World War Z (2013)

 English Here
Korte Inhoud
Gerry Lane, huisvader en onderzoeker bij de Verenigde Naties , en zijn familie hebben een zorgeloos bestaan. Plots wordt de wereld geteisterd door een plaag die veroorzaakt werd door een mysterieuze infectie , waardoor hele bevolkingen veranderen in hersenloze,bloeddorstige zombies.  Na op het nippertje te ontsnappen aan deze Apocalyps , kan men Lane overtuigen om te onderzoeken hoe deze ziekte kon ontstaan. Wat volgt is een verbeten wereldwijde zoektocht  waarin Lane vreselijke gevaren moet trotseren om aldus een oplossing te vinden , voordat de gehele mensheid ten onder gaat.
Genre
: Horror/Actie

Land : USA

Cast :
Brad Pitt : Gerry Lane
Mireille Enos : Karin Lane
Daniella Kertesz : Segen
Fana Mokoena : Thierry Umutoni
David Morse : Ex CIA-agent

Regisseur :
Marc Forster

Mijn mening 

Most people don't believe something can happen until it already has. That's not stupidity or weakness, that's just human nature.


"I am Legend", maar dan een leveltje hoger. Ik vond het een spannende en geweldig meevallende actierampenfilm, voor lekker onderuitgezakt op de zetel, met een kom zoute pindanoten, op een vrijdagavond te kijken. Het concept zombie speelt een hoofdrol maar uiteindelijk is het niet een echte zombiefilm. Waar bij een zombiefilm de nadruk ligt op het zo goor mogelijk in beeld brengen van het uiteen rijten van nog menselijke individuen , ligt in "World War Z" de nadruk op het in beeld brengen van de massahysterie die teweeggebracht wordt door een zich in razendsnel tempo verspreidend dodelijk virus. In mijn ogen waren deze shots op bepaalde momenten schitterend gevisualiseerd. De zich als stromend water verplaatsende massa zombies en het hersenloos achterna springen door hele horde van die klappertandende ondoden. Voor mij werd het begrip zombie op een heel andere manier getoond. En het was een zeer geslaagde manier uiteindelijk.


Het verschil met "I am legend" is dat niet de mensheid de oorzaak is van de hele rampspoed, maar dat moeder natuur er nu eens zelf heeft voor gezorgd. Het ultieme wapen tegen deze rampspoed in de vorm van een terminale ziekte waardoor de creaturen je links laten liggen, was dan eens een nieuw en verfrissend idee. Ook werd het geloofwaardig gemaakt met de stelling dat dit in het dierenrijk ook wordt toegepast om dodelijk zieke zwakkeren te mijden. Ik vergeleek "World War Z" eerder met een film à la "Outbreak", maar dan op grotere schaal.


Brad Pitt speelde een meer dan verdienstelijke rol. Ik vond hem magistraal in “Se7en” en “Inglourious Basterds” , maar deze vertolking mag gerust toegevoegd worden aan zijn palmares van de betere vertolkingen. Hij blijft die jongensachtige uitstraling hebben en speelt altijd met zo'n nonchalance. In "World War Z" was de koelbloedigheid waarmee hij bepaalde situaties benaderde overdonderend. Gelukkige ging zijn familie niet zorgen voor de melige toon en werd een vrouwelijke Israëlische soldaat de uiteindelijke mede-hoofdrolspeelster.


Minpuntjes waren voor mij :
1. Het totaal overbodig gedeelte met de jonge wetenschapper die zichzelf na een slippertje op een nogal sullige manier door het hoofd schoot.
2. De rol die Israël zogezegd speelde. Vooreerst verwachte ik dat er een kritische blik geworpen werd op deze staat. Ze zouden de beschermmuur met voorbedachte rade hebben afgemaakt. Dit volgt een klein beetje het gerucht dat ze de werknemers uit Israël in de Twin-towers gewaarschuwd zouden hebben voor het onheil dat zou komen. Uiteindelijk waren ze echter een veilige haven voor overlevenden. Kleffe propaganda van de VS voor het bevriende staatje aldaar. Wel moet ik toegeven dat de beelden daar van de zich opstapelende zombies wel hallucinante beelden opbrachten.
3. De schijnbaar onmogelijke zoektocht naar Patiënt  Zero door Brad Pitt, loopt wel enorm vlot van een leien dakje.


Ondanks deze kleine bedenkingen, waren de meeste situatiebeelden enorm spannend en zenuwslopend. De eindscènes in het WHO gebouw, deed me meermaals aan "Half-life" denken. Prachtig in beeld gebracht met die verwoeste labo's en verlaten gangen. 'T is duidelijk. Ik vond het een puike film. En als het ooit tot een globale pandemonium zou komen, maar dan niet met zombies als uitkomst, maar een soort Ebola-versie die razendsnel om zich heen grijpt, dan heb ik nu al een beetje een visueel zicht op hoe het er dan aan toe zal gaan.


Het verdict 7/10
Links : IMDB , Moviemeter

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.