Guestblog : Klaar voor een vrouwelijke 007?De naam is Bond, Jane Bond

Het filmpersonage Bond is gebaseerd op de befaamde spionage boekenreeks van schrijver Ian Fleming. Knap, gespierd en altijd strak in het pak. James Bond gaat al meer dan 60 jaar mee. Met twee pas aangekondigde films is de filmreeks rond de Britse spion nog niet uitgeput, maar Daniel Craig wil niet langer de rol van James Bond op zich nemen. Kan het misschien eens een vrouw zijn? 

Het idee van een ‘Jane’ Bond kwam het eerst naar voren toen een fan een nep-poster van Gillian Anderson de wereld in tweette. Het internet zag een vrouwelijke Bond wel zitten, maar de filmproducers niet zo. Het lijkt wel of er in de Bond films enkel plaats is voor een vrouw als het een bloedmooie Bond-girl is met weinig andere talenten dan James een ‘leuke’ tijd bezorgen, of als het de baas van MI5 is (gespeeld door Judi Dench in de vorige Bond films), die sober gekleed gaat, streng is en zonder gevoel Bond op de meest gevaarlijke missies stuurt: een bitch figuur die we liefst door een oudere actrice laten spelen. De relatie tussen haar en Bond is kribbig en zakelijk. De relatie tussen de Bond-girls en Bond draait rond verleiding. Voor een mooie vrouw met uitzonderlijke talenten, hersenen en een missie lijkt er geen plaats.  


Tom Hiddleston wordt op dit moment naar voren geschoven als dé vervanger van Craig. Niet meteen de meest gespierde acteur, maar wel op en top Brits, welbespraakt en aantrekkelijk en met zijn rol als ‘Johnathan Pine’ in het BBC drama ‘The Night Manager’ bewees hij al eens het spionage genre aan te kunnen. Verder wordt er gesproken over Tom Hardy, die zeker en vast de spieren meebrengt, maar zich niet echt weet te gedragen als een gentleman. Zijn repertoire is eerder ruw en gewelddadig. En Aidan Turner, een new-kid-on-the-block die al eens een rolletje had in The Hobbit en Poldark maar verder nog niet veel bewezen heeft, komt ook ter sprake.  Een heleboel keuze dus daar op het Britse vasteland, maar waar zit de vrouwelijke kandidaat in deze met testosteron gevulde lijst? Waarom is het nog steeds moeilijk een mannelijke lead aan een vrouwelijke acteur te geven? 

Kom, we moeten toegeven dat er enkele addertjes onder het gras zijn. Om te beginnen de intenties van de creator van het personage, Ian Fleming. Fleming schrijft: ‘James Bond: de man die elke man wil zijn en die elke vrouw in haar bed wil.’ Bond zou als vrouw een bloedmooie dame mét veel spierkracht moeten zijn, die makkelijk met een sportwagen over de rotsen scheurt en iedere man die op haar pad komt verleid. Daarbovenop doet ze dit in de mooiste jurken, want met zo een lange gala jurk kan je natuurlijk makkelijk hardlopen tussen de gewapende maffialeden. Niet echt realistisch? Moeten we dan naar een mannelijk getint vrouwelijk personage, geen jurken, geen make-up: ook maar een zwak afkooksel van de mannenverslinder. Het zal moeilijk zijn de magie van Bond te bewaren wanneer het een vrouw is en dat heeft niets te maken met het discrimineren van actrices, maar wel met het artistieke standpunt van de films. Misschien is het dan gewoon tijd voor een filmreeks rond het nieuwe personage Jane Bond, die niets te maken heeft met de originele James Bond, waarin een vrouwelijke lead een badass spionage film oplevert, een beetje zoals Uma Thurman in Kill Bill?

Door : Alexia Simons
Share on Google Plus

About Peter Pluymers

I'm Peter, born in 1966 and living in Belgium. I'm married with Veronika and together we have two lovely kids , Karolien and Filip. I'm a big movie-fan. That's why I created a blog on blogger. It's fun writing for it. This is the adress and here you'll find the English version. Day by day you'll see new movies being added to it. A suggestion or a correction is always welcome, since my English isn't that perfect :)
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties :

Een reactie posten