Forbidden Ground (2013)

 English HereKorte Inhoud Als een geallieerde aanval op de Duitse stellingen in 1916 dramatisch faalt, strandt sergeant-majoor Arthur Wilkins (Johan Earl) in het niemandsland tussen de loopgraven aan het westelijk front. Samen met twee andere soldaten die de veldslag hebben overleefd probeert hij zich een weg te banen door het onherbergzame Franse landschap. Het duurt echter niet lang voordat vijandige troepen hen op het spoor komen, en terwijl ze worden omgeven door het helse kabaal van explosies en machinegeweren beginnen de spanningen tussen het trio op te lopen.

Genre
: Oorlog

Land : Australie

Cast
:

Johan Earl : Wilkins
Tim Pocock : O'Leary
Martin Copping : Jennings

Regisseur
:

Johan Earl,Adrian Powers

Mijn mening

Een Australische poging om een beeld te scheppen van de vreselijke veldslagen die er gevoerd werden in WWI. Op dat vlak zijn ze er wel in geslaagd om dit op een kleine schaal te tonen. De vuile miserabele omstandigheden waar legereenheden zich in bevonden, de modder en andere viezigheid, het afwachten totdat men in een gewisse dood werd gejaagd, het fluiten van kogels en inslaan van raketten, de angst in de ogen van jonge soldaten die waarschijnlijk zelf niet eens wisten waar de oorlog eigenlijk over ging.


Het beeld van de arrogante en protserig uitziende overste, die zonder verpinken een order geeft om aan te vallen, ondanks dat dit nodeloos bloedvergieten met zich zou meebrengen, blijft mij het meeste bij. Zeker dan ook nog het feit dat dit hier in deze context een totaal overbodig en zinloze zet was, daar men van plan was om de Duitse stellingen met hevige bombardementen plat te gooien. Een toonbeeld van egocentrisch machtsvertoon. Ik snap eigenlijk niet dat die honderd mannen daar in die loopgraven niet gezamenlijk op die nichterige lafaard sprongen en hem eigenhandig het slachtveld op joegen met een geweer.


Enfin, de inleiding van deze film is dus de bestorming over het strijdtoneel richting Duitse positie met het besef dat er niemand levend die overkant zal bereiken. Verwacht je niet aan weidse heroïsche taferelen zoals in "Saving Private Ryan", maar eerder beperkte beelden en close-ups. Een duidelijk teken dat het hier over een low-budget film gaat. De drie militairen Sergeant Majoor Wilkins (Johan Earl), soldaat O'Leary (Tim Pocock) en Korporaal Jennings (Martin Copping), overleven de bestorming en verzeilen in het niemandsland tussen de 2 linies. De rest van het bataljon ligt verspreid over het met modder gevulde terrein. Van hier af start dan het eigenlijk gedeelte van de film namelijk het zich langzaam terug begeven naar de eigen loopgrachten. Korporaal Jennings is echter erg zwaar gewond (Een volledig been weggerukt) waardoor het terugtrekken niet evident is. Dit gedeelte is dan ook uiterst saai en zou zelfs slachtoffers maken door verveling. Niet de acteerprestaties zijn de oorzaak, want deze zijn naar omstandigheden nog behoorlijk. Maar geef toe, een langzaam terugtrekkend drietal is niet veel soeps om een spannend verhaal van te maken.


Uiteindelijk hebben ze er dan nog een parallel verhaal bijgesleept waarin de vrouw van Sergeant Majoor Wilkins een hoofdrol speelt. Deze achtergebleven vrouw zit met het vervelende feit dat ze ongewenst zwanger is en abortus wil plegen. Iets wat niet vanzelfsprekend was in die tijd. Uiteindelijk laat ze dit uitvoeren door een verpleegster die eigenlijk niet echt ervaring heeft met deze operatie. Uiteraard is dit een vreselijke mislukking met een tragedie als gevolg. Wat dan hemeltergend en zo onwaarschijnlijk is, is dat deze verpleegster de verloofde is van Korporaal Jennings, die terzelfder tijd zijn laatste adem uitblaast op het slachtveld.

"Forbidden Ground" is er vooral in geslaagd de sfeer en de horror die WWI, nu 100 jaar geleden, voorstelde in beeld te brengen. Inhoudelijk is het echter een ramp en redelijk onwaarschijnlijk. 


Het verdict 2 /10
Links : IMDB , Moviemeter
 


 Battle Ground (2013) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.