One & Two (2015)

 English HereKorte Inhoud :
Eva en Zac zijn gehoorzame en respectvolle tieners, meer dan de gemiddelde puber, misschien omdat het enige gezelschap dat ze delen is met hun ouders, Elizabeth en Daniel. Het gezin woont op een mooie, boomrijke boerderij. Ze leven van hun eigen eten en verzorgen hun eigen dieren voor hun eigen persoonlijke behoeften. Ze leiden een eenvoudig, zelfvoorzienend leven, dat een aanzienlijke hoeveelheid hard werken met weinig afleiding vereist. Eva en Zac zijn echter op de leeftijd gekomen waarop ze verlangen naar de buitenwereld, die ze nog niet hebben ontdekt. Ze zijn nieuwsgierig...

Genre : Drama/Fantasy
Land :VS

Cast :

Kiernan Shipka : Eva
Timothée Chalamet : Zac
Grant Bowler : Daniel
Elizabeth Reaser : Elizabeth

Regisseur : Andrew Droz Palermo


Mijn mening

 "Dad says it's to keep other people out.
But Idon't believe him anymore.
We're the only ones here.
I think it's just meant to keep us in.”
 


https://www.amazon.com/gp/product/B00XOXC2ZG/ref=as_li_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=B00XOXC2ZG&linkCode=as2&tag=moviefreak0d-20&linkId=466249853429756c7e6ec54b6452ebe6One & Two” is een soort pastorale versie van “The maze runner” en “Jumpers”. Een sprookjesachtig oord op een onbepaalde plek waar Eva (Kiernan Shipka) en Zac (Timothée Chalamet) een zorgeloos leven leiden. Onder het toeziend oog van hun moeder Elizabeth (Elizabeth Reaser) en hun tirannieke vader Daniel (Grant Bowler) groeien de beide tieners op terwijl ze dagelijks de opgelegde taken uitvoeren. Het lijkt wel een beetje op “Little house on the prairie”. Alleen is de prachtige boerderij en de idyllische omgeving omringd door een immense, houten omheining. Een soort natuurlijke barrière om Eva en Zac van de buitenwereld af te scheiden. Waarom en hoe lang deze commune al bestaat, wordt niet helemaal opgeklaard in deze prachtig in beeld gebrachte film. En dat is niet het enige.
 

Wat genre film hadden ze eigenlijk voor ogen? Een soort superhelden film waarbij twee onschuldig uitziende tieners beschikken over een beperkte superkracht? Of een “coming of age” film met opgroeiende tieners wiens enigste wens het is om eindelijk eens de buitenwereld te kunnen ontdekken? Of stond het religieuze fanatisme en het daarbij horende bijgeloof centraal? Al deze thema’s werden in deze film verwerkt. Maar echt degelijk uitgewerkt zijn ze zeker niet. Het tweede gedeelte waar hoofdzakelijk Eva een hoofdrol in speelde, was eigenlijk redelijk ontgoochelend te noemen. De ontstane situatie was toch ideaal om energiekere elementen toe te voegen.

De vertolkingen zijn subtiel uitgevoerd ondanks de eenvoud die het uitstraalde. Broer en zus die overdag gehoorzaam alles uitvoeren en devoot het avondgebed opzeggen, alleen onderbroken door een plonspartij in de plaatselijke vijver, om vervolgens ’s avonds hun rebels karakter boven te halen en vangertje te spelen met elkaar in de velden, terwijl ze gebruik maken van hun mysterieuze kracht. Een godsvruchtige vader die angst heeft voor dit mysterie en de achteruitgaande gezondheid van zijn vrouw wijt aan dit demonische kwaad. Shipka loopt het meeste in de kijker omdat Chalamet na een poosje naar de achtergrond verdwijnt. Beide spelen hun rol uitstekend, ook al is het inhoudelijk nogal magertjes.


Het is vooral het camerawerk dat de meeste lof verdient. Dat is al overduidelijk vanaf de openingsscène waarbij zonlicht dat het water verlicht, doorbroken wordt door de duikende lichamen van Eva en Zac. Een briljant lichtspel dat uitermate professioneel in beeld werd gebracht. Ook de nachtelijke escapades van de twee zijn schitterend gefilmd. Het zijn de onbeantwoorde vragen die deze film de das omdoen. Wat nut heeft de grote muur als Eva en Zac zich moeiteloos er doorheen kunnen teleporteren? Ook belachelijk vond ik hun gesluip naar hun slaapkamer. Waarom niet hetzelfde doen als ervoor? En wat was de oorsprong van die speciale gave? Uiteindelijk was “One & two” intrigerend met een boeiend onderwerp, maar was het geheel niet bevredigend genoeg. Soms zijn er van die films die qua inhoud niet veel voorstellen, maar door de vormgeving en film-technische omkadering er toch voor zorgen dat het boeiend blijft en het de moeite is om het volledig te bekijken.


Het Verdict 6/10

Links : IMDB
, Moviemeter

One and Two (2015) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten