Regression (2015)

 English HereKorte Inhoud
Minnesota, 1990. Detective Bruce Kenner onderzoekt een zaak met betrekking tot een jonge vrouw genaamd Angela, die haar vader John Gray beschuldigt van een onbeschrijfelijke misdaad. Wanneer John onverwacht en zonder herinnering schuld bekent, wordt gerenommeerd psycholoog Dr. Raines ingesteld om hem te helpen zijn herinneringen her te beleven en lijken ze een gruwelijk nationaal mysterie te ontdekken.

Genre
: Mysterie/Drama
Land : Spanje/Canada

Cast
:

Ethan Hawke : Bruce Kenner
Emma Watson : Angela Gray
David Thewlis : Kenneth Raines

Regisseur : Alejandro Amenabar

Mijn mening


“She's had a pretty shitty life.
Maybe she just...
wanted to get away from it all.”

Ik was enigszins opgewonden om deze film te zien. Niet vanwege de reputatie van de regisseur Amenabar of het onderwerp. Ook niet om te zien of Ethan Hawke erin slaagde om zijn status als verdienstelijk acteur in ere kan houden. Maar wel omdat ik benieuwd was naar de rol van Emma Watson en of ze in staat was om het personage Hermione Granger, die ze speelde in de Harry Potter saga, van zich af te schudden. Ik heb haar niet meer aan het werk gezien (buiten de bescheiden rol in “Noah”) als een hoofdrolspeelster en vroeg me af hoe deze toch volwassener versie zou overkomen. Ze is inderdaad niet meer dat lief, onschuldig meisje meer (volgens de boulevardpers speelt ze nu liever met andere toverstokjes). Net zoals bij Harry potter is haar personage hier één en al geheimzinnigheid. Maar ze slaagt er toch niet in om, net zoals Daniel Radcliffe, het Potter-verleden volledig achter zich te laten. Toegegeven, ze krijgt dan ook wel bitter weinig tijd om dit te bewerkstelligen.


Het verhaal speelt zich af in Minnesota in de tijd dat de hele Verenigde Staten zich zorgen maakte over een plaag van satanische sekten. Deze aanhangers van Satan hielden bijeenkomsten waar men zich zogezegd vergreep aan kinderen, dierenoffers bracht en een hardnekkige adoratie tentoonspreidde voor alles wat ook maar duivels was. Dat het hier eerder ging over een vorm van massahysterie en invloed door enerzijds de media en anderzijds de publieke opinie, zou later blijken. Als op een dag de verwarde John Gray (David Dencik) het bureel van rechercheur Bruce Kenner (Ethan Hawke) binnenwandelt en daar verklaart dat hij zijn dochter Angela (Emma Watson) heeft misbruikt, is dit het begin van een luguber onderzoek met satanisme als centraal onderwerp. Het feit dat John er niks van kan herinneren en beweert dat het onmogelijk is, weerhoudt hem niet om het toch te bekennen. Om klaarheid te brengen wordt de hulp ingeroepen van Dr. Raines (David Thewlis), een psycholoog die gelooft in het toepassen van regressieve hypnose. Een techniek om verdrongen herinneringen aan traumatische gebeurtenissen via hypnose terug naar boven te halen.


Waar ik sowieso lovend over kan zijn, is het acteren van Ethan Hawke. De manier waarop hij gestalte geeft aan de figuur Bruce Kenner is simpelweg schitterend. Een sceptische man die niet veel geloof hecht aan alle geruchten maar toch langzaamaan meegezogen wordt in de spiraal van massapsychose. Watson was verre van slecht, maar uiteindelijk hield haar rol niet meer in dan dat van het gekwetste en verwarde dochter. Waarschijnlijk zal haar halfnaakte verschijning meer indruk maken dan haar complete vertolking. Wat dan weer niet echt waardig is voor haar gehele prestatie in deze film. Niet echt gedenkwaardig, maar toch lovenswaardig. David Thewlis (nog zo’n “Harry Potter” acteur) heeft de uitstraling van een psychiater en levert ook een degelijke prestatie.


Het enige dat ontbrak in “Regression” was doelbewustheid. Als kijker wist ik op een bepaald moment niet of ik nu naar een satanische horrorfilm (vergelijkbaar met “Rosemary’s baby”), een psychologische thriller of een doorsnee misdaadverhaal zat te kijken. Het is enerzijds een aanklacht tegen godsdienstwaanzin waarbij de grens tussen geloof en bijgeloof vervaagt op een bepaald moment. En anderzijds hekelt het de gebruikte psychiatrische onderzoeksmethodes waarbij je gerust kan twijfelen aan de juistheid van de resultaten. Qua sfeer is het zeker geslaagd. Luguber, duister en op bepaalde momenten zelfs verontrustend. Maar echt griezelig is het omzeggens nooit (ondanks de geluidseffecten en creepy beelden). Al bij al was het een redelijk voorspelbare film die niet echt verraste. Net zoals in “The sisterhood of night” is het de geruchtenmolen en de massahysterie die de voornaamste boosdoeners zijn. Niet bepaald voer voor een entertainende film.


Het Verdict 5/10

Links : IMDB
, Moviemeter

Regression (2015) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten