Flight (2012)

 English HereKorte Inhoud
Whip Whitaker is een piloot. Op een vlucht van Orlando naar Atlanta gaat er iets grondig mis en het vliegtuig begint aan een  onregelmatige vlucht. Whip heeft geen keuze en maakt een crashlanding en red op deze manier bijna de voltallige bemanning. Wanneer hij ontwaakt in het hospitaal stelt zijn vriend hem voor aan een advocaat die hem vertelt dat er een kans is dat hij wordt aangeklaagd, omdat er in zijn bloed sporen van alcohol en cocaïne zijn gevonden.
Genre : Drama
Land
: USA


Cast :
Denzel Washington : Whip Whitaker
Kelly Reilly : Nicole
Don Cheadle : Hugh Lang
John Goodman : Harling Mays

Regisseur :
Robert Zemeckis

Mijn mening

Topklasse,schitterende film over een persoon die vecht tegen zijn verslaving. De vliegtuigcrash is eigenlijk niet het hoofddoel van de film. Die is er alleen om mensen naar de zaal te lokken daar het er zo spectaculair uit ziet. Kwestie van ons ramptoerist-gevoel te bevredigen. Zo heeft de SE-afdeling ook zijn spierballen kunnen laten rollen. Als dit het enigste is wat je kan boeien is de rest van de film inderdaad een slap gedoe en dansen op een slappe koord. Maar daar zit hem de sterkte van deze film en de bewonderenswaardige prestatie van Denzel die het archetype van een alcoholist realistisch neerzet. Voor mensen die zelf in zo'n fase van hun leven hebben gezeten, zijn er veel raakpunten die zo kenmerkend en herkenbaar zijn. Anderen zullen het een nep-alcoholist noemen of een beetje zielig doordrammen over een verslaving.


Maar Denzel Washington laat zien wat zo'n persoon doorstaat : de schaamte, het losbandige, het besef een probleem te hebben, het hulpeloos gevoel en het missen van de kracht om er vanaf te geraken en te weerstaan aan de drang. Het zijn kleine dingen die erop wijzen dat Denzel dat heeft bestudeerd. Zoals het tot op de minuut weten hoe lang hij al nuchter is, het schuldig en beschaamd voelen op een AA meeting en dan het afstappen met zo'n air dat er alleen maar sukkels daar zitten en die hand die terug in beeld komt om dat flesje te nemen. Op een begrafenis aan een collega vragen om een beetje te liegen, toont hoe laag zo'n persoon wel kan vallen.


Dat hij piloot is en een vliegtuigcrash onder controle kan houden zodanig dat het aantal slachtoffers beperkt blijft, is een hefboom om te komen tot het onthullen van zijn jarenlange drankverslaving. Hij had evengoed met een driewielertje tegen een lantaarnpaal kunnen rijden, om tot hetzelfde resultaat te komen, maar die beelden zouden niet zo spectaculair zijn. En troost je, het einde is niet moraliserend maar toont hoe iemand die dan toch die klik kan maken in zijn leven, er ook voor zorgt dat zijn leven en omgeving drastisch veranderd.


Het verdict : 9 / 10
Links : IMDB , Moviemeter

1 opmerking:

  1. Verdiende score en speelt Denzel speelt een zeer geloofwaardige anti-held

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.