Guestblog : Batman Vs Superman: Dawn Of Justice
Misschien was het wel een van de meest langverwachte films dit jaar in het blockbuster genre. Batman Vs Superman werd een jaar lang aangekondigd met tal van promofilmpjes en er werd geen cent bespaard op vlak van marketing. Het zou een film van ‘epische proporties’ worden. De film vergaarde zowat 700 miljoen dollar in de openingsweek, dus op die epische proportie hadden ze dan wel weer goed gegokt... 


Het verhaal is exact wat de titel ons verteld en dan ook niet meer dan dat. De film begint met een flashback naar het vallen van de stad Metropolis en we zien Bruce Wayne in actie, terwijl hij zijn haat voor Superman uitspreid. Een robuuste dark knight met grijze haren en vooral: geen genade. Ben Affleck portretteert een Batman ontdaan van al zijn moraal en barmhartigheid, die de criminelen die hij vangt martelt en brandmerkt. Clark Kent anderzijds kon niet minder zeker zijn van wat hij eigenlijk aan het doen is. De helft van Metropolis beschuldigt hem voor de vernietiging van de stad en de andere helft noemt hem hun absolute held. Een verwarde Superman.


Er is niet alleen de strijd tussen deze twee titanen, er is ook nog de sluwe Lex Luthor. Jesse Eisenberg speelt simpelweg een gek geworden Mark Zuckerberg, een basketballende seut die eigenlijk een kwade genie in zich heeft. Eisenberg is zwaar onderuit gehaald voor zijn vertolking van Luthor, en er is geen twijfel aan dat er wel betere acteurs te vinden waren die niet gewoon een andere rol herkauwen, zoals Eisenberg doet met zijn Zuckerberg typetje. 


Het is een nogal sombere film en in een tijdperk waarin DC en Marvel constant tegen elkaar worden uitgespeeld, mocht het allemaal wel wat grappiger voor de echte DC fans. De enige ‘inside joke’ die gemaakt wordt, is een verwijzing naar de Joker. Nu, DC comics zijn algemeen bekend wat donkerder te zijn, en op die manier past het misschien wel bij het geheel. 


Het wordt eigenlijk pas echt spannend naar het einde van de film toe, het opbouwen naar een deftige climax lijkt eeuwig te duren. Ben Affleck had zijn eigen persoonlijke strijd met Henry Caville, de meest bekende Superman vertolker, op vlak van lichaamsbouw en spierontwikkeling. Batman fans waren al niet te spreken over de keuze voor Affleck, maar hij heeft toch duidelijk wat spieren kunnen kweken in aanloop naar de film.


We zien tegen het einde aan eindelijk Bruce Wayne spelen met gewichten en al zijn high tech wapens bij elkaar rapen. Hij wordt dan geconfronteerd met Superman in de sloppenwijken van Gotham, in een soort gevecht vergelijkbaar met een ordinaire bokswedstrijd. Het duel tussen de twee is snel voorbij en dan zien we plots, onverklaarbaar, Wonder Woman verschijnen. We krijgen ook nog een blik op Flash, Aquaman en Cyborg, die niet erg veel aan het verhaal bijdragen. Nogal makkelijke reclame voor de volgende DC film, The Justice League, waar iedere fan los doorheen kijkt. Nadat Wonder Woman zich bij de twee striphelden vervoegt ze samen de strijd tegen het kwade winnen, zijn de twee uren van pure marteling voorbij. 


De Batman spin-offs lijken als paddestoelen uit de grond te schieten. De TV-serie Gotham doet het niet slecht en kondigde onlangs nog een derde seizoen aan. We herinneren ons nog de Batman LEGO Movie vorig jaar en dan hebben we het nog niet over de miljoenen die DC maakt aan onnozele spelletjes en merchandising. Het ziet er naar uit dat we nog wel meer van dit soort films zullen zien verschijnen in de komende twee jaar – het omvormen van striphelden naar filmsterrren lijkt een genre dat volgens filmmakers nog niet voldoende uitgeperst is.

Door : Alexia Simons
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten