
Dakota Fanning : Olivia
Theo James : Luke

Regisseur : Andrew Renzi

Mijn mening 

“Did you buy my house ?
I bought it for the three of you.
Welcome.”

Ik ben nooit een grote fan van Richard Gere geweest. Ik associeer hem altijd met doorsnee films die zich vooral situeren in het genre drama en komedie waar dan ook nog eens steevast een lik romantiek bij komt kijken. De verschijning Gere leent zich dan ook perfect voor zulke films. Een charismatisch persoon met de juiste looks. Begerenswaardig schoonzoonmateriaal die indertijd menig vrouwenhart sneller deed slaan. Na “Pretty Woman” was een film met Gere voor mij een te mijden film. Alhoewel ik “The mothman Prophecies” toch wel een kans wil geven. En ondanks zijn gevorderde leeftijd ziet deze 67 jarige ex-gigolo er nog altijd verrassend frivool en aantrekkelijk uit. Misschien dat je nu wel zijn aanbidsters moet zoeken bij de 60-plussers.


The benefactor” kwam ik per toeval tegen en leek me niet direct een romantische komedie. Het is verre van komisch allemaal en laat de lijdensweg zien van de excentrieke filantroop Franny die gebukt gaat onder wroeging en spijt. Een schuldgevoel dat hij meedraagt op het moment dat deze miljonair betrokken raakt in een auto-ongeval samen met een goed bevriend koppel Bobby (Dylan Baker) en Mia (Cheryl Hines). Of hij nu de oorzaak is of niet wordt niet echt duidelijk. Dochter Olivia (Dakota Fanning), waarmee de vrijgezel Franny een goede band heeft, keert hem de rug toe. 
 
5 Jaar later is de charmante, zwierig door het leven gaande multimiljonair die energiek plannen realiseerde, herschapen in een in zichzelf gekeerde kluizenaar die zijn dagen vult met morfine cocktails te maken. Een verwilderde eenzaat met een uiterlijk als Gandalf the White. Een verwaarloosde kerstman met een forse baard en een wild kapsel. Een holbewoner die teruggetrokken leeft in zijn luxueuze grot. Totdat Olivia terug contact met hem opneemt met de melding dat ze terugkeert als vers getrouwde, zwangere vrouw. Franny herpakt zich en heeft vanaf dat moment één voornemen nl. het leven van dit vers echtpaar zo makkelijk mogelijk te maken en te ondersteunen met zijn fortuin.


Om eerlijk te zijn vond ik de acteerprestatie van Richard Gere in deze film subliem. Een overweldigend, charismatisch personage die de volledige film alle aandacht opeist. En zelfs op zo’n fantastische wijze dat de rollen van Dakota Fanning en Theo James, de echtgenoot van Olivia, bijna volledig naar de achtergrond worden verwezen. Het personage dat Gere hier vertolkt, zwiert van de ene gemoedstoestand naar de andere. Van flamboyante, geestdriftige bezieler van een kinderhospitaal naar een zielig hoopje ellende. Om dan weer te herrijzen als weldoener vol geestdrift maar wel met een getormenteerde geest. Bij momenten kon ik niet geloven dat dit echt Gere was. Fanning’s personage werd herleidt tot een decorstuk dat dienst doet als initiator van Franny’s gedrag. Hetzelfde geldt voor Theo James. Alhoewel hij mij ook aangenaam verraste. 
 
Het acteergedeelte ziet er dus degelijk uit. Hoe zit het dan met het verhaal op zichzelf? Tja, daar schort er toch iets. Ten eerste is het vreselijk saai en doodsimpel. Het hele verhaal (niet de psychische situatie) kan gerust samengevat worden met enkele beknopte zinnen. Wat verhaal trachtte men eigenlijk te vertellen? De tragedie van verloren vrienden en een pijnlijke revalidatie? Een demonstratie van overdreven vrijgevigheid en opdringerigheid? De lichamelijke en geestelijke aftakeling vanwege een verslaving? Het zat er allemaal wel in, maar de karakterstudie domineerde. Ook bleven bepaalde vragen onbeantwoord. Was het nu echt Franny’s fout? Vanwaar kwam dat fortuin? Verzweeg hij iets over zijn geaardheid? En is het niet zo dat je als gefortuneerde alles kunt kopen? Wat ik nu wel weet is dat ik “Time out of mind” ook een kans ga geven.
 

Het Verdict 5/10

Links : IMDB
, Moviemeter

The Benefactor (2015) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten