Odd Thomas (2013)

 English HereKorte Inhoud
Odd Thomas is een doodnormale man met een buitengewone gave uit een stadje in de woestijn van Californië. Hij is in staat om te communiceren met de doden. Hij zal de stille hints van de doden moeten gebruiken in een poging een massale ramp, die alles en iedereen die hem dierbaar is, bedreigt, te voorkomen.
Genre : Mystery / Thriller
Land
: VS


Cast :
Anton Yelchin : Odd Thomas
Willem Dafoe : Wyatt Porter
Nico Tortorella : Simon Varner
Addison Timlin : Stormy

Regisseur :
Stephen Sommers

Mijn mening

“I  may see dead people, but then, by God,  I do something about it .


Ik ben zelf een fan van Koontz zijn boeken. Ik kan me echter “Odd Thomas” niet voor de geest halen. Het feit dat ik ellendig veel boeken verslind zal daar wel iets mee te maken hebben. Waar Koontz in uitblinkt is de cadans van zijn verhalen, de snelle verhaallijn die ervoor zorgt dat je als het ware in het verhaal gezogen wordt en het je niet meer loslaat. Ook de meesterlijke dialogen die opgebouwd zijn met korte zinnen en voorzien zijn van subtiele humor en overladen met geestige kwinkslagen, is een kenmerk dat ik altijd heb geapprecieerd in Koontz zijn boeken. 


En dat zit ook allemaal in deze film. Het is een mengeling van misdaad,thriller en griezel (één schrikmoment waar mijn vrouw van uit de zetel sprong). Het oplossen van een misdaad door gebruik te maken van het bovennatuurlijke. Het feit dat er aanverwanten zijn die op de hoogte zijn van zijn gave, geeft het natuurlijk een andere wending dan de meeste films. De minieme SE die gebruikt werd voor de Bodach’s, ziet er niet grensverleggend uit, maar past perfect bij het geheel.Odd (Anton Yelchin) is een schijnbaar doodnormale jongen (ondanks zijn ongewone voornaam) die al zijn hele leven lang in het onooglijk klein stoffig stadje Pico Mundo woont. Zijn naam zou het gevolg zijn van een vergissing bij de inschrijving op het gemeentehuis en had normaal gezien Todd moeten zijn, beweert zijn moeder. Zijn vader beweert echter dat hij die naam bewust heeft gekregen omdat hij van kinds af aan een rare was. Odd is een meester in het bakken van hamburgers en heeft een lieflijk uitziende vriendin Stormy (Addison Timlin). Hij is dus eigenlijk een doodgewone tiener, ware het niet dat Odd ook een gave heeft. Hij kan namelijk overleden mensen zien. “I see dead people” komt dan onmiddellijk in je op. De klassieker onder de filmquotes. Deze gave is voor Odd zo vanzelfsprekend geworden als het bruin bakken van zijn hamburgers aan beide kanten. En hij maakt ervan gebruik om bepaalde misdaden op te lossen waarbij hij ook nog de hulp krijgt van politiecommissaris Wyatt (Willem Dafoe). Wyatt en Stormy zijn trouwens de enige die op de hoogte zijn van zijn gave. Op het moment dat Odd vreselijk veel Bodach’s , die zich voeden met het leed en pijn van een toekomstig slachtoffer, ziet verschijnen beseft hij dat er ellende op komst is. Het hele verhaal ontaard dan ook in een epische strijd tussen het goede en het kwade.


Juist zoals Cole Sear in “The Sixth Sense” helpt Odd de rusteloze zielen van overledenen naar de andere zijde, door de onopgeloste zaken voor hen uit te klaren. De manier waarop is wel wat gewelddadiger en  actierijker dan in “The Sixth Sense”. Anton Yelchin is perfect gecast als Odd en hij weet je van meet af aan te charmeren met zijn sarcastische humor. Addisson Timlin, die nog recent te zien was in de minder geslaagde komedie “That awkward moment”, is een schattige verschijning die perfect aansluit bij het absurde personage van Odd. Ze is dat type vriendin dat met flair om kan gaan met zo'n weirdo en een allesomvattende liefde heeft voor hem. En ze ziet er ook nog verdomd lekker uit in die roze lingerie ... Samen vormen ze een aandoenlijk koppeltje die er, ondanks hun beperkte ervaring, toch in slagen om deze film volledig te dragen. 


Odd Thomas” is een onderhoudende film. De speciale effecten zijn niet bepaald overweldigend en grensverleggend, maar de film op zijn eigen voelt wel aan alsof je op een achtbaan zit. Een aaneenschakeling van actierijke scènes doorspekt met redelijk humoristische dialogen. Net zoals bij vele andere verfilmingen van boeken zal er kritiek komen vanuit de hoek met aanhangers van het originele boek. Dat wat ik kon lezen hierover (daar ik het boek niet gelezen heb) is dat de film het boek redelijk trouw volgt maar wel in zo’n sneltempo dat veel van de diepgang verloren gaat. Blijkbaar zijn er een deel interessante nevenfiguren die in het boek voorkomen, weggelaten. En de band tussen Odd en Stormy is ruimer uitgewerkt in boekvorm terwijl dit nogal oppervlakkig overkomt in de film. Voor diegenen die het boek echter niet gelezen hebben, maakt dit echter niet uit, en staat de film garant voor een ontspannen kijkuurtje gevuld met bovennatuurlijke actie en ondersteund door een indrukwekkend geluid. Het einde was, zelfs voor mij, ontroerend en emotioneel in beeld gebracht.


Eindconclusie : Het wordt tijd dat ik dat boek nu eens lees. En voor diegene die houden van een Hardy boys-achtig verhaal doorweven met "Ghost" vind ik dit zeker een aanrader. Nochtans was er wel het overheersende gevoel dat precies een pilotaflevering was van een nieuwe televisie serie.


Het verdict 8/10
Links : IMDB , Moviemeter
 
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten