Spectral (2016)

 English HereKorte Inhoud  
Een stel kwaadaardige wezens heeft een Europese stad overgenomen. In een door oorlog verwoeste stad houden de mysterieuze agressors, codenaam Spectral, zich schuil en zorgen ze voor onverklaarbare burgerslachtoffers. Een briljante DARPA-wetenschapper begint vervolgens aan een dodelijke missie met een Special Ops-team van Delta Force-soldaten.

Genre : SF
Land : VS

Cast : 
James Badge Dale : Clyne
Emily Mortimer Fran madison
Bruce Greenwood : General Orland

Regisseur : Nic Mathieu

Mijn mening

“Our business requires us to make suppositions.
My business requires us to prove them.
Your technician's job is to find glitches, so, he sees glitches.
Your job is to find the enemy, so, you see the enemy.
Locals believe in spirits, so they see spirits.
Everyone is biased, in one way or another.
So, my answer to you right now is that we lack data to support any theory.”

Ik hoop dat Netflix nog meer van dit soort films uit zijn mouwen schudt, want dit was toch wel puik afgeleverd werk. Niet alleen zag het er fantastisch uit maar het was ook nog eens een spannende en actierijke bedoening. Spijtig genoeg zijn de makers van deze action-SF enorme bewonderaars van “Aliens” en hebben ze hun concept een beetje teveel gestoeld op deze kaskraker. Ook hier probeert een groep hard getrainde militairen zich een weg te banen doorheen een door een oorlog verwoeste grootstad, terwijl ze belaagd worden door niet menselijke tegenstanders wiens aanraking al voldoende is om ter plekke steendood te vallen. Zelfs hun gesofisticeerde uitrusting is niet opgewassen tegen deze bovennatuurlijke entiteiten. Ook het equivalent van Newt (het liefelijke kleine meisje met die wilde haardos) laten ze hier opdraven. En natuurlijk staat deze groep militairen in dienst van één centrale persoon, Clyne (James Badge Dale) die de sleutel heeft tot de oplossing.


Het enige wat me enigszins stoorde was de ontknoping en de uiteindelijke verklaring voor de bewuste verschijnsels. Ik twijfel niet aan de intelligentie van Dr. Clyne, maar de plotse inzichten die hij hier verwerft en de vanzelfsprekendheid waarmee hij oplossingen naar voren brengt, grenst aan het ongelofelijke. En hoe hij dan, door gebruik te maken van rondslingerend materiaal, de beschikbare wapens kan upgraden naar ultieme verdedigingswapens, zorgt ervoor dat hij echte MacGyver allures krijgt. Het einde in de krachtcentrale van Masarov, zou niet misstaan in één of ander PS4 game, maar de uiteindelijke wetenschappelijke verklaring ging mijn petje te boven.

 
Blijkbaar heeft Universal Pictures deze film geproduceerd en vervolgens de film opzijgeschoven daar ze niet geloofden in een wereldwijde release in de filmzalen (tegenvallende kosten-baten analyse hoogstwaarschijnlijk). Misschien is dat een verklaring voor de toch wel spectaculaire effecten en de algemene vormgeving. Gelukkig dat Netflix deze niet onaardige SF heeft overgenomen en op zijn platform heeft uitgebracht, anders was deze film een stille dood gestorven. Als je al de toevalligheden (zoals de enorme camera die Clyne had meegenomen, ook al wist hij niet waar het uiteindelijk over ging en die hij dan ook nog eens moeiteloos gemonteerd kreeg op een militair voertuig) en sommige dommigheden negeert, krijg je toch wel een degelijke en spectaculair ogende SF te zien. Zo vond ik de wapenuitrusting van de oprukkend militairen toch wel verdomd gelikt uitzien. Niet zo van die plastieken nep vuurwapens die je je puberende kinderen cadeau doet met de kerst. En als het eindoffensief ingezet wordt, kan je enkele degelijke actiescènes verwachten.


Heb je dus een Netflix abonnement en weet je niet wat doen op een zondagavond, dan kan je gerust eens op zoek gaan naar deze film om je vervolgens te laten onderdompelen in een cyberpunk oorlogsverhaal. En ben je de Sloveense taal machtig, dan zal je merken dat ook de Moldavische kinderen deze taal zonder al te veel problemen spreken (Was mijn vrouw geen Sloveense, dan had ik het ook niet gemerkt). Het zijn zulke onvolkomenheden waardoor deze film niet behoort tot de galerij van onsterfelijke SF-films.

 
Het Verdict 6.5/10

Links : IMDB
, Moviemeter

Spectral (2016) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.