Exposed (2016)


 English HereKorte Inhoud
Na de dood van zijn partner gaat rechercheur Scott Galban (Keanu Reeves) op zoek naar de waarheid. Tegelijkertijd beginnen mysterieuze gebeurtenissen een lokale, jonge Latina vrouw te beïnvloeden. De vrouw beweert dat ze getuige is geweest van een wonder.

Genre
: Misdaad/Drama
Land : VS

Cast
:

Keanu Reeves : Detective Galban
Ana de Armas : Isabel de la Cruz
Cristopher McDonald : Lieutenant Galway

Regisseur : Declan Dale

Mijn mening “You know, he was very dirty.
And, unfortunately, his dirt caught up with him.
But at least his wife will get his full pension.
Now, the more you dig the more you risk screwing up that pension for his wife and kids.
And I don't think you want that on your conscience.”

Exposed” is niet echt een ingewikkelde film. Het lijkt alleen allemaal redelijk arty en metafysisch. Gedurende de hele film vraag je jezelf af wat er in godsnaam aan de hand is. Wat betekenen die verschijningen? Hoe correleren de verschillende verhaallijnen? Zo intrigerend en mysterieus het begin ook is, algauw verzand de hele film in een tergend traag psychologisch drama waarin weinig te beleven valt. Verschillende thema’s slingeren kriskras door elkaar in een poging om je te misleiden en voor een verrassende ontknoping te zorgen. “Exposed” lijkt eerst op een doorsnee misdaadfilm met als thema de moord op een politierechercheur. Vervolgens wordt de tweede verhaallijn geïntroduceerd, met in de hoofdrol een diepgelovige vrouw die in dusdanige hogere sferen vertoeft dat engelachtige verschijningen deel beginnen uit te maken van haar dagelijkse leven. Maar in de achtergrond sudderen andere tragische gebeurtenissen met sociale wantoestanden als basis. Dat het uiteindelijk resulteert in een psychologische thriller waarbij een verwarde menselijke psyché de oorzaak is van het hele gebeuren, is verrassend te noemen. Maar eigenlijk was het een beetje teveel van het goede.


Echt vrolijk word je ook niet van deze film. Treurigheden zijn alomtegenwoordig. Zo is er detective Galban (Keanu Reeves) die de hele film een triestige uitstraling heeft. Je zou ook voor minder. Eerst je vrouw verliezen en dan je partner. Blijkt ook nog eens dat Joey, Galban’s partner, ook niet een heilig boontje was en vreselijk corrupt. Daarom wordt Galban’s gedwarsboomd in zijn onderzoek, omdat men vreest dat de reputatie van het departement op het spel staat. En ook de uitbetaling van Joey’s pensioen, waar de weduwe Janine (Miro Sorvino) recht op heeft, zou wel eens in het gedrang kunnen komen. Dan is er de Cubaanse Isabel (Ana de Armas) wiens devote houding enerzijds bewonderenswaardig is en anderzijds verontrustend. De visioenen die ze heeft, zorgen voor verwarring. Zijn ze het resultaat van doorgedreven religiositeit? Of waanbeelden die het gevolg zijn van diepgewortelde psychische letsels? Als kleuterjuf maakt ze ook een connectie met het lieftallige meisje Elisa (Venus Ariel) die ook niet in rooskleurige familiale omstandigheden leeft.


Ik vond Reeves helemaal niet slecht in “47 Ronin”. En schitterend in “John Wick”. Deze duistere thriller leent zich wel voor een figuur als Reeves. Die trieste blik. De onbewogenheid en gevoelloosheid die hij uitstraalt. En dan krijg je een plotse persoonsverandering, waarna hij iemands aangezicht bewerkt terwijl diens kind erbij zit. Spijtig genoeg begon die triestige, hopeloze uitdrukking op het gezicht van Reeves wel te irriteren. Echt slecht was het niet, maar het was nu ook weer niet een acteerprestatie om mee te pronken. Dan deed Ana de Armas het toch stukken beter. Maar zelfs haar prachtprestatie kon deze film niet redden.


Exposed” is een warboel. Een verwarrend verhaal. En dit niet alleen door de inhoud. De hele film is zo verwarrend gemonteerd. Het springt van de hak op de tak. Een door symboliek overladen film waar men moeilijk kon kiezen tussen verschillende ideeën. Het eindresultaat is een onjuiste balans tussen realisme en surrealisme. Het tracht het diepzinnige onderwerp religie te mengen met criminaliteit, corruptie en seksueel misbruik. Een flagrant mislukte poging met een saaie film zonder welbepaald doel als eindresultaat. En dan zagen die engelen er ook nog eens verschrikkelijk uit. Precies verdwaalde en verdwaasde personen die deelgenomen hebben aan het carnaval in Rio.


Het Verdict 3/10

Links : IMDB
, Moviemeter

Exposed (2016) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.