The Ritual (2017)

 English HereKorte Inhoud 
Nadat hun vriend is omgekomen tijdens een overval, komt een groep vrienden van de universiteit weer bij elkaar. Ze besluiten samen te gaan hiken door de Scandinavische bossen. Daar stuiten ze echter op een bedreigende aanwezigheid die hen begint te stalken.

Genre : Horror
Land : UK


Cast : 
Rafe Spall : Luke
Arsher Ali : Phil
Robert James-Collier : Hutch
Sam Troughton : Dom


Regisseur :
David Bruckner

Mijn mening 
 
“He was a good man.
The best of us.
It should never have happened. But it did...
And all we can do is remember him.
Robert, we miss you, mate.”

 
The Ritual” is een Britse horror die zich afspeelt in de Zweedse bossen waar vier vrienden op trektocht gaan ter ere van een overleden vriend. Na zoveel films te zien waar een donker woud weer voor angstaanjagende en levensbedreigende situaties zorgt, is mijn besluit nu wel echt genomen. Ik zal nooit in mijn leven een weekend doorbrengen ergens in een bos ver van de bewoonde wereld. Veel te gevaarlijk. Daarnaast staat het nu ook vast dat ik wel meer van die Netflix Originals zal bekijken, want echt slecht zijn deze “meestal door grote filmmaatschappijen geweerde films” helemaal niet.


The Ritual” vond ik echter niet helemaal geslaagd. Het eerste gedeelte is zonder twijfel het meest indrukwekkend. Een continue gevoel van dreiging en radeloosheid. Want het stuk puur natuur blijkt niet helemaal verlaten te zijn. Voor ze het weten doen de vier stadsmensen Luke (Rafe Spall), Dom (Sam Troughton), Hutch (Rob James-Collier) en Phil (Arsher Ali) enkele bizarre en verontrustende ontdekkingen. En dat vanwege een incident waarbij Dom zijn knie bezeerd en de beslissing valt om een kortere weg te nemen. Een plots uitgebroken noodweer zorgt er dan voor dat ze al snel de weg kwijt zijn in dit Scandinavisch bos. Vervolgens overnachten ze in een verlaten houten huisje (tja, hutjes in het bos huisvesten meestal ook niets goeds) waar ze een soort occult afgodsbeeld ontdekken en een nacht beleven vol angstaanjagende nachtmerries. En dat is dan het moment dat deze avontuurlijke trektocht langzaamaan in een overlevingstocht verandert.


Het is niet alleen een schijnbaar mysterieuze entiteit waar de heren zich zorgen over moeten maken. Ook innerlijke, persoonlijke demonen spelen hun parten. En dan vooral Luke die nog altijd geplaagd wordt door schuldgevoelens over het incident waar Robert (Paul Reid), het vijfde lid van deze jeugdvriendenclub, het leven liet. Dit zorgt voor surrealistische waanbeelden waarbij het interieur van de nachtwinkel zich vermengt met het dreigende bos. En geleidelijk aan worden verwijten hierover ook door de andere geuit. De zaken die nooit werden uitgesproken komen nu naar boven tijdens deze traumatische omstandigheden. En dit zorgt dan ook voor een nog intensere sfeer.


Spijtig genoeg is de ontknoping niet van hetzelfde niveau als de inleiding. De vaststelling dat het niet om demonische krachten gaat (zoals in bijvoorbeeld “Evil Dead” of “The Blair witch Project”) maar dat het over iets oeroud en primitief gaat, is dan redelijk ontgoochelend. Niet dat het slotoffensief niet spannend genoeg is. Het leek wel een mix van “Razorback” en “The VVitch”. De titel van de film verklapt al gedeeltelijk waar het over gaat. En om eerlijk te zijn vond ik het wezen wel origineel en zag het CGI gedeelte er wel professioneel uit. Maar ondanks de duivelse sfeer en het excellente camerawerk waarbij er niet gebruik werd gemaakt van overdadig veel speciale effecten, voelt het toch aan als een gemiste kans. Veel situaties die je al eens eerder hebt gezien. Veel domme beslissingen ook al zijn het (volgens mij) hoog afgestudeerden. En tenslotte vond ik het een bende vervelende ettertjes die als puntje bij paaltje komt niet echt het verstand hebben om op een constructieve manier te overleggen en samen te werken. Maar ondanks alles zal ik zeker en vast geen Netflix Original links laten liggen. Dat zou pas een domme beslissing zijn !


Het Verdict 5/10
Links : IMDB, Moviemeter

The Ritual (2017) on IMDb
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten