Look Away (2018)


 English HereKorte Inhoud 
Maria is een verlegen en teruggetrokken tienermeisje. Thuis voelt ze zich vervreemd van haar ouders en op school wordt ze verstoten. Uiteindelijk vindt ze een boezemvriendin in Airam, een persoon in haar eigen spiegelbeeld. Deze ontdekking blijkt gruwelijke gevolgen te hebben wanneer ze met de kwaadaardige Airam van plaats wisselt.

Genre : Thriller/Horror
Land : Canada

Cast
India Eisley : Maria / Airam
Jason Isaacs : Dan
Mira Sorvino : Amy

Regisseur 
Assaf Bernstein


Mijn mening

I'm everywhere where you are.
Whenever you see yourself,
what you really see is me.

Films waarin spiegels een cruciale rol spelen zijn er in grote getale. Denk maar aan “Mirrors”, “Oculus” en “Candyman”. En als er eens iemand voor een spiegel staat in een horror, dan mag je er zeker van zijn dat er iets angstaanjagends achter hem of haar staat op het moment dat het beeld terugkeert naar die spiegel. Eén van de vele trucjes die makers van horrorfilms gebruiken. En wanneer ze deze gimmick op een degelijk manier toepassen, dan mijd je de volgende dagen elke spiegel. Maar wat als je evenbeeld je ineens begint toe te spreken en je een uitweg biedt uit een hopeloze situatie die je niet meer aankan? Wel, dat is wat Maria (India Eisley) meemaakt. Haar alter ego Airam (Vond ik wel een slimme vondst om haar naam in spiegelbeeld te gebruiken) stelt voor om van kant te ruilen, om haar puberleven op orde te stellen.


Maria’s leven is niet bepaald rooskleurig. Het is een onzeker en angstig, grijs muisje. Ondanks dat ze welgestelde ouders heeft en een natuurlijke schoonheid uitstraalt, is ze niet bepaald de vrolijkste thuis. Ze eet slecht, ziet er bleekjes en op een bepaalde manier onverzorgd uit en straalt geen vertrouwen uit. De oorzaak is in de eerste plaats te wijten aan haar ouders, Dan (Jason Isaacs) en Amy (Mira Sorvino). Dan is een succesvolle chirurg die elke afwijking van het schoonheidsideaal onmiddellijk opmerkt. Perfectionisme is zijn dada. Een vreselijk persoon wiens denigrerende opmerkingen overduidelijk een impact hebben op dochterlief. Als hij enkele esthetische chirurgische ingrepen als cadeau aanbiedt voor Maria’s 18de verjaardag, zie je het zelfvertrouwen van Maria zo wegslippen. En Maria’s moeder is ook niet bepaald de persoon om dit vertrouwen te herstellen. Amy is een vrouw die leeft in ontkenning en resoluut weigert te zien dat bij haar man het “trouw zijn in een huwelijk” niet een prioriteit is.


En ook Maria’s schoolervaringen zijn niet echt plezant te noemen. Ze wordt behandelt als een paria. En natuurlijk is er weeral zo’n vervelende kwast die haar constant pest (maar een bekende volkswijsheid zegt ook : “Meisjes plagen is om liefde vragen”). Ook haar vriendenkring is nogal beperkt. Alleen Lily (Penelope Mitchell) lijkt een boezemvriendin te zijn. Uiteindelijk blijkt deze vriendschap gewoonweg oppervlakkig te zijn. Kortom, Maria’s sociaal netwerk is niet echt uitgebreid te noemen. En ondanks haar welstellende ouders en uiterlijk, is de sociale acceptatie nihil te noemen en behoort ze niet tot de favoriete meidenclub zoals gekend op Amerikaanse hogescholen. Vandaar dat Maria’s evenbeeld maar al te graag haar dagdagelijks leven wil overnemen zodanig dat ze de beslommeringen en onrechtvaardigheden rechtgezet worden.


Ondanks dat “Look Away” veel raakpunten heeft met bestaande films en je in wezen niet echt vernieuwend kan noemen, vond ik het toch een boeiende film die mijn aandacht vasthield. De interactie tussen de twee döppelgangers via de spiegel, is fascinerend om te zien. Dat het verhaal een “Carrie”-achtig tintje krijgt nadat Airam het heft in eigen handen neemt, was natuurlijk enorm voorspelbaar. Verwacht echter geen bloederige toestanden. Daarvoor is de film meer thriller dan horror. Het enige wat voor enige suspense kan zorgen, is het mysterie van de bizarre echografie aan het begin van de film. Dat zorgt voor het nodige giswerk. Is er een bovennatuurlijke entiteit betrokken? Een boosaardige tweelingzus? Of is er bij Maria op geestelijk vlak iets ontspoort nadat ze de echografie ontdekte? Is het een geval van gespleten persoonlijkheid? Tja, de ontknoping zal je niet veel wijzer maken. En spijtig genoeg was deze ontknoping ook geen verassing. In “Look away” zitten er enkele geslaagde scènes. Misschien toch niet wegkijken en de film een kans geven als je het tegenkomt.






 
Het Verdict 6/10
Links : IMDB, Moviemeter

Look Away (2018) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.