Die Hard (1988)

 English HereKorte Inhoud
De enige reden waarom de New Yorkse agent in Los Angeles zit, is dat hij de kerst bij zijn kinderen wil zijn. Hij bevindt zich op een feestje van het werk van zijn ex-vrouw als een stel Duitse terroristen controle over de wolkenkrabber neemt om een kluis met zeven sloten te openen. Door zijn verdekte positie weet hij de groep gijzelaars te ontlopen om zo de terroristen uit te schakelen en hun plan te saboteren.
Genre
: Actie
Land
: USA


Cast :
Bruce Willis : John McClane
Alan Rickman : Hans Gruber
Bonnie Bedelia
: Holly McClane

Regisseur :
John McTiernan

Mijn mening

Tja wat moet een mens hier nog over zeggen. DE actie film uit de jaren 80, met een jonge Bruce Willis. Persoonlijk weet ik zelfs niet meer hoeveel keren ik deze film heb gezien.Maar deze blijft een richtpunt voor alle actiefilms die hierop volgen. In die tijd had je de Sly en Arnie actie-films. Maar deze waren meer een opvoering van bruut geweld , met immense spierbundels en een gevoel van onoverwinnelijkheid. Bruce Willis toonde een clevere, gewiekste , doorbijtende actie-held , die wel tegen een stootje kan, maar toch het menselijke toont van niet onoverwinnelijk te zijn.


Natuurlijk is de actie in hedendaagse films nog grootser,imposanter en mind-blowing, maar de sterkte van deze film is de verhaallijn, de opgebouwde spanning, de luchtigheid en droge humor van BW.
Van de eerste minuut neemt hij je in zijn grip, en laat hij je niet meer los. Je ziet hem langzaam evolueren van een kreukvrije gladgeschoren top-cop, naar een redelijk beschadigde held.
Dit komt telkens weer terug in de volgende 2 delen die van hetzelfde kaliber zijn als deze top-film.


Dat het een film uit de jaren stilletjes is, zie je overduidekijk op alle vlak. Men mag bv. nog op alle openbare plaatsen gewoon een sigaretje opsteken. Maar hoe de actie-scenes in beeld zijn gebracht, is nog altijd top-werk en mag voor vele een richtpunt zijn.


Ik vind de plotse confrontatie tussen Gruber en McClane één van de sterkste scenes uit deze film, samen met de welgekende "Yippie-kay-yee" kreet. Handelsmerk van BW. Dat hij het personage van McClane wel kan smaken, zie je duidelijk in "The Last boyscout". Hier speelt hij ook een aan lager wal geraakte detective die dezelfde coolness en cynische,droge humor heeft als McClane. Spijtig dat in de laatste 2 Die Hard-films , McClane slechts een schaduw is van deze uit de originele film.


Die Hard is één van de zeldzaamheden in filmland, waarnaar je telkens terug kan kijken zonder het "Pfffft-weeral-die-film"-gevoel. Het blijft telkens , voor mij , genieten

Het verdict 9/10
Links : IMDB , Moviemeter

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.