The Bouncer (2018)

 English HereKorte Inhoud 

Lukas werkt als uitbater in een nachtclub. Hij is al in de vijftig en deelt nog regelmatig klappen uit. Ondertussen heeft hij er moeite mee zijn 8-jarige dochtertje op te voeden. Op een dag belandt Lukas bijna in de gevangenis. Hij wordt door de politie om hulp gevraagd. Zij willen een crimineel - die in België opereert - oppakken. Als Lukas zijn opdracht succesvol uitvoert zal hij de voogdij over zijn dochtertje niet verliezen.

Genre : Actie/Drama
Land : België/Frankrijk

Cast 
Jean-Claude Van Damme : Lukas
Kevin Janssens : Geert
Sam Louwyck : Jan Dekkers
Alice Verset : Sarah
 
Regisseur 
Julien Leclercq


Mijn mening

If something happens to my daughter I'll kill you.
You and your boss.

Net als je denkt dat zo’n icoon als Jean-Claude Van Damme bezig is een karikatuur te worden van zichzelf en in de vergetelheid dreigt te raken, verrast hij je toch maar weer met zo’n rol als in deze film. De “Muscles from Brussels” wist me hier te raken door zijn integer en gevoelig acteerwerk. Geen rollende spieren en een lang uitgerekte oerkreet vergezeld van een verbeten grimas. Dat heeft hij al uitgebreid gedemonstreerd in de jaren 90. De jaren dat hij piekte met klassiekers zoals “Bloodsport”, “Double impact” en “Sudden death”. In die tijd kon je geen videotheek binnenstappen of de strijdlustige JCVD staarde je dreigend aan vanuit de rekken. Spijtig genoeg ging het van kwaad naar erger met als absoluut dieptepunt de film “Alien Uprising”. Wat een gedrocht van een film. JCVD onwaardig.


Maar in “The Bouncer” (originele title “Lukas”) laat Van Damme zien dat hij ook meer kan dan alleen maar moeiteloos kokosnoten tussen zijn twee gespierde billen kraken. Voorwaar, hij geeft zelfs blijk hier van enig acteertalent. Niet dat hij hiervoor diep moet grijpen in zijn trukendoos. Het enige wat hij moet doen, is mistroostig en vermoeid voor zich uitstaren. En af en toe emotieloos ingrijpen als buitenwipper in minder koosjere etablissementen in het Belgische uitgangsleven. Tja, dat zou iemand die een hekel heeft aan Van Damme misschien wel opperen. Ik vond het magistraal wat hij hier demonstreerde. Hij speelt hier een man op leeftijd die het klappen van de zweep wel kent. Zo’n individu die er niet voor terugschrikt om als sollicitatieproef een robbertje moet vechten met andere kleerkasten. Iemand die achteloos zijn wonden likt en een stevige plakker plekt over opgelopen wonden, om dan weer verder te gaan met de orde van de dag. Kortom, een keihard iemand.


En toch klopt er in die ruwe bolster ook een blanke pit. De manier waarop deze alleenstaande vader omgaat met zijn 8-jarig dochtertje Sarah (Alice Verset), is vertederend. Lukas kreeg rake klappen in het leven. Klappen die hij volgens mij nog niet te boven is gekomen. En het feit dat het financieel niet vlotjes verloopt, maakt het alleen maar moeilijker. Een spijtig ongeval in de danstempel waar hij als buitenwipper tewerkgesteld was, zorgt voor bijkomende problemen. Zodanig dat hij ook een baan aanneemt bij een nachtclub waar het niet alleen duister is voor het cliënteel maar schijnbaar ook om de activiteiten aan de aandacht te onttrekken van de autoriteiten.


The Bouncer” is geen actierijke film. Uiteindelijk is het nogal deprimerend. Grauwige achterbuurten, donkere bars en brute criminaliteit. Dat is wat je voorgeschoteld krijgt. Zelf ben ik niet zo bekend met de streek waar zich dat afspeelde. Het Brussels gewest is geen bekend terrein voor mij. Door de mengelmoes van talen (Nederlands, Frans en Engels) kreeg de film ook een meer internationaal karakter. En de aanwerving van KevinRevengeJanssens en Sam Louwyck, de twee kompanen die Lukas aanwerven als bodyguard, gaf het een Vlaams cachet. Zelf ben ik niet zo’n liefhebber van bioscoopfilms van eigen bodem. Maar cinematografisch was dit wel van een heel ander niveau.


The Bouncer” is een rechttoe rechtaan film waarbij clichés niet geschuwd worden. Jean-Claude Van Damme schittert in deze film. Hij is constant in the picture en weet moeiteloos deze film te dragen. Neen hij laat hier niet zien dat hij meester is op gebied van gevechtstechnieken. Lukas is een stevig, geblokte kerel die klappen kan uitdelen en ook moeiteloos kan incasseren, maar verwacht geen spagaat in deze grauwe film. Ook het acteerwerk van de beide criminelen is verre van slecht. Vooral Sam Louwyck is redelijk intimiderend. De conversaties tussen hem en Lukas zijn uiterst geslaagd te noemen. Bij Kevin Janssens was het kapsel hetgeen dat het meest in het oog sprong. Zou je kunnen spreken over een wedergeboorte van Van Damme? Misschien moet ik “Black Water” dan toch maar eens een kans geven, ook al is de kans groot dat ik ontgoocheld zal zijn.




Het Verdict 6/10
Links : IMDB, Moviemeter

The Bouncer (2018) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.