Enemy (2013)

 English HereKorte Inhoud  
Adam is een gescheiden leraar die een rustig leven leidt met zijn vriendin Mary. Hij ontdekt dat een fysiek identieke man, een acteur genaamd Anthony, vlakbij samenwoont met zijn vrouw Helen. Adam stalkt zijn dubbelganger, met de bedoeling hem vanop een afstand te observeren, maar al snel raken de levens van de koppels met elkaar verstrengeld en dit leidt tot een dodelijke strijd waarbij slechts één koppel kan overleven.

Genre
: Thriller/Mysterie
Land : Canada/Spanje

Cast
:

Jake Gyllenhaal : Adam en/of Anthony
Mélanie Laurent : Mary
Sarah Gadon : Helen

Regisseur
:

Denis Villeneuve

Mijn mening

The last thing you need is meeting strange men in hotel rooms.

Enemy” : geregisseerd door Denis Villeneuve en Jake Gyllenhaal in de hoofdrol (of rollen). Hell yeah ! De regisseur en één van de hoofdrolspelers uit “Prisoners”. Dat kan alleen maar vanzelfsprekend denderend goed zijn, daar ik “Prisoners” in mijn persoonlijke top-10 van redelijke briljante films uit 2013 plaatste. Dat viel dan toch lichtelijk tegen achteraf gezien.

Enkele tips voordat je deze bizarre en uiterst bevreemdende film gaat bekijken. 

Bel niet in paniek naar de elektronicazaak waar je recent je hypermoderne 55" LED TV hebt aangeschaft, om je boos af te reageren op de helpdesk medewerker en briesend schreeuwt door de telefoon dat de RGB kleureninstellingen danig naar de knoppen zijn en dat je stante pede een vervangtoestel wilt. Het kleurenpalet dat je de hele film voorgeschoteld ziet er zo uit. Je waant je dus de hele tijd in een koffiekleurig land vol met geel,beige en (waarschijnlijk spinnen excrementen) bruinige tinten. Bij momenten had ik het gevoel dat ik mijn Boss zonnebril met licht getinte glazen nog op had.
Zit je in een periode van hardnekkige slaapstoornissen waarbij je de hulp moet inroepen van benzodiazepinen die als vervelende bijwerking hebben dat je je overdag slaperig voelt, dan raad ik je deze film ook af, want hij is tergend (langgerekt uitspreken) traag.
Ben je ook geen voorstander van films waarbij je op het einde een “Huh !” uitslaakt en je verwoed forums en wikipedia-pagina’s begint te googelen om toch maar enige uitleg te vinden over de juist gekeken film, dan zou ik deze ook maar links laten liggen.


Ben je echter een hevig fan van Jake Gyllenhaal dan kom je hier zeker aan je trekken want hij komt er zelfs tweemaal in voor. Of niet ? En ben je niet zo voor een rechtlijnige, voorgekauwde en vreselijk simplistische verhaallijn, maar eerder voor een ingewikkeld verhaal met een wirwar van mogelijke denkpistes en plausibele verklaringen, dan is dit echt een aanrader voor je.
Kort samengevat : een lichtjes neurotische leraar die declarerend les geeft over hoe een dictatoriaal regime de controle houdt over mensen, door het toepassen van bepaalde strategieën. En zeer belangrijk (waarschijnlijk een examenvraag) is dat het een patroon is, dat het zichzelf herhaalt doorheen de geschiedenis. Op aanraden van een collega huurt hij op een avond een film en ziet hij tot zijn verbazing zijn evenbeeld acteren in deze film. Wat volgt is een tot een kluwen verweven ontdekkingstocht waarbij je jezelf de hele tijd afvraagt of er nu wel degelijk 2 personen zijn of dat deze 2 individuen versmolten zijn tot één schizofrene persoon met klaarblijkelijk identiteitsstoornissen. 


Niet dat het helemaal een onontwarbaar verhaal voor me was. Ik hield al rekening ermee dat Adam eventueel een geestelijk probleem zou kunnen hebben. Het gedrag en de verschijnselen die getoond werden zoals schijnbaar regelmatige hoofdpijn hebben (veelvuldig in beeld gebracht), stemmingswisselingen, seksueel disfunctioneren (Ja na de derde keer dat zijn vriendin het aftrapt was dat wel overduidelijk) en de tijd uit het oog verliezen, waren een indicatie. De metaforen die gebruikt werden op het einde waren ook wel duidelijk. Dat het uiteindelijk niks anders was dan het op een psychische manier afrekenen met het verleden om het huidige terug vers te starten, was me ook op het uiteinde duidelijk.


Jake Gyllenhaal haalt hier het onderste uit de kan en speelt een voortreffelijke karakterrol. De vertolking van Sarah Gadon was bij momenten gewoon adembenemend briljant. De blik op haar gezicht als ze naar Adam kijkt en je overduidelijk de achterdocht en verwarring op haar gezicht ziet verschijnen is simpelweg magistraal. De montage was soms echt ingenieus uitgewerkt. Het stoppen en herstarten van beelden op het ritme van de muziek. De waanbeelden waren soms redelijk hallucinant. De aanloop met de perverse vertoning gaf je direct een beklemmend gevoel. Het toepassen van het lesmateriaal (over het patroon en het zich herhalen) op de werkelijkheid zodanig dat er terugkerende sequenties werden gebruikt in het begin, was ingenieus. Het einde dat een verbinding is met het begin. Als je er dieper over nadenkt zit het vernuftig in elkaar. 


En toch deed het me niks. Voor mij weer een film om de liefhebbers van de betere film te paaien en iets te geven om te entertainen (zoals de Romeinen bij het gewone volk deed) en om de verschillende lagen van deze film te analyseren en uitvoerig te bespreken. Voor mij een te traag en saai uitgesponnen geheel met uiteindelijk een ongecompliceerd verhaal waarbij iemand zijn scheefpoeperij achter zich wil laten. Ik hou wel van een goed voorbereide mindfuck, maar bij deze film had ik zoiets van “Ja jongens kom nu maar met de ontknoping hoe het in elkaar zit". En dat al redelijk vroeg in de film. Redelijk sneu, als je naar de acteerprestatie kijkt van Gyllenhaal.


Het verdict 4/10

Links : IMDB , Moviemeter


Enemy (2013) on IMDb

3 opmerkingen:

 1. Ik snapte hem niet helemaal, maar als het een dubbele persoonlijkheid is, waarom zien die vrouwen het dan ook? De zwangere vrouw ziet toch zelf ook dat haar man 'twee keer' bestaat?
  Begreep er echt niet veel van, zeker het einde niet..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik snapte zeker het einde niet,de spin huh....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vond het een zeer teleurstellende plot!
  Had verwacht dat er nog een link zou zijn tussen de dubbelgangers en het einde begreep ik totaal niet!
  Wie was er nog in leven??
  Zo te zien Adam en de vrouw van dubbelganger..
  En wathad de spin in de eindfase als doel anders dan refererend naar de satanische gebeurtenissen..??
  Zo frustrerend als je naar een film kijkt die je aanvankelijk intrigeert en een volledig onduidelijk einde weergeeft!!

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.