The Great Wall (2016)

 English HereKorte Inhoud 

William, een Europese huursoldaat, is samen met zijn kompaan op zoek naar een krachtig wapen als ze gevangen genomen worden door het Chinese leger. Vervolgens raken ze verzeild in een oorlog tegen monsters die het bestaan van China bedreigen. William moet kiezen tussen zich in de strijd mengen, of zijn oorspronkelijke zoektocht voortzetten.

Genre : Fantasy
Land : USA/China

Cast :Matt Damon : William
Tian Jing : Lin Mae
Pedro Pascal : Tovar


Regisseur :Yimou Zhang
Mijn mening 

“The last time I saw you, you left me for dead.
The time before that I saved your life! “

Van tijd tot tijd is een hersenloze fantasy film wel eens broodnodig. Niet teveel nadenken over allerhande ingenieus gefabriceerde intriges en vernuftig in elkaar verweven verhaallijnen. Het onzin-gehalte van “The Great Wall” is onrustwekkend hoog. En op sommige momenten zijn de actiescènes zodanig overdreven dat ik er zeker van ben dat zelfs de Tao Tie met hun ogen rollen (in hun schouders welteverstaan). Dat de Chinese muur een geheel andere functie had, weet iedereen wel. Dat het hier dienst doet als afweer tegen een geheel andere bedreiging maakt het verhaal des te origineler. Ik wed ervoor dat men zijn inspiratie heeft gezocht in Chinese fabels of saga.


Dat men beroep doet op een klinkende naam als Matt Damon, zal weer voor kritische beoordelingen zorgen waarbij de woorden commercieel en winstbejag in de mond worden genomen. Blijkbaar waren ze wel zeker van hun zaak, want de film heeft toch zo maar eventjes een slordige 135 miljoen dollar gekost. Dat budget hebben ze zeker en vast niet gespendeerd aan scenaristen. Maar als je de indrukwekkende beelden ziet waarbij strak gechoreografeerde kleurrijke Chinese legers ten strijde trekken, weet je direct welke afdeling het grootste gedeelte van het budget opslorpte. De rekwisieten en kostuumafdeling hebben alvast een fortuin gekost. Om niet te spreken van de gebruikte CGI. Bij de eerste aanvalsgolf was mijn commentaar direct dat ik precies naar de Chinese versie van “The Lord of the Rings” aan het kijken was. Het vertoonde veel gelijkenis met de aanval op Helms Deep.


Nee, de film gaat dus niet over de constructie van de Chinese Muur en is niet gebaseerd op geschiedkundige feiten. Het gaat over de lotgevallen van William Garin (Matt Damon) en Pero Tovar (Pedro Pascal) die tijdens hun zoektocht naar het revolutionaire wonderpoeder buskruit, ongewild betrokken raken in een strijd tussen Chinese strijdmachten en mythologische creaturen die om de zoveel jaren trachten China te veroveren (en van daaruit de hele wereld). In eerste instantie worden ze door de Chinese bevelhebbers louter en alleen als gevangenen bezien. Als deze echter getuige zijn van de vechttechnieken die William en Tovar beheersen (jarenlange ervaring door mee te vechten in verschillende oorlogen), worden de twee slinkse vechtersbazen alras ingelijfd om de bloeddorstige, hagedis-achtige gedrochten te bestrijden.


Het casten van een bekende Hollywood-acteur zoals Matt Damon zorgt ervoor dat een breder filmpubliek bereikt kan worden. En ook een ander bekend gezicht doet zijn intrede na een tijdje. Namelijk Willem Dafoe. Hij werd louter en alleen ingelijfd om een verklaring te kunnen geven waarom de Chinese opperbevelhebbers toch een aardig mondje Engels konden praten. Een te verwaarlozen rol met andere woorden. De rest van de cast bestaat louter en alleen uit Chinese acteurs. En er zijn er toch enkelen die een interessante rol spelen. Vooral Hanyu Zhang en Andy Lau sprongen in het oog. En vooral Tian Jing als de bevelhebber Lin Mae beviel me. Vooral vanwege haar oosterse schoonheid. Gelukkig meden ze een romantische wending tussen deze Chinese beeldschone furie en de blanke held.


De nadruk bij “The great wall” ligt op het actiegedeelte en de immense gevecht scènes. Op dat gebied verveelde de film omzeggens nooit. En de soms toch wel humoristische dialogen tussen William en Tovar waren zijn ook vermeldenswaardig. Op gebied van verhaallijn is het misschien allemaal een beetje bij de haren getrokken. En sommige scènes zijn lachwekkend overdreven zoals het naar beneden glijden langs een ketting door Matt Damon. Maar vooral het heroïsche einde was schromelijk overdreven. Al bij al was het minder slecht dan de gerenommeerde critici laten uitschijnen en is “The great wall” toch aangenaam vertier. Als ik dan ergens lees dat bij de Tao Tie enig realisme ontbrak, dan vraag ik me toch in wat voor een categorie ze deze film klasseerden. In mijn ogen is er altijd een gebrek aan realisme als het over een fantasy-verhaal gaat. Tja, maar wie ben ik.


Het Verdict 6/10
Links : IMDB
, Moviemeter

The Great Wall (2016) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.