31 (2016)

 English HereKorte Inhoud 
Vijf werknemers van het carnaval worden op de dag voor Halloween ontvoerd. Vervolgens worden ze vastgehouden op een grote plaats bekend als Murder World. Ze hebben 12 uur om een moorddadig spel genaamd 31 te overleven. In het spel zijn er moordlustige maniakken verkleed als clowns, The Heads, die hen opjagen.

Genre : Horror
Land :VS

Cast : 
Sheri Moon Zombi : Charly
Jeff Daniel Phillips : Roscoe
Richard Brake : Doom-Head

Regisseur : Rob Zombie


Mijn mening


“I'm not here to make you happy.
I'm not here to brighten your dismal day.
And I am certainly not here to elicit an amused response.
I am here to end your miserable fucking life.”

https://www.amazon.com/gp/product/B00XOXC2ZG/ref=as_li_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=B00XOXC2ZG&linkCode=as2&tag=moviefreak0d-20&linkId=466249853429756c7e6ec54b6452ebe6Ik ben geen echte Rob Zombie fan. In een duister verleden heb ik “House of 1000 corpses” gezien. Een soort “Texas Chainsaw massacre” verhaal waar een groepje doortrekkende nobodies in de handen vallen van een geschifte familie. En recenter zag ik het niet zo schitterende “The Lords of Salem” waar een roedel bejaarde heksen het leven zuur maakten van een lokale vrouwelijke diskjockey. Verre van indrukwekkend en verzadigd met absurde taferelen. Het meest opwindende waren de verleidelijke rondingen van Zombie’s eega (Sheri Moon Zombie). Tot daar mijn kennis over het oeuvre van Rob Zombie. Had ik geweten dat dit project ook van hem afkomstig was, dan had ik misschien niet eens de moeite gedaan om het te bekijken. Het klinkt misschien een beetje ziekelijk, maar uiteindelijk vond ik deze film best te pruimen.


Niet dat je je moet verwachten aan een doordacht verhaal of meesterlijke wendingen in deze film. Dit is niet meer dan een rechttoe rechtaan slasher waarbij de kernwoorden sadisme en overlevingsdrang centraal staan. De film is wel ideaal om in te plannen voor de volgende Halloween. De filmtitel is dan ook gelinkt aan deze griezelfeestdag. Het getal 31 refereert naar het de 31ste oktober (Ja hoor, Halloween dus). En net zoals in “All Hallows' Eve” zijn het weer naargeestige clowns die het leven zuur maken van enkele doorreizende foorkramers. Onderweg naar Ardleyville worden ze overvallen door enkele als boeven verklede onbekenden en worden een vijftal, die het overleefden, afgevoerd naar een soort overdekt circus. Hier worden ze onthaald door een trio, precies uit de Renaissancetijd afkomstige (als je hun kledij en ouderwetse pruiken bekijkt toch), malloten onthaald. Daar krijgen de vijf te horen dat ze deelnemen aan het spel “31” en dat ze de komende 12 uren dienen te overleven zodanig dat ze weer vrijuit kunnen gaan. Ze moeten echter in dit oneindig lijkend doolhof de confrontatie met een vijftal clowns, “Heads” genaamd (Sick-Head, Psycho-Head, Schizo-Head, Death-Head, and Sex-Head), aangaan.


Als je de bende krankzinnige clowneske figuren ook nog voorziet van vreselijke instrumenten zoals knuppels met nagels, kettingzagen en vlijmscherpe knipmessen, dan besef je al snel dat dit een enorm macaber feestje zal worden. En de moorddadige clowns zijn niet alleen losgeslagen psychopaten die meedogenloos hun slachtoffers afslachten, maar zien er ook nog eens grotesk uit qua verkleding. Een wrede dwerg met een hitler-look die voorzien is van allerhande SS illustraties is wel echt confronterend. Wat volgt is een sadistisch kat en muis spel met bloederige moordpartijen als eindresultaat. De film is niet alleen voorzien van barbaarse taferelen maar ook het taalgebruik is zo grof als het geweld. De vijf niet bijster intelligent uitziende slachtoffers en hun achtervolgende beulen gebruiken niet mis te verstane uitdrukkingen doorspekt met een seksistische en vuilgebekte terminologie (in meerdere talen).


Uiteindelijk is het niet bijster origineel en draait het allemaal rond het zinloos uitmoorden van de opgejaagde individuen die zich zo efficiënt trachten te verdedigen. Een concept dat al meermaals gebruikt werd (zoals in “The Purge : Anarchy”). Er was echter wel één magistraal moment aan het begin. De openingsscène in zwart-wit met de satanisch ogende Doom-head (Richard Brake) die een indrukwekkende speech houdt tegenover een aanstaand slachtoffer. Een fascinerend moment waarbij perfect beeldgebruik en een prachtig lichtspel ervoor zorgen dat je verwachtingen hooggespannen zijn. Spijtig genoeg wordt dit niveau niet geëvenaard de rest van deze film. Maar toch een goed alternatief om toe te voegen aan je Halloween lijstje van “te kijken” films.


Het Verdict 7/10

Links : IMDB
, Moviemeter

31 (2016) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten