Bushwick (2017)

 English HereKorte Inhoud 

De film vertelt het verhaal van de 20-jarige Lucy en oorlogsveteraan Stupe. Texas probeert zich af te scheiden van de Verenigde Staten en New York City wordt gebruikt als onderhandelingsmiddel. Lucy ontmoet Stupe als ze uit de metro komt en in de militaire invasie van Brooklyn belandt. Samen besluiten ze de verraderlijke vijf blokken van Bushwick over te steken. De wijk is echter vergeven van plunderaars, lokale milities, binnenvallende militairen en een een dwaze neef. Het doel is om veilig thuis te komen en te worden herenigd met Lucy's oma.


Genre : Action
Country : USA

Cast :
Dave Bautista : Stupe
Brittany Snow : Lucy
Angelic Zambrana : Belinda

Director :
Cary Murnion
Jonathan Milott

Mijn mening 
 
“I mean it's more tactical.
This isn't an attack.
This is an invasion.”


Op één vlak heeft deze film me toch verrast en dat is de snelheid waarop het geweld een aanvang neemt. Het ene moment loopt Lucy (Brittany Snow) nog onbezorgd met haar vriendje door een metrostation. Het volgende moment ligt deze nasmeulend dood langs haar en hoor je in de achtergrond het geluid van automatische geweren en in paniek schreeuwende mensen. Blijkt dat er een civiele oorlog aan de gang is in dit gedeelte van New York. Een soort Civil War in guerrilla stijl. De geluidseffecten en de manier waarop de camera naderhand zwiepend de vluchtende Lucy volgt, heeft veel weg van een third-person shooter. Zelfs Lucy’s zus Belinda (Angelic Zambrana) dacht dat de bovenburen de hele tijd “Call of Duty“ aan het spelen waren.


Het is pas vanaf het moment dat Lucy gered wordt door Stupe (Dave Bautista), een conciërge met militaire achtergrond, dat deze realistisch aanvoelende film evolueert naar een overlevingstocht doorheen de achterbuurten van New York. Ik moest onmiddellijk denken aan films zoals “No escape”. Maar ook toppers uit een ver verleden zoals “Escape from New York” en de magnifieke speelfilm “Warriors”. Een turbulente en precies in één shot opgenomen vlucht doorheen achterbuurten waar street-gangs plotsklaps de wapens opnemen tegen de troepen die Bushwick trachten in te palmen en schorriemorrie van de wetteloosheid gebruik maken om buurtwinkeltjes brutaal te overvallen.


De reden waarom de troepenmacht deze New Yorkse buurt binnendringt en er een totale anarchie uitbreekt, klinkt het eerste moment redelijk belachelijk en onwaarschijnlijk. Maar naderhand bekeken zou zo’n situatie zich kunnen voordoen ergens in de wereld, gezien de interraciale en binnenlandse conflicten die overal oprijzen. Het is wel eventjes afwachten voordat je te weten komt wat de ware toedracht is van deze invasie. Maar buiten dit toch wel origineel uitgangspunt, heeft deze film weinig te bieden. De rest is gewoonweg de twee hoofdpersonages die zich al wegduikend een weg banen doorheen een als een slagveld uitziende stad. Zelfs luidruchtige en rebellerende plaatselijke bewoners die nogal onwennig en opgewonden gesticulerend met illegale wapens zwaaien, maakt het niet interessanter. Ze zagen er wel enthousiast genoeg uit.

Naast het feit dat het allemaal nogal simplistisch is en er niet echt verrassende ontwikkelingen zijn uitgewerkt, waren er ook enkele zaken die nogal irritant overkwamen. Zo is er het voortdurend gemompel van Dave Bautista zowat de gehele film. Behalve zijn emotioneel slotpleidooi was zijn bijdrage beperkt en leek hij eerder op Rambo die indertijd ook binnensmonds mompelde. En ondanks zijn ervaring als militair, vertikt hij het om meer gesofisticeerde vuurwapens te gebruiken. Het aantal keren dat ik me opwond omdat ze moderne automatische geweren, die zo voor het grijpen lagen, negeerden en koppig verder gingen met een nietig handwapen, was op een bepaald moment niet meer te tellen. 
Als het de bedoeling was om een politieke statement te maken, dan is men daar toch niet helemaal in geslaagd. Er werd al snel terug omgeschakeld naar een oppervlakkige actiefilm. Voor dat je het weet zie je enkele joden lustig schieten met Uzi’s. Over het algemeen is het acteergedeelte niet zo slecht. Brittany Snow doet enorm haar best als opkomend expert in het overleven. Dave Bautista’s postuur is uitermate geschikt om het personage Stupe te spelen. Zijn lichaansbouw en onbehouwen gedrag maken van hem een aartsgevaarlijke neanderthaler (inclusief gemompel). En als er één film is met een ontknoping die zo tegendraads is ten opzichte van de rest, dan is het deze film wel. Geloof me vrij. Het is niets speciaals maar het is geen overlevingsoefening als je de gehele film uitkijkt.


Het Verdict 4/10
Links : IMDB
, Moviemeter

Bushwick (2017) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.