Happy Death Day (2017)

 English HereKorte Inhoud 

'Happy Death Day' volgt Tree Gelbman, een studente die de ergste verjaardag ooit beleeft. Op het einde van de dag wordt ze namelijk vermoord. Het is een dag die ze telkens opnieuw beleeft, van de alledaagse details tot aan het dodelijke einde dat ze elke dag weer moet doormaken. Om de cirkel te doorbreken zal ze moeten achterhalen wie de moordenaar is en waarom deze het op haar voorzien heeft.

Genre : Horror
Land : VS


Cast : 
Jessica Roth : Tree
Israel Broussard : Carter
Ruby Modine : Lori


Regisseur :
Christopher Landon

Mijn mening 
 
“I'm totally having deja vu right now.
Oh, I have it all the time.
It's supposed to mean like someone's thinking about you while they're masturbating.
I have it at least five times a day.”

Echt origineel kan je “Happy death day” niet noemen. Je zal terstond terugdenken aan films zoals “Groundhog day” en het recentere “Before I fall” tijdens het bekijken van deze tijdlus / slasher film. Hetzelfde principe met één cruciaal verschilpunt. En dat is het feit dat het slachtoffer de persoon die gevangen zit in een schijnbaar oneindige lus des tijds, telkens vermoord wordt door een onbekende die een idioot masker op heeft. Verwacht je je aan een van een humoristische noot voorziene “Friday the 13th”, dan zal je toch aardig ontgoocheld zijn aan het einde van de film. Echt spannend zoals de oerdegelijke slasherfilms uit de jaren 80 is het omzeggens nooit. En grappig kan je het ook niet noemen. Buiten de klunzige poging op het einde waar er eventjes de link wordt gemaakt met Bill Murray en de moeder der “time loop” films. Maar toen lag mijn eindoordeel al vast en begreep ik de buzz over deze film niet.


Dat “Happy death day” het zo goed deed in de V.S. zal waarschijnlijk te maken hebben met de timing van de release (op Vrijdag de 13de) en de algehele aankleding. Een universiteitscampus met “Miss Popularity” (veronderstel ik toch afgaande op haar arrogante houding) Tree (Jessica Rothe) als centrale figuur, die elke morgen tot haar afgrijzen wakker word in de kamer van Carter (Israel Broussard) nadat ze de vorige avond brutaal werd omgebracht. Telkens weer hetzelfde dagelijkse verloop. Verbijsterd ontwaken. Verdwaasd terugkeren naar het studentenhome. Afwezig een les volgen. De aantrekkelijke leraar, waar ze wel eens een stiekeme stoeipartij mee heeft, een verrassingsbezoekje brengen. Een studentenfuif bijwonen. En als afsluiter een geslaagde moord. Een simpele verhaallijn die moeiteloos te volgen is en langzaamaan overgaat in een soort whodunit-verhaal.


Dit is dus een geschikte film voor puberende tienermeisjes die nog balanceren tussen kinderachtige meisjesfilms en het serieuzere werk. “Happy death day” zorgt voor een kortstondige ontspanning zonder al te veel griezelelementen waardoor leden uit deze leeftijdsgroep niet overvallen worden door panische angst. En anderzijds is er een beetje dat zoetsappige en luchtige waar tienermeisjes zich mee kunnen identificeren. Tree is zo’n meisjesfiguur waar anderen misschien naar opkijken en liefst dikke vriendin mee zijn. Een redelijk snobistisch type waar men na een tijdje ook wel een rebels karakter in terugvind. Het rond paraderen in haar eva-kostuum is daar een schitterend voorbeeld van. En tenslotte kan men bij deze film gerust een maxi-verpakking popcorn of een volledige lading nacho’s naar binnen werken, want echt misselijkmakende en bloederige scenes zijn niet aanwezig. Pluspunten genoeg om een voltallig tienerpubliek naar de cinemazaal te lokken.


Het grappigste (en natuurlijk meest voorspelbare) in deze film, is natuurlijk het moment waarop het slachtoffer als een rasechte Nostradamus aankomende incidenten kan voorspellen. Tot algehele verbazing van de getuige die er met open mond naar gaapt. Ze zijn er wonderwel in geslaagd om er ook een origineel draai aan te geven. Zo heeft Tree bij elke wedergeboorte meer en meer last van opgelopen letsels. Maar buiten dat is dit maar een middelmatige film. Een soort Columbus raadsel dat opgelost wordt na verscheidene tijdlussen. Het was niet evident om de uiteindelijke dader aan te duiden. Om eerlijk te zijn vond ik het nogal ver gezocht. Echt een film om samen met enkele vrienden te bekijken op een Halloween-avond. Niet meer en niet minder Het Verdict 5/10
Links : IMDB, Moviemeter

Happy Death Day (2017) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.