Midnight Special (2016)

 English Here
Korte Inhoud :
Roy is een vader, die wanhopig probeert om zijn achtjarige zoon Alton te beschermen, die beschikt over speciale gaven. Samen met een paar vrienden probeert hij Alton naar een geheime locatie te brengen, terwijl ze ondertussen achterna worden gezeten door zowel een extreem religieuze sekte, als een speciale eenheid van de regering. De uitkomst van de achtervolging zou de wereld weleens kunnen veranderen.

Genre
: SF
Land : VS/Griekenland

Cast
:

Jaeden Lieberher : Alton
Michael Shannon : Roy
Allira Jaques : Lucas

Regisseur : Chris Sun


Mijn mening 

“You all have no clue of what you’re dealing with, do you?”


https://www.amazon.com/gp/product/B00XOXC2ZG/ref=as_li_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=B00XOXC2ZG&linkCode=as2&tag=moviefreak0d-20&linkId=466249853429756c7e6ec54b6452ebe6Fascinerend. Intrigerend. Raadselachtig. Boeiend. Dit zijn enkele kernwoorden die bij me opkwamen na het bekijken van deze eigenzinnige SF. “Midnight Special” lijkt niets speciaals. Maar tegelijkertijd herbergt het iets speciaals. De sfeer van geheimzinnigheid die vanaf het begin merkbaar aanwezig is, zorgt voor een intens lange trip vol raadselachtigheid en intrige. Die onderhuidse spanning blijft lang nazinderen totdat het eindoffensief wordt ingezet en alle gestelde vragen beantwoordt worden. Maar geloof me dat je merendeels verbouwereerd voor je scherm zit, terwijl je jezelf afvraagt wat er in godsnaam aan de hand is.


De sterkte van de film is de manier waarop er zo weinig mogelijk wordt prijsgegeven. Het verhaal ontvouwt zich tergend langzaam. Roy (MichaelThe IcemanShannon) en Lucas (JoelExodus : Gods and Kings Edgerton) gedragen zich als dieven in de nacht terwijl ze de jonge snaak Alton (Jaeden Lieberher) van motel naar motel sleuren. Klaarblijkelijk gaat het hier om een kidnapping. Aldus de nieuwsberichten op alle nieuwskanalen. Echter als je ziet hoe ontspannen Alton dit alles ondergaat, lijkt dit helemaal niet op ontvoering. En al zeker niet als blijkt dat Roy de vader is van deze zonderlinge jongen die met behulp van een zaklamp stripverhalen leest onder zijn laken en voortdurend rondloopt met een duikersbril. Het feit dat zo een motelkamer volledig lichtdicht wordt gemaakt met behulp van karton, zorgt toch al voor het eerste hoofdkrabben. Het is na een tijd echt overduidelijk dat de twee er alles voor overhebben om Alton te beschermen en te zorgen dat hij niet in handen valt van diegenen die hen achtervolgen.


Het is dan ook een hele meute die geïnteresseerd is in de jongen. Allereerst is er een religieuze sekte die een heel geloof hebben opgebouwd rond de jongen met zijn speciale gaven. Hij is een soort reddingsboei in een toekomstige apocalyps. De FBI is ook op zoek naar Alton en deporteert de complete sekte naar een afgelegen sporthal om hen hierover te ondervragen. Zelfs de NSA stuurt een expert (AdamKylo Ren Driver) omdat klaarblijkelijk de profetieën van Alton, die gebruikt werden voor de preken van de sekteleider (Sam Shepard), vol top-secret overheidsinformatie zit. Heel wat raadselachtige verhaallijnen die op vernuftig manier tot een gezamenlijk eindpunt samensmelten.


Het positieve van “Midnight Special” is de puurheid. Een SF zonder te veel blitse technologische hoogstandjes. Een mengeling van sentimentaliteit en no-nonsense fictie. De bereidheid tot zelfopoffering van Roy ten opzichte van zijn zoon, is oprecht. Roy en Lucas hebben veel weg van Jezus zijn apostelen. Een onweerlegbaar geloof in Alton en een totale onderwerping om een groots doel te bereiken. Het eerste deel is dan ook een vertoning van die zelfopoffering en doorzettingsvermogen tijdens hun vlucht. Een prachtvertoning over een aandoenlijke vader-zoon relatie. Hierbij is er beperkt gebruik gemaakt van CGI. De personages en hun karakters doen het verhaal. Low budget zou ik het niet noemen. Zeker niet als er ook nog welbekende acteurs zoals Bill Camp, Paul Sparks en Kirsten Dunst opdagen. Iets minder vond ik dan het einde van de film. Het eigenzinnige karakter van de film wordt een beetje bedorven door de minder geslaagde “Tomorrowland”-achtige ontknoping. De diepgang die geduldig werd gecreëerd en de intrigerende geheimzinnigheid werden terstond herleidt tot oppervlakkigheid. Een betekenisloze uitschuiver. Al bij al was dit een kanjer van een sciencefiction die moeilijk te overtreffen is. En zeker eentje die ik nog wel eens wil herbekijken.


Het Verdict 7/10

Links : IMDB
, Moviemeter

Midnight Special (2016) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten