Viral (2016)

 English HereKorte Inhoud 
Na een familiedrama begint Emma Drakeford aan een videodocumentaire over haar leven voor een schoolproject. Haar leven komt echter op zijn kop te staan wanneer een angstaanjagend virus in haar kleine stadje uitbreekt en haar vrienden en buren veranderen in wrede monsters. Emma en haar familie worden in quarantaine geplaatst en denken dat ze uit de gevarenzone zijn.

Genre : Horror/SF
Land : VS

Cast : 
Sofia Black-D'Elia : Emma
Analeigh Tipton : Stacey
Travis Tope : Evan

Regisseur : Henry Joost, Ariel Schulman


Mijn mening

“There's something going around that's making people sick.
Most are now speculating that it’s parasitic.”

Oh nee, niet alweer de zoveelste zombie film. Of is het de zoveelste film over het einde van de wereld dankzij een zich snel om zich heen grijpende epidemie? “Weet je wat?” dachten ze bij Blumhouse Production. “Laten we die twee tot de draad versleten horror-genres nu eens met elkaar vermengen.”. En dat resulteerde in “Viral”. En ik moet eerlijk toegeven dat dit resultaat zeker en vast niet zo slecht is. Het zal zeker niet dingen naar de prijs van allerbeste horror. En het zal ook geen blijvende indruk nalaten. Maar door de overtuigende vertolkingen en de toenemende spanning werd het toch een film die me wist te smaken.


Emma Drakeford (Sofia Black-D’Elia) is een jong, verlegen studente die net is verhuisd van Berkeley naar Shadow Canyon samen met haar vader Michael (Michael Kelly) en de nogal rebelse zus Stacey (Analeigh Tipton). Buiten de alledaagse gebeurtenissen in dit afgelegen stadje en de beslommeringen die zich voordoen op school, valt er niet veel te beleven. Met de rest van de wereld blijkt het echter niet zo goed te gaan, want volgens de media verspreidt er zich een verontrustende epidemie. Niet iets waar de zusjes Drakeford zich zorgen maken. Emma worstelt met haar gevoelens voor Evan (Travis Tope), terwijl Stacey haar vriendje CJ (Machine Gun Kelly) in toom tracht te houden. Als hun gebied echter onder quarantaine komt te staan en ze belaagd worden door besmette medestudenten die de besmetting willen doorgeven via het uitbraken van bloed in een slachtoffer zijn aangezicht, beseffen ze dat de situatie zorgwekkend is.


Allereerst toch een randbemerking over de titel van deze film. Dit kan je dus gerust een ietwat misplaatste en misleidende titel noemen. Misschien is het hip om dit te gebruiken daar alles viraal gaat tegenwoordig via de sociale netwerken. Maar de besmetting die in deze film in de VS lelijk huishoudt, heeft niks met virussen of virale infecties te maken. Het is eerder een parasiet. Tijdens de mediaberichten wordt dit meermaals aangehaald. Zelfs Michael Drakeford, leraar in de biologie op de school van Emma, heeft het erover in één van zijn lessen met smakelijke beelden als illustratie. Verwacht je misselijkmakende beelden vol rond wriemelende vleesmaden, dan kan ik je al gerust stellen. Dat valt nogal mee.


En dat is dan ook het enige tegenvallend element in “Viral”. Voor een horror waar een parasiet de wereldbevolking dreigt uit te roeien en waardoor slachtoffers langzaam veranderen in bloed brakende ondingen met bovenmenselijke krachten, wordt dit alles redelijk braafjes in beeld gebracht. Geen bloederige scenes dus. De meeste van die gruwelijke situaties worden off-screen afgehandeld waardoor alleen het suggestieve overblijft. Een budgettaire beslissing? Of een bewuste keuze om de film toegankelijker te maken voor een ruimer publiek?


Het resultaat is een spannende maar ook softe horror, waarbij een tienerliefde en een zusterliefde meer het centrale thema worden. Daarbij gezegd dat de vertolkingen echt wel geloofwaardig overkwamen, de opnames er piekfijn uitzagen en dat er zelfs een interessant verhaal in zat. Sofia Black-D’Elia speelt veruit het meest opvallende personage en haar broosheid en kwetsbaarheid komt heel natuurlijk en geloofwaardig over. Analeigh Tipton is dan weer de tegenpool van haar zus. Niet bepaald iemand die zich aan de regeltjes houdt. En een echte pestkop tegenover Emma. Maar bovenal blijkt ze uiteindelijk een liefhebbende zus te zijn. Deze geslaagde vertolkingen gecombineerd met het betere camerawerk, maken van deze film een echte aanrader.


Het Verdict 6/10

Links : IMDB
, Moviemeter

Viral (2016) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten