London has Fallen (2016)

 English Here
Korte Inhoud :

In Londen is de Britse premier onder mysterieuze omstandigheden overleden. Zijn begrafenis is een niet te missen evenement voor de leiders van de westerse wereld. Maar wat begint als het meest beveiligde evenement op aarde, verandert in een dodelijk complot om 's werelds meest machtige leiders te doden en elke bekende bezienswaardigheid in de Britse hoofdstad te vernietigen. Slechts drie mensen hebben enige hoop het te stoppen: de Amerikaanse president, zijn hoofd van de geheime dienst en een Engelse MI-6 agent.

Genre : Actie
Land :UK/VS

Cast : 
Gerard Butler : Mike Banning
Aaron Eckhart : Benjamin Asher
Morgan Freeman : Allan Trumbull

Regisseur : Babak Najafi


Mijn mening 

“We're bringing the war, to you.
Make no mistake.
This is the day, when your world changes forever.”

https://www.amazon.com/gp/product/B00XOXC2ZG/ref=as_li_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=B00XOXC2ZG&linkCode=as2&tag=moviefreak0d-20&linkId=466249853429756c7e6ec54b6452ebe6 Flutfilm in kwadraat. Een soort vervolg op “Olympus has fallen” maar ditmaal wordt het slagveld verplaatst naar de U.K. met name in de metropool Londen. Dezelfde sleutelfiguren lieten ze opdraven. Aaron Eckhart speelt weer de rol van Amerikaans president Benjamin Asher die in de vorige film al een terroristische aanslag door overijverige Noord-Koreanen wist te overleven. En dit met behulp van de onteerde geheimagent Mike Banning (Gerard Butler). Morgan Freeman is dan weer van de partij om het heft in handen te nemen als Vice President op het moment dat Asher weeral eens in een benarde positie terechtkomt. Ditmaal is het tijdens de plechtige begrafenis van de Prime Minister van Engeland. Het idee van Butler om zijn geheimagent-bretellen aan de kapstok te hangen (daar hij op het punt staat om kersverse vader te worden), bergt hij tijdelijk op zodanig dat hij de President kan begeleiden naar deze staatsbegrafenis.


Op het moment dat alle belangrijke regeringsleiders aankomen voor de ceremonie in de Sint Paul’s Kathedraal, breekt de hel los. Londen wordt herleidt tot een smeulend oorlogsgebied waarbij bekende trekpleisters herschapen worden tot in puin liggende ruïnes en verwrongen staal. Toegegeven dit oogt soms wel indrukwekkend waarbij de chaotische toestand op een overtuigende manier wordt weergegeven. Maar verder zijn de speciale effecten niet echt bijster hedendaags te noemen en zien ze er ronduit belabberd uit. Vooral de crash van de Presidentiële helikopter ziet er beroerd uit.


Respect voor de politieagent hier rechts. Die koelbloedigheid en beheersing. Hij kijkt onbezorgd terwijl iedereen in paniek wegrent van de chaotische moordpartij. Het kijkt nogal verwonderd en denkt in zijn eigen : “Blimey, why are those crazy sods running away so nervously. Nothing is happening, isn’t it?”
Begrijp me niet verkeerd. Ik kan uitermate genieten van een door actie doordrenkte film waarbij je je hersenen eventjes op mute moet zetten. Maar er is een verschil tussen hersenloze maar vermakelijke actiepulp en oliedom spektakel. Dat ineens half Londen zijn vermomming afgooit tijdens de meest beveiligde ceremonie en als een knettergekke radicale terrorist iedereen doorzeeft (zelfs een granaatwerper werd vanonder een djellaba tevoorschijn getoverd) was gewoonweg ridicuul. Voor het spektakel-niveau op te krikken was het uiterst geschikt, maar ten aanzien van de terroristische aanslagen waar we de laatste jaren mee geconfronteerd worden was het absoluut beledigend. Ik kan me best voorstellen dat personen die op de staatsveiligheid effectief hun best doen, pisnijdig de film verlaten hebben na het zien van zulk een amateuristische organisatie.


Eerlijk gezegd was “Olympus has fallen” nog origineel te noemen alhoewel het de “Die Hard”-formule schaamteloos kopieerde. Deze film ruikt puur naar commerciële uitpersing om het matige succes van de voorgaande nog meer te exploiteren. Zelfs het toevoegen van het sentimentele onderwerp over Banning’s hoogzwangere vrouw en het verscheurende dilemma waar hij voor stond, was een slap probeersel om variatie te brengen. En dan waren er nog de cheesy dialogen en pogingen tot humor. Alleen de persiflages op sommige regeringsleiders (met een flirterige Berlusconi als uitschieter) kon ik nog appreciëren. De actie neigde naar het sadistische met een veiligheidsagent die als een dolle tekeer ging. Het is te hopen dat er geen snoodaards ergens in de wereld, deze film als leidraad gebruiken om iets gelijkaardigs te proberen.


Het Verdict 3/10

Links : IMDB
, Moviemeter

London Has Fallen (2016) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.