Concussion (2015)


 English HereKorte Inhoud :
'Concussion' vertelt het waargebeurde verhaal van Dr. Bennet Omalu, een forensische neuropatholoog die als eerste een neurodegeneratieve ziekte, bekend als CTE, wist te ontdekken bij voormalige NFL-spelers. Wanneer hij dit naar buiten wil brengen en aantoonbaar wil maken, komt hij echter op gespannen voet te staan met de machtigste instellingen ter wereld.

Genre : Drama/Biografie/Sport
Land : VS/UK/Australie

Cast
:

Will Smith : Dr. bennet Omalu
Alec Baldwin : Dr. Julian Bailes
Gugu Mbatha-Raw : Prema Mutiso
Regisseur : Peter Landesman

Mijn mening

“The NFL owns a day of the week.
The same day the Church used to own.
Now it's theirs.“


Concussion” kan je moeilijk een wervelende, actierijke film noemen. De film kabbelt rustig voort en vertelt het waargebeurde verhaal van Dr. Bennet Omalu (Will Smith), een Nigeriaanse patholoog, die het bestaan van CTE (chronic traumatic encephalopathy) ontdekt. Een hersentrauma dat vooral topspelers van de NFL oplopen doordat ze tijdens hun carrière ontelbare keren immense stoten opvangen met hun hoofd. Anders gezegd, hun hersenen worden langzaam maar zeker tot moes geslagen. Het resultaat is dat deze spelers onvermijdelijk veranderen in agressieve, half krankzinnige hopeloze gevallen die getormenteerd worden door hallucinaties, innerlijke stemmen en barstende hoofdpijn (om maar enkele symptomen te noemen). Meestal worden deze gevallen geclassificeerd als een vroegtijdig optreden van de ziekte van Alzheimer. Dr. Omalu laat na de autopsie van Mike Webster (David Morse) uit eigen beweging diens hersenen onderzoeken en ontdekt op die manier de ware aard van Webster’s vreemd gedrag. En ook de daaropvolgende zelfmoorden van ex-sterspelers uit de NFL beantwoorden aan hetzelfde ziekteverschijnsel. Tijd voor de NFL om tegenmaatregelen te nemen.


Wat volgt is een regelrechte clash tussen Dr. Omalu en de bonzen van de NFL. Ze zijn van oordeel dat deze nationale sport dreigt te verdwijnen indien blijkt dat het ongezond is om met je gehelmde hoofd overal tegenaan te beuken. Zelf ben ik geen dokter, maar die conclusie had ik zelf al getrokken dat dit niet echt gezond kan zijn. Net zoals Dr. Omalu heb ik geen verstand van Amerikaanse voetbal en begrijp ik niet waarom een volledige wereldnatie daar zo stapelgek van wordt. Amerikaanse voetbal is echter een industrie geworden, waar honderdduizenden werken en waar enorm veel geld mee te verdienen valt. Deze bron van inkomsten moet dan ook kost wat kost beschermd worden tegen deze geïmmigreerde Nigeriaan. En als het niet lukt met telefonische dreigementen en intimidatie dan wordt er een manier gezocht om hem terug te kunnen sturen naar zijn geboorteland. Omalu versus de NFL. Het lijkt wel de Super Bowl.Concussion” is een aangrijpende film. Eigenlijk is het best triest als je ziet hoe die mastodonten van kerels eindigen als een hoopje ellende. En vanzelfsprekend is het weeral een outsider die de vinger op de wonde legt. Onnodig te zeggen dat dit een schitterende vertolking is door Will Smith. Eentje vergelijkbaar met die uit “The pursuit of happyness”. Over het algemeen vind ik Smith een uitstekend acteur die in mijn ogen nog maar tweemaal een misstap heeft begaan in de keuze van zijn rollen namelijk “Wild wild west” en “After Earth”. Hier is hij weeral voortreffelijk als de godvruchtige, soms naïeve maar briljante medicus die er nogal bizarre trekjes op nahoudt tijdens het uitvoeren van een autopsie. Dat deze film zich leent voor een gooi naar een Oscarnominatie, verklaart ook de releasedatum. Spijtig genoeg zaten er waarschijnlijk American football fans in de jury, waardoor dit al direct in de kiem werd gesmoord. Ik ben er ook zeker van dat dit Smith’s populariteit niet ten goede zal komen.


Ook de bijrollen zijn van een hoog niveau. En dan vooral de getraumatiseerde Webster, op een bewonderenswaardige manier vertolkt door David Morse. Wat een schitterende en tegelijkertijd schokkende vertolking die hij hier neerzet (met een indrukwekkende grimage waardoor zijn voorhoofd iets weghad van een opgezwollen tumor). Ook Alec Baldwin als de door wroeging gekwelde Dr. Julian Bailes is overtuigend. En tenslotte is er de lieftallige Gugu Mbatha-Raw, een Keniaanse die opgevangen wordt door Omalu. Natuurlijk dient haar bijdrage om dit ernstig onderwerp te romantiseren.


Concussion” is enerzijds een aanklacht tegen het NFL bastion. Maar anderzijds wordt deze nationale sport ook wel een beetje opgehemeld en toont het legendarische wedstrijdfragmenten. Zelfs Prema kan het niet nalaten om het volgende te citeren : “You should see this, Bennett. It‘s in fact something beautiful.”. Al bij al is het wel overduidelijk dat geld belangrijker is dan het gebruik van gezond verstand. Hoeveel stof deze film zal doen opwaaien is echter de vraag. Als je al ziet hoeveel ophef er gemaakt werd over een nipple slip tijdens de Super Bowl. Eerlijk gezegd denk ik dat deze storm (als die al komt) weer snel zal gaan liggen, en dat alles bij het oude blijft. Maar hoe zou een ex-speler zich voelen, na het bekijken van deze film?


Het Verdict 7/10

Links : IMDB

Concussion (2015) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.