The Signal (2014)

 English HereKorte Inhoud
Nick en Jonah zijn eerstejaars studenten die een grote passie delen: hacken. Terwijl ze door Nevada rijden met Nick's vriendin Hailey, volgen ze de aanwijzingen van een rivaliserende hacker genaamd Nomad, naar een locatie 300 kilometer verderop. Na een angstaanjagende confrontatie met Nomad, midden in de woestijn, komen ze weer bij bewustzijn in gevangenschap. Terwijl ze proberen te achterhalen wat de reden van hun opsluiting is, ontdekken ze dat ze deel uitmaken van een veel groter complot.

Genre
: SF
Land : VS 

Cast
:

Laurence Fishburne : Damon
Brenton Thwaites : Nic
Olivia Cooke : Haley
Beau Knapp : Jonah


Regisseur
: William EubankMijn mening

Ik had geen flauw idee waar deze film uiteindelijk over ging. Als je de filmaffiche bekijkt, kan je toch veronderstellen dat het iets met SF te maken zal hebben. Dat het uiteindelijk zo’n briljante film zou zijn had ik helemaal niet verwacht. Vergeleken met andere grootse SciFi’s is deze “The Signal” wel van een kleiner kaliber, wat waarschijnlijk ook wel te wijten zal zijn aan het kleine budget (4 Miljoen Dollar). Maar ondanks dit kleine budget, heeft deze niet onaardig indie SF een aantal zeer geslaagde momenten met hallucinante speciale effecten.


Soms heb je zo van die films waar je je de hele tijd afvraagt wat er nu eigenlijk aan de hand is. Uiteindelijk zat ik met hetzelfde gevoel als Nic (Brenton Thwaites): tastend in het duister, wanhopig op zoek naar de waarheid en ten einde raad. Nic was samen met zijn vriendin Haley (Olivia Cooke) en Jonah (Beau Knapp) onderweg naar Californië om Haley, die daar gaat studeren, af te zetten. Iets waar Nic niet zo gelukkig over is, wat resulteert in een (waarschijnlijk tijdelijk) verbreking van hun relatie. Onderweg worden ze gecontacteerd door een rivaal hacker, Nomad, die hun eerder al eens in een lastig parket heeft gebracht. Ze besluiten zijn getraceerde signaal te volgen en eindigen ergens in niemandsland bij een vervallen krot van een woning. Het volgende moment ontwaakt Nic in een soort researchcentrum waar iedereen rondloopt in een ruimtepak waardoor het lijkt alsof ze in quarantaine zijn geplaatst. Hij heeft geen benul waar hij zich bevindt, waar zijn vrienden zijn en wat er aan de hand is. Hij wordt regelmatig verhoord door iemand genaamd Dr. Wallace Damon (Laurence Fishburne), waarschijnlijk hoofdverantwoordelijke van de faciliteit en belast met het onderzoek, die tot consternatie van Nic onbewogen met de mededeling afkomt dat ze waarschijnlijk het slachtoffer zijn van een EBE (Extraterrestrial Biological Entity)


Meer onthullen over deze film is onmogelijk. Eigenlijk is het raadzaam om met zo weinig mogelijk randinformatie naar deze film te kijken. Het feit dat het over een low-budget film gaat, wil zeggen dat het succes van deze film niet afhangt van de beeldkwaliteit of SE’s (alhoewel die er wel gelikt uitzien), maar dat de verhaallijn hoogst origineel en vernuftig in elkaar moet zitten. “The Signal” is nu eens een film waar ik wel kon inschatten welke richting het zou uitgaan (eigenlijk zijn er maar 2 opties), en toch was ik bij de ontknoping verrast. Ondanks de onbekende acteurs (buiten Fishburne) en het feit dat dit pas de tweede film is die Eubanks regisseerde, is dit toch een geslaagde en verfrissende SF. Verwacht je niet aan “Star Wars” toestanden of “Edge of tomorrow” actiegedeeltes. De hele film is een perfecte balans tussen mysterie, visueel geslaagde beelden, verassende plotwendingen en meesterlijk toegepaste speciale effecten.


Een schitterende,briljante SF die door zijn eenvoud en soberheid toch aardig kan boeien en blijft fascineren. Sommigen zullen het hartstochtelijk haten en verwerpen. Anderen (zoals ik) zullen het bejubelen. Ik kan iedere SF-liefhebber aanraden om deze low-budget een kans te geven en zich te laten onderdompelen in een creatief geheel met een bewonderenswaardige visualisatie en benauwende sfeer. Het grote mysterie is op het einde wel overduidelijk. Maar sommige zaken worden niet uit de doeken gedaan en blijven dus onbeantwoord. Dit zal frustrerend zijn voor sommigen. Ik ben echter een grote fan van zulke films waarbij er bepaalde ontwikkelingen open staan voor zelfinterpretatie. Maar als iemand me het fragment met de koe kan uitleggen, ben ik die persoon eeuwig dankbaar …. “The Signal” zal voor wat beroering zorgen en ik voorspel al een cultstatus in het SF genre. Ik verwacht dus ook nog grootse dingen van Eubanks in de toekomst ! Iets om naar uit te kijken.


Het Verdict 8/10
Links : IMDB
, Moviemeter


The Signal (2014) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.