Seventh Son (2014)

 English HereKorte Inhoud
John Gregory is een Spook, een persoon die vecht tegen het kwaad, en heeft eeuwen geleden de slechte en krachtige heks, Moeder Malkin, gevangen gezet. Maar nu is ze ontsnapt en ze is uit op wraak. Terwijl ze haar volgers bijeen roept, bereidt Moeder Malkin zich voor om haar woede te botvieren op de nietsvermoedende mensen. Slechts één ding staat in haar weg: John Gregory. John zelf is niet meer de jongste en probeert iemand te vinden die hem kan opvolgen. Hij heeft zijn hoop gevestigd op de jonge boerenzoon Thomas ward.

Genre : Actie/Avontuur/Fantasy
Land : USA/UK
  
Cast
:

Jeff Bridges : Master Gregory
Julianne Moore : Mother Malkin
Ben Barnes : Tom Ward
 

Regisseur : Sergey Bodrov

Mijn mening

˝You've spells, boy. What kind?
Sometimes I...I see things. Things that haven't happened yet.
Could be useful. Not the passing out part of course, but the visions.˝
 


Neem de de tekenfilm “The Sword in the Stone”, voeg daar een paar ingrediënten van “Willow” aan toe en gebruik een petieterig klein gedeelte van “The Lord of the Rings” en je krijgt als resultaat een film zoals “Seventh Son”. De zoveelste verfilming van een jeugdboekenreeks en een aanvulling in het fantasy-genre. Nu, ik ben wel een enorme fan van fantasy. Start een film waarin ridders, magiërs, draken, trollen, heksen, gnomen en andere mythologische creaturen in opdraven en ik word volledig opgeslorpt in deze sprookjesachtige wereld. Spijtig genoeg is deze film een enorm samenraapsel van meerdere facetten uit reeds uitgebrachte films (wat niet zo op het eerste zicht een probleem mag zijn). Het grootste probleem is de verhaallijn. Wat een onbegrijpbaar kluwen is dit toch. Was dit in de zevende zoon van de zevende zoon zijn visioenen verschenen , dan was hij vliegensvlug verdwenen met de noorderzon.


Het is zeker niet de CGI die overmatig aanwezig is die tegenvalt, alhoewel het er niet altijd vlotjes uitziet. Het zijn vooral de vertolkingen die voor ergernis zorgen, met als koploper Jeff Bridges als Master Gregory. Deze mompelende kroeg bezoekende magiër, beter gekend als een Spook, doet zijn uiterste best als een zo´n onaangenaam mogelijk personage over te komen. Het lijkt wel alsof Bridges het personage uit "R.I.P.D." heeft overgenomen. Een kruising tussen Catweazle en Gandalf, maar dan met een uiterst vooruitstekende tandeloze onderkaak waardoor er vanonder zijn Dartagnan-achtige snor alleen een onverstaanbare stroom van gemompelde woorden te horen is. Buiten een paar gevatte en sarcastische quotes moet je zeker geen gewichtige dialogen verwachten van dit personage.


Ben Barnes mocht de gelukkige Tom Ward vertolken. Een personage zonder enig charisma die nogal flets en kleurloos overkomt. Het enige waar je enige bewondering voor kan opbrengen is het feit dat hij zich in een recordtempo (de vorige ongelukkige was al 10 jaar in de leer. Hij moet het allemaal in 3 dagen onder knie krijgen. Respect!) moet opwerken tot redder van de mensheid, want deze staat op het punt om weer kennis te maken met een bende booswichten onder leiding van Mother Malkin. Julianne Moore waagt een poging om Mother Malkin af te schilderen als een demonische heks die zonder enige moeite kan transformeren in een onoverwinnelijke rondfladderende draak. Het blijft echter bij een poging want echt angstaanjagend is ze nu ook niet bepaald. Als persoon vind ik haar te braafjes uitzien en is haar decolleté bij momenten indrukwekkender dan haar acteerprestatie. Het feit dat Bridges en Moore samen in ˝The Big Lebowski˝ acteerden als respectievelijk “The Dude” en de dochter van Jeffrey Lebowski, zorgde hoogstwaarschijnlijk wel voor een aangenaam weerzien.


Maar het grootste probleem in ˝Seventh Son˝was zonder twijfel het totaal ontbreken van enige duiding. De zevende zoon van een zevende zoon heeft de beschikking over magische krachten. Dat moeten we dan maar als een vanzelfsprekendheid aannemen zeker ? Gregory wist Mother Malkin op een of andere manier te verschalken in het verleden en zag kans om haar ergens in een hooggebergte in een grot op te sluiten, waarna hij de ingang met een enorm ijzeren hek verzegelde. Blijkbaar was ze op dat moment niet krachtig genoeg om Master Gregory te verslaan. Lijkt me ook overduidelijk, sinds hij in staat was dat enorme hek samen met haar de berg op te krijgen. In haar kielzog sleepte ze ook een heel legertje onoverwinnelijke figuren mee. Die waren dan op dat moment ook het spoor bijster, veronderstel ik. En de term onoverwinnelijk mag je ook met een korreltje zout nemen. Ze werden zonder al te veel moeite uitgeschakeld. De veelarmige Shiva-achtige zwaardvechter ziet er vervaarlijk uit maar verdween op een ridicule manier uit het beeld. Het verloop van de hele historie wordt nergens uitgediept en logische verklaringen blijven uit. Uiteindelijk laat je het hele verhaal over je heengaan en kijk je verder in een waas van totale onverschilligheid met in je achterhoofd de steeds weerkerende gedachte ˝Het zal wel zo zijn en zal wel evident zijn voor de snuggere kijkers, waar ik volgens mij nu niet toe behoor.˝


De CGI ziet er geslaagd uit maar af en toe is het gewoonweg barslecht. De dialogen zijn bij momenten redelijk komische, maar grotendeels voelen ze gekunsteld en inspiratieloos aan. Het geheel is uitermate voorspelbaar en sommige ontwikkelingen zijn ronduit belachelijk. Dat de half-heks Alice (Alicia Vikander) met één enkele oogopslag zoveel indruk kon maken op Tom, mag je op zijn minst magisch noemen. Vernuftige openingszinnen en versiertrucs waren in die tijd blijkbaar niet echt noodzakelijk. Dat de release van deze film met een jaar werd uitgesteld is sowieso al een teken aan de wand. Of men de volgende boekdelen ook zal verfilmen, lijkt me redelijk onwaarschijnlijk. Ik zit er alleszins niet reikhalzend naar uit te kijken.Het Verdict 4/10 
Links : IMDB, Moviemeter

Seventh Son (2014) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.