The ticket (2017)

 English HereKorte Inhoud 

Een blinde man krijgt op een onverklaarbare wijze zijn zicht terug. Vervolgens raakt hij geobsedeerd in het streven naar een beter leven, waaronder een mooier huis en een beter betaalde baan. Dit leidt er echter toe dat er nog weinig ruimte overblijft voor de mensen die onderdeel uitmaakten van zijn oude leven.

Genre : Drama
Land : USA

Cast : 
Dan Stevens : James

Malin Akerman : Sam

Oliver Platt : Bob

Regisseur : 
Ido FlukMijn mening 

"If you leave,
you can't come back.”


 Hoe zou jij reageren als je op jonge leeftijd je gezichtsvermogen verliest, waardoor je de rest van je leven afhankelijk bent van anderen, je vrouw en kind nooit hebt kunnen aanschouwen, geen flauw idee hebt hoe je omgeving eruit ziet en tewerkgesteld bent als blinde in een callcenter van een vastgoedbedrijf (m.a.w. een uitzichtloze job), en dan op een dag ontwaak je en constateer je dat je je zicht terug hebt gekregen. Ik ben ervan overtuigd dat het een schok zal veroorzaken. Eindelijk zien hoe aantrekkelijk je vrouw is en tot de vaststelling komen dat het een echte controlefreak is. Beseffen dat je een schattig zoontje hebt die al geruime tijd gepest wordt op school, waarover je vrouw nooit iets heeft gezegd. Dat het huis waar je woont er nogal stoffig uitziet en redelijk oubollig aanvoelt met dat bloemetjesbehangpapier. En ook dat je toch een redelijk aantrekkelijke vent bent waarna je je al flierefluitend op het flirterspad begeeft.


Dit klinkt allemaal wel aannemelijk. Maar dat James (Dan Stevens) op nogal korte termijn helemaal verandert in een arrogante, egocentrische klootzak die alleen nog maar oog heeft om zijn persoonlijk leven te verrijken en zo snel mogelijk promotie te maken zodanig dat hij zijn materialistisch leventje kan verbeteren, vond ik zelf een beetje ongeloofwaardig. Sorry, maar ik zou toch eerst eens bijvoorbeeld een dierentuin, pretpark of naar de cinema gaan om datgene te bewonderen wat ik al die jaren gemist heb. Nee, James start liever een egotrip waarbij hij iedereen die hem jaren heeft gesteund en bijgestaan in de steek laat. Een mooi voorbeeld van iemand die zijn fysieke blindheid heeft ingeruild voor een totale emotionele blindheid.


De vraag is natuurlijk of zijn toestand veroorzaakt werd door een geneeskundige oorzaak. Of dat er een goddelijke tussenkomst in het spel is, sinds James dagelijks als een goede christen de Heer bedankt voor zijn rijk leven vol attente mensen. Misschien daarom dat hij met het lumineus idee afkomt om mensen in de kerk te overtuigen om hun huis nu te verkopen en dan ook verlost te zijn van een schrijnende schuldenlast. In zijn verkooppraatje gebruikt hij altijd het verhaal over de persoon die dolgraag de lotto wil winnen en daar elke dag ook voor bid, terwijl hij nooit een lottobiljet koopt. De boodschap luidt dus : als je iets wil veranderen in je leven, dan moet je ook wel acties ondernemen zodanig dat verandering mogelijk is. Naar mijn mening is James ervan overtuigd dat hij winnende lot heeft gewonnen nadat hij er ook jaren devoot voor heeft gebeden. De acties die hij naderhand onderneemt zijn wel drastisch overdreven in mijn ogen.


En hoe onwaarschijnlijk die ommezwaai ook is aan het begin, zo onwaarschijnlijk is de ommekeer op het uiteinde. Uiteindelijk blijkt het winnende lot van tijdelijke aard te zijn. Of is het een goddelijke interventie als straf omdat hij de duistere kant van zijn persoonlijkheid laat overheersen? In ieder geval zag ik de verdere ontwikkeling al van ver aankomen (ook toepasselijk). Persoonlijk vond ik de beelden waar niks te zien was, het meest fascinerende. Een impressie van hoe James naar de wereld kijkt. Een zwarte vlek met stroboscopische lichteffecten en nevelachtige reflecties. Een geslaagde demonstratie van hoe een blind persoon zijn zicht ervaart. Het meest emotionele moment was het breekpunt in het groezelige danscaf√© waar James voor de laatste keer nog eens met zijn vrouw Sam (Malin Akerman) een intiem dansje pleegt. Ondanks het artistiek karakter, de vele doodse momenten en het trage verloop, weten Dan Stevens en Malin Akerman toch een levendige en boeiende vertolking neer te zetten. “The ticket” zal wel niet zo’n kassucces zijn als “Beauty and the beast” maar laat wel een glimp zien van de veelzijdigheid waar Dan Stevens over beschikt.


Het Verdict 5/10
Links : IMDB
, Moviemeter

The Ticket (2016) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.